Debat

Medicinaldirektør: Lad industrien bidrage til udviklingen

DEBAT: Et bæredygtigt sundhedsvæsen kræver, at vi samarbejder og skaber partnerskaber på tværs af offentlige instanser, organisationer, patientforeninger, sundhedsfagligt personale og industrien, skriver direktør for AbbVie Danmark Christina Jeppesen.

Medicin skal ikke kun ses som en udgift, men også som en investering i innovation, mener Christna Jeppesen, direktør for den biopharmaceutiske virksomhed, AbbVie Danmark
Medicin skal ikke kun ses som en udgift, men også som en investering i innovation, mener Christna Jeppesen, direktør for den biopharmaceutiske virksomhed, AbbVie Danmark
Camilla Kamstrup
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christina Jeppesen
Direktør for AbbVie Danmark

Ansættelse af sundhedspersonale, indkøb af nye teknologiske løsninger og klinisk forskning har én ting til fælles.

Det er dyrt.

Ikke desto mindre anerkendes det bredt som meningsfulde investeringer i danskernes sundhed. Men når det kommer til medicin, er holdningen ofte en ganske anden.

Fakta
Giv din mening til kende!
Send et indlæg til [email protected]

Hvorfor?

Fordi medicin betragtes som en udgift. Og det er det selvfølgelig også. 

På tværs af medicinalindustrien er der en moden­hed, en vilje og en åbenhed over for behovet for at finde fælles løsninger.

Christina Jeppesen
Direktør for AbbVie Danmark

Medicin er en investering i innovation
Som ethvert andet produkt, man køber, koster medicin noget.

Men medicin er mere end bare en udgift – det er en investering i innovation.

Medicin kan være helbredelsen fra en dødelig sygdom. Det kan være forebyggelsen af en livstruende lidelse. Eller det, der frigør den syge fra en hverdag med smerter og nedsat funktionsevne.

Med andre ord kan medicin gøre den helt store forskel i patientens liv.

Medicinalindustriens kompetencer
Men selvom medicin kan betragtes som ’bare et produkt’, der købes og forbruges på linje med varerne i et supermarked, så er medicinalindustrien mere end blot ’leverandør af medicin’.

Vi besidder evner, ressourcer og viden, der gør os i stand til at bidrage til udviklingen af et mere bæredygtigt og effektivt sundhedsvæsen.

AbbVie er en global biopharmaceutisk virksomhed med 28.000 ansatte på verdensplan. Mange med en sundhedsfaglig baggrund.

Vores globale platform betyder, at vi har en enorm viden om patienter, behandlingsformer, sundhedssystemer og –løsninger på tværs af strukturer og landegrænser. 

Og det forpligter.

Derfor har vi et stort ønske om at bringe vores viden i spil i konkrete partnerskaber, der sigter mod at udvikle det danske sundhedsvæsen til gavn for såvel danske patienter som for sundhedsudgifterne.

Løsninger på tværs af landskabet
Derfor tog AbbVie initiativ til ’Partnerskab for Bæredygtig Sundhed’ med 25-30 forskellige aktører i og omkring sundhedsvæsenet, blandt andet folketingspolitikere, regionale politikere, patientforeninger, almen praksis, kommuner, specialister, sundhedsøkonomer med videre på tværs af landet, sektorer og interesser.

Formålet var hen over en række rundbordsmøder at udvikle nye løsninger for de mange tusinder kronikere, der hver dag belastes af sygdom og hvert år koster det danske samfund over ti milliarder kroner.

Resultatet blev et løsningskatalog med ni konkrete eksempler på, hvordan der kan skabes bæredygtige løsninger for kroniske patienter.

Inviter os med til bordet
Men det er ikke bare AbbVie, der gerne vil bidrage. På tværs af medicinalindustrien er der en moden­hed, en vilje og en åbenhed over for behovet for at finde fælles løsninger.

Vi vil gerne sidde med ved bordet, så vi kan bidrage aktivt.

Som da sundhedsministeren i februar lancerede en følgegruppe, som skal arbejde for at skabe bedre sammenhæng i indsatsen for kronikere i Danmark.

Klogt nok inviterede han kommuner, regioner og sundhedspersoner ind til bordet.

Men industrien modtog ingen invitation.

Der var altså intet ønske om at høre dem, som udvikler og leverer medicinen, de tekniske løsninger til hjemmemonitorering, patientprogrammerne og de kliniske forsøg.

Det er på tide at tage et opgør med den konventionelle tankegang på sundhedsområdet.

Sammen kan vi løfte, udvikle og fremtidssikre det danske sundhedsvæsen på tværs af sygdomsområder og søjlerne i sundhedsvæsenet.

Sammen kan vi skabe bæredygtige løsninger til glæde for patienterne og samfundsøkonomien – men kun hvis vi får lov at bidrage som en partner i udviklingen af sundhedsvæsenet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Dyreborg Jeppesen

Adm. direktør, Abbvie
sygeplejerske

0:000:00