Debat

Moderaterne: Nedsæt nationalt prioriteringsråd for at mindske spild i sundhedsvæsenet

En af de største opgaver for en kommende regering er at vende udviklingen i sundhedsvæsenet. Pengene kan vi finde ved at nedlægge regionerne og mindske mange milliarder kroners spild hvert eneste år, skriver folketingskandidat og læge Monika Rubin (M).

Jeg er som læge ked af at være midt i den alvorligste krise i sundhedsvæsenet i 30 år. Vi skal have vendt udviklingen, skriver Monika Rubin (M). Arkivfoto.
Jeg er som læge ked af at være midt i den alvorligste krise i sundhedsvæsenet i 30 år. Vi skal have vendt udviklingen, skriver Monika Rubin (M). Arkivfoto. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ifølge Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm står sundhedsvæsenet i den alvorligste krise i 30 år. Borgernes høje forventninger til sundhedsvæsenet kan ikke imødekommes i det nuværende system. De sundhedsfaglige siger op og ventelisterne stiger.

Hvis man skal tale om hvilke mål og områder, den nuværende regering har svigtet i sin regeringsperiode, kan man bare starte fra en ende af.

Temadebat

Hvordan skal en ny regering prioritere på sundhedsområdet?

Danskerne har høje forventninger til sundhedsvæsenet, men de møder en virkelighed, hvor sundhedsvæsenet er presset helt i bund. Sundhedsvæsenet står nemlig i den alvorligste krise i 30 år, mener Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm. Altinget Sundhed sætter i en ny debatserie fokus på prioriteringer i sundhedsvæsenet, og spørger:

  • Hvilke områder er vigtigst at prioritere i sundhedsvæsenet for en kommende regering?
  • Hvilke mål og områder har den nuværende regering svigtet i sin regeringsperiode?
  • Og hvis der er sundhedsområder eller patientgrupper, som vi bør afsætte flere penge til, hvor skal pengene så skæres fra? 

Debatpanelet kan findes her.

Om temadebatter:
Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Alle henvendelser rettes til debatansvarlig Mathilde Brieghel på mathilde@altinget.dk.

Den såkaldte sundhedsreform, som regeringen forhandlede hjem lige inden sommerferien, blev af deres egne støttepartier kaldt for en ”lille prut” og jeg er på nippet til at give dem ret i sprogbruget. For en sundhedsreform – det var den ikke. Den var nærmere en lille sundhedsaftale.

Planen var, at der skulle ansættes 1.000 flere sygeplejersker. Der mangler aktuelt 5.000 i vores sundhedsvæsen. Og så er der også forhandlingerne om en tiårsplan for psykiatrien. Her er man ikke villig til at afsætte de midler, det kræver for at løfte dette område betragteligt.

Og det, selvom man under coronapandemien snildt brugte to milliarder kroner om måneden på en teststrategi med tvivlsom effekt. Under coronapandemien var der nemlig ingen grænser for, hvor vigtigt sundhedsvæsenet var, hvor meget vi medarbejdere blev rost og hvor mange penge vi skulle bruge på at redde patienterne. Men nu synes jeg at regeringen svigter vores sundhedsvæsen. Der er brug for forandring fra midten af dansk politik.

Nedlæg regionerne

Hos Moderaternes ønsker vi, at en kommende regering prioriterer at lave en plan for ét sammenhængende nationalt sundhedsvæsen fremfor fem små regionale. Der er behov for en sundhedsreform, som prioriterer faglig frihed. Med et professionelt, fremfor politisk, fokus på drift.

Hver gang der er valg, prøver politikerne at overbyde hinanden med det ene stykke valgflæsk efter det andet. Det ville vi aldrig acceptere med eksempelvis politiet

Monika Rubin (M), folketingskandidat

Regionerne skal nedlægges. For sundhed er ikke bare et spørgsmål om at føle sig godt tilpas. Et velfungerende sundhedsvæsen er en del af fundamentet i vores velfærdssamfund.

Det er alt for vigtig infrastruktur til, at der skal være politisk valg til driften af det i tide og utide.

Hver gang der er enten folketings- eller regionsvalg, prøver politikerne at overbyde hinanden med det ene stykke valgflæsk efter det andet. Det ville vi aldrig acceptere med eksempelvis politiet.

Der er behov for en bæredygtig sundhedspolitik med mindre bureaukrati og mere lighed i sundhed. Og der er behov for nærhed og kvalitet. Ved at nedlægge regionerne og indføre ét nationalt ”SygehusDK” – et sundhedsvæsen – kan vi sørge for at det ikke er dit postnummer, der afgør, hvilken behandling du som patient modtager. Vi vil afskaffe den regionale prioritering og bringe en samarbejdsreform igennem på tværs af sektorerne.

I et lille land med seks millioner mennesker skal der ikke være geografisk ulighed i sundhed. Et par sidegevinster vil desuden være, at det bliver nemmere at implementere sundhedsteknologiske og -innovative tiltag samt minimere krøllede IT-systemer, der ikke taler sammen.

Nedsæt prioriteringsråd for at mindske spild

Når det gælder prioritering af sundhedsområder og patientgrupper, mener Moderaterne, at den personlige påvirkning af enkelte politikere gennem professionelle lobbyister skal minimeres.

Vi ønsker at nedsætte et nationalt prioriteringsråd, som skal arbejde for at minimere både økonomisk og ressourcemæssigt spild i sundhedsvæsenet. Prioriteringsrådet skal gennemgå nye og eksisterende behandlingstiltag og medicinevalueringer. På den måde kan vi minimere ineffektive metoder og tiltag. Lige nu estimeres spildet at være op mod 30 milliarder kroner årligt. Man kan eksempelvis nævne de corona-næsetest, man nogle steder brugte under pandemien, som kun fangede 2,5 procent af smittetilfældene.

Jeg er som læge ked af at være midt i den alvorligste krise i sundhedsvæsenet i 30 år og vil gøre mit for at tilliden til sundhedsvæsenet forbedres. Vi skal have vendt udviklingen, så vi sundhedsfaglige har lyst til at arbejde i systemet og ventelisterne igen bliver acceptable for patienterne. Det mener jeg, er en af de store opgaver, en kommende regering skal løse.

Læs også

Omtalte personer

Monika Rubin

Spidskandidat i Københavns Omegn (M), læge, Herlev Hospital
cand.med. (Københavns Uni.)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion