Debat

Novo Nordisk: Lægemiddelindustrien skal bidrage til bæredygtigheden i sundhedsvæsenet

Ligesom Lægeforeningen finder vi det fornuftigt, at aktører inden for sundhedsvæsenet i højere grad har fokus på bæredygtighed, skriver Kasper Bødker Mejlvang fra Novo Nordisk.

De tusindvis af danskere med diabetes, som bruger penne i deres behandling, skal aflevere injektionspennene efter brug på apoteker, hvorefter materialerne kan genanvendes i andre produkter, skriver Kasper Bødker Mejlvang.
De tusindvis af danskere med diabetes, som bruger penne i deres behandling, skal aflevere injektionspennene efter brug på apoteker, hvorefter materialerne kan genanvendes i andre produkter, skriver Kasper Bødker Mejlvang.
Kasper Bødker Mejlvang
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Står det til Lægeforeningen, skal sundhedsvæsenet fremover have langt større fokus på bæredygtighed.

Det er det klare budskab fra foreningens formand, Camilla Noelle Rathcke, som her i Altinget advokerer for, at der blandt andet skal sættes ind over for for spild og overforbrug i sundhedsvæsenet, og at man bør se på forsyningskæder inden for medicin og medicinsk udstyr med henblik på at reducere sundhedsvæsenets klimaaftryk.

Det er et synspunkt, som vi i Novo Nordisk til fulde bakker op om. Vi har sat os en række ambitiøse mål for, hvordan vi som virksomhed kan nedbringe vores klimaaftryk og bidrage til en cirkulær økonomi. Og vi har de senere år skruet op for aktiviteter, der skal sikre, at målene bliver til virkelighed.

Et godt eksempel er returpen – en ny landsdækkende ordning, som skal gøre os i stand til at genanvende plast, glas og metal fra brugte injektionspenne, der blandt andet bruges i behandlingen af diabetes.

Plast og andre materialer skal genanvendes
Konkret skal det ske ved, at de tusindvis af danskere med diabetes, som bruger penne i deres behandling, afleverer injektionspennene efter brug på apoteker over hele landet, hvorefter de bliver indsamlet, så materialerne kan genanvendes i andre produkter.

Den landsdækkende returordning, som trådte i kraft den 1. februar i år, bygger på erfaringer fra et pilotprojekt, som vi sidste år gennemførte i samarbejde med blandt andre Danmarks Apotekerforening og Diabetesforeningen.

Vores ambitioner stopper ikke der

Kasper Bødker Mejlvang
Landechef, Novo Nordisk Danmark

Her oplevede vi, at der både blandt penbrugere og apotekspersonale er stor opbakning til ordningen. På 12 måneder lykkedes det at indsamle 77.000 brugte injektionspenne i Kolding, Aarhus og Københavns Kommuner. Det svarer til 20 procent af de penne, som blev udleveret i samme periode i de tre kommuner.

Det vidner for mig at se om, at rigtig mange mennesker ligesom Lægeforeningen finder det fornuftigt, at aktører inden for sundhedsvæsenet i højere grad har fokus på bæredygtighed, og at de gerne selv bidrager til den grønne omstilling.

Ambitioner om en industriløsning
Vi er naturligvis udmærket klar over, at vi med returpen på ingen måde løser udfordringerne med de store mængder af bland andet plastaffald, som sundhedsvæsenet dagligt genererer. 

Og vi anerkender, at vi som producent af plastpenne bærer et medansvar. Det er også en af grundene til, at vi lægger kræfter i at få udbredt digitale penne, som er lavet af metal og kan bruges igen og igen.   

Men selvom vi er en stor virksomhed, der gerne påtager os et medansvar for den grønne omstilling og målrettet arbejder for at nedbringe vores klimaaftryk i hele forsyningskæden, kan vi naturligvis ikke løfte opgaven alene.

Derfor er vores ambition også, at vi med tiden kan udbrede returordningen til andre lægemiddelvirksomheder, så materialer fra endnu flere medicinske produkter kan genanvendes i stedet for at ende som affald.

Klimaudfordringer er grænseløse
Og vores ambitioner stopper ikke der, for udfordringerne med de stigende mængder plast og andet affald gør sig ikke kun gældende i Danmark. Miljø- og klimaudfordringerne er som bekendt grænseløse, og derfor sigter vi også efter at få udbredt returordningen til andre lande.

På baggrund af de danske erfaringer er vi for nylig forsøgsvis begyndt at indsamle brugte injektionspenne i England, Skotland og Brasilien, og flere andre lande vil følge i den kommende tid. På den måde håber vi, at vi kan genanvende materialer fra en større andel af de mere end 600 millioner injektionspenne, som vi årligt producerer på verdensplan.

Det er et beskedent bidrag til de store udfordringer, som vi globalt står over for, men der er brug for langt flere af den slags tiltag, så vi som sundhedsaktører bidrager til, at sundhedsvæsener verden over bliver mere bæredygtige.

Og vi kan passende skubbe på udviklingen her fra Danmark ved at blive klogere på, hvilke indsatser der er behov for til gavn for både klima og sundhed, sådan som Lægeforeningen foreslår.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Bødker Mejlvang

landechef, Novo Nordisk Danmark
Excecutive Master of Business Administration, IMD Business School, MSc.psych., Københavns Uni.

0:000:00