Debat

Medicinrådet til eksemforening: Vi prioriterer patientperspektivet højt

Atopisk Eksem Forenings formand Anne Skov Vastrup opfordrer Medicinrådets fagudvalg til at være opmærksomme på perspektivet fra patienter med atopisk eksem i arbejdet med den nye behandlingsvejledning. Det prioriterer vi højt, for patienternes perspektiv er meget vigtigt, skriver Steen Werner Hansen og Jørgen Schøler Kristensen.

Vi prioriterer derfor højt at have en til to patientrepræsentanter i vores fagudvalg, skriver Steen Werner Hansen og Jørgen Schøler Kristensen.
Vi prioriterer derfor højt at have en til to patientrepræsentanter i vores fagudvalg, skriver Steen Werner Hansen og Jørgen Schøler Kristensen.Foto: Medicinrådet
Steen Werner Hansen
Jørgen Schøler Kristensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Husk patientperspektivet i Medicinrådets nye behandlingsvejledning for børneeksem, lyder det fra formanden for Atopisk Eksem Forening, Anne Skov Vastrup, i et debatindlæg i Altinget 23. marts. Det er vi helt enige i.

Anne Skov Vastrup har mange gode betragtninger om og input til Medicinrådets vejledning til behandling af moderat til svær atopisk eksem hos patienter fra 12 år, som Medicinrådets fagudvalg på området er ved at udarbejde.

Behandlingsvejledningen for atopisk eksem er sat i gang for at sammenligne de biologiske og målrettede syntetiske lægemidler, der er tilgængelige til behandling af patienter fra 12 år og opefter med atopisk eksem. Vejledningen skal blandt andet sikre patienterne ensartet behandling på tværs af landet.

Hvis Medicinrådet vurderer, at flere af lægemidlerne er lige effektive, kan lægemidlerne konkurrenceudsættes i et udbud. Det betyder ofte, at lægemiddelfirmaerne sætter priserne ned.

Dermed giver behandlingsvejledningen både overblik over de mulige behandlinger på området og kan samtidig frigive ressourcer, som kan gavne andre steder i sundhedsvæsnet.

Læs også

Vi prioriterer patientrepræsentanter højt
Patienternes perspektiv i det arbejde er meget vigtigt. I dette fagudvalg, i Rådet og i alle vores andre fagudvalg.

Patientrepræsentanterne i fagudvalgene bidrager med erfaringer fra deres eget, pårørendes eller andres sygdomsforløb og evt. med de lægemidler, der bruges til at behandle sygdommen. De ved, hvordan det er at leve med sygdommen, og de kender til eventuelle bivirkninger og tidsforbrug på behandlingerne. Det har stor værdi for Medicinrådets arbejde.

Vi prioriterer derfor højt at have en til to patientrepræsentanter i vores fagudvalg, og ved årsskiftet havde Medicinrådet i alt 75 patientrepræsentanter i vores 56 fagudvalg. Vi har også to patientrepræsentanter i Rådet.

I fagudvalget vedrørende atopisk eksem er der også en patientrepræsentant, dog ikke fra den patientforening, som Anne Skov Vastrup er formand for. Hvem, der sidder som patientrepræsentant i hvert enkelt af Medicinrådets fagudvalg, er ikke op til Medicinrådet, men til paraplyorganisationen Danske Patienter. Danske Regioner har nemlig givet Danske Patienter retten til at udpege patientrepræsentanterne både i fagudvalgene og Rådet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Skov Vastrup

Formand, Atopisk Eksem Forening
cand.scient.oecon.

0:000:00