Leverandør: Alkoholafhængige fortjener sympati ligesom kræftramte

DEBAT: Forestillingen om, at den enkelte med alkoholafhængighed blot kan vælge det fra, beror på uvidenhed og mangel på tolerance i samfundet, mener leverandøren af alkoholbehandling Novaví.

Af Mikael Jakshøj
Direktør, Novaví

I vores samfund hersker der en dobbeltmoral, når det gælder sygdomme.

Vi udviser empati og tilkendegiver vores sympati, når vi hører om en ven eller et familiemedlem, der er blevet ramt af sygdom såsom kræft eller sklerose.

Vi ved, at det kan ske for hvem som helst, og vi ved, hvilke forfærdelige konsekvenser det har for den sygdomsramte og dens nærmeste.

Når det kommer til alkoholafhængighed, er historien desværre en helt anden.

Alt for mange med alkoholproblemer lever i skam og med en samfundsopfattelse af, at de bare kunne tage sig sammen.

At de er svage individer med en rygsøjle som en regnorm.

De bliver skudt i skoene, for samfundsopfattelsen er, at det er deres eget ansvar, og at de ikke kan være det bekendt.

Forestilling beror på uvidenhed
Hvis nogen sidder i kørestol, har brækket benet eller har mistet håret på grund af kemobehandling, så er vi alle medborgere, der spørger sympatisk ind til den sygdomsramtes livssituation.

Vi kommer tilmed med gode råd og deler ud af egne erfaringer. Men hvis nogen åbenlyst er alkoholafhængige, så vælger alt for mange at overse vedkommende.

Ikke se. Ikke høre. Ikke tale.

Forestillingen om, at den enkelte blot kan vælge det fra, beror på en enorm uvidenhed og mangel på tolerance i samfundet.

Ingen ønsker at være alkoholafhængige, ligesom ingen ønsker at få en kræftdiagnose.

Indsats er mangelfuld
WHO har i årtier anerkendt alkoholmisbrug som en sygdom. En sygdom, der på verdensplan slår 3,3 millioner mennesker ihjel.

I Danmark kan over 2.900 dødsfald årligt tilskrives et overforbrug af alkohol.

Lige nu bliver der ikke gjort nok for at vende denne negative udvikling. Det er både dyrt og uklogt for samfundet.

Det første skridt til at løse et problem er som bekendt at anerkende det. Men lige nu står tabuet i vejen.

Først når vi som samfund indser, at alkoholmisbrug er en sygdom, som man ikke skal skamme sig over, får vi bugt med det. Så længe tabuet eksisterer, giver vi sygdommen magt.

Så lad os åbent tale om en sygdom, der rammer flere og flere danskere, og dermed tage magten fra alkoholen og hjælpe de mange medborgere, der lige nu for de flestes vedkommende kæmper en ensom kamp i skyggen af samfundet.

Forrige artikel DSAM: Vi mangler en holdspilskultur på rehabiliteringsområdet DSAM: Vi mangler en holdspilskultur på rehabiliteringsområdet Næste artikel Hospitalsdirektør og sygeplejersker: Vi risikerer at miste de erfarne sygeplejersker Hospitalsdirektør og sygeplejersker: Vi risikerer at miste de erfarne sygeplejersker
37 kommuner har afsat færre penge til ældre i 2021

37 kommuner har afsat færre penge til ældre i 2021

PRIORITERING: Mere end hver tredje kommune har afsat færre penge pr ældre end sidste år, viser en gennemgang af de kommunale budgetter for 2021. Ældre Sagen er bekymret, men ifølge borgmester er lavere budgetter ikke ensbetydende med dårligere service.