Debat

Lars Gaardhøj: Data, dialog og specialistrådgivning skal reducere afviste henvisninger

Løsningen på afviste henvisninger skal findes lokalt i dialogen mellem de praktiserende læger og hospitalsafdelingerne. Men regionen skal også i højere grad stille specialistrådgivning til rådighed for de praktiserende læger, så de får adgang til faglig sparring om de svære patienter, skriver Lars Gaardhøj (S).

Forbedret kultur og dialog mellem læger og hospitaler er det vigtigste redskab i at nedbringe antallet af afviste henvisninger, skriver Lars Gaardhøj (S). 
Forbedret kultur og dialog mellem læger og hospitaler er det vigtigste redskab i at nedbringe antallet af afviste henvisninger, skriver Lars Gaardhøj (S). 
Lars Gaardhøj
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når henvisninger fra praktiserende læge bliver sendt retur fra hospitalet, skaber det et uhensigtsmæssigt brud i patientens samlede forløb. Patienten spilder kostbar tid. Og både personalet på hospitalet og den praktiserende læge skal bruge ekstra tid på at håndtere henvisningen og patientens forløb.

Derfor er det en fælles udfordring, som hospitaler og praktiserende læger skal finde fælles løsninger på.

Vi kender desværre ikke omfanget af afviste henvisninger, ligesom vi har brug for at blive klogere på, hvorfor henvisninger bliver sendt tilbage. Det kan skyldes, at patienten tilhører en forkert målgruppe og for eksempel bør håndteres i praksissektoren, at henvisningens kvalitet er for ringe, uklare visitationsretningslinjer eller manglende muligheder for at finde det relevante tilbud til patienten.

Vi skal derfor have belyst problemet og udarbejdet data, så vi alle har et fælles udgangspunkt for dialogen. I Region Hovedstaden sker det primære arbejde med samarbejde om afviste henvisninger via praksiskonsulentordningen, hvor praktiserende læger har dialogen med hospitalsafdelingerne.

I Region Hovedstaden er vi helt enige i, at hospitalerne – eller de praktiserende speciallæger - kan spille en større sparringsrolle for de praktiserende læger.  

Lars Gaardhøj (S)
Regionsrådsformandskandidat, Region Hovedstaden

En del af arbejdet i praksiskonsulentordningen består i, at de praktiserende læger i samarbejde med hospitalsafdelingerne håndterer konkrete tilbagemeldinger til almen praksis ved afviste henvisninger.

Derudover arbejdes med kravene til indhold i henvisninger i forbindelse med udarbejdelsen af forløbsbeskrivelser, ligesom der årligt udføres audit i samarbejde med de enkelte afdelinger – i år netop på tilbageviste henvisninger. Resultater fra årets audit ligger klar i juni, og her venter vi at blive klogere på de afviste henvisninger.

Der skal også arbejdes med kulturen
Den lokale dialog mellem praksiskonsulenter og hospitalsafdelingerne er en gunstig måde at samarbejde om henvisninger på, da det netop er den enkelte afdeling, der visiterer henvisninger fra den praktiserende læge og afgør, om de tilbagevises eller ej.

Der er stor variation afdelingerne imellem i forhold til omfanget af tilbageviste henvisninger, og det handler derfor i høj grad også om kulturen på en enkelte afdeling. Derfor kan problematikken ikke alene løses ved organisatoriske ændringer eller skarpere visitationsretningslinjer - den lokale dialog er altafgørende.

Vi skal derfor i endnu højere grad understøtte samarbejdet og dialogen mellem almen praksis og hospitalerne, og det er vigtigt, at der er ledelsesfokus på praksiskonsulentordningen og den gode dialog her.

I Region Hovedstaden har vi derfor i foråret besluttet at tilbageviste henvisninger underlægges et særligt fokus i arbejdet under ordningen.Det er et fokus, som vi vil bede vores hospitaler tage sammen med deres praksiskonsulenter, så vi får afdækket, inden for hvilke specialer og afdelinger de praktiserende læger oplever problemet.

Dialog mellem praktiserende læger og specialister
Også bredere er Region Hovedstaden i øjeblikket i dialog med almen praksis om afviste henvisninger. Vi arbejder netop på en god dialog mellem de praktiserende læger og hospitalerne i lighed med modellen fra Sygehus Lillebælt.

En anden ting som kan bidrage til at løse en del af problemet med afviste henvisninger, er at stille specialistviden til rådighed for de praktiserende læger, ligesom både PLO og Danske Regioners vision for almen praksis og Foreningen af Speciallæger og Danske Regioners vision for speciallægepraksis peger på.

I Region Hovedstaden er vi helt enige i, at hospitalerne – eller de praktiserende speciallæger - kan spille en større sparringsrolle for de praktiserende læger.

Derfor vil vi arbejde for, at almen praksis via forbedret adgang til specialist rådgivning for eksempel i speciallægepraksis eller på hospitalerne i øget omfang kan varetage behandlingen af patienter, som ikke har behov for specialiseret behandling.

Jeg tror på, at løsningen på afviste henvisninger skal findes lokalt i dialogen og samarbejdet mellem de praktiserende læger og hospitalsafdelingerne.

Lars Gaardhøj (S)
Regionsrådsformandskandidat, Region Hovedstaden

Måske kan vi lykkes med at undgå unødige hospitalsbesøg. Det vil også medføre dialog mellem hospitalerne og de praktiserende læger, og det vil uden tvivl bidrage positivt til at løse problemet med afviste henvisninger og medvirke til, at henvisninger fra almen praksis samtidig bliver mere kvalificerede. 

Kender almen praksis regionens tilbud?
I Region Hovedstaden er der i forvejen mange rådgivningstilbud på hospitalerne til de praktiserende læger, men vi skal måske se på, om kapaciteten til disse rådgivningstilbud er tilgængelige der, hvor der brug for dem. Der kan også være behov for bedre oplysning om mulighederne for at få rådgivning.

Jeg tror på, at løsningen på afviste henvisninger skal findes lokalt i dialogen og samarbejdet mellem de praktiserende læger og hospitalsafdelingerne. Men vi skal også i højere grad tænke i at stille specialistrådgivning til rådighed for de praktiserende læger, så de får adgang til faglig sparring omkring de svære patienter. Det er igennem dialogen, at vi gør samspillet mellem sundhedsvæsenets aktører stærkere.

 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00