Debat

Ny hospitalsdirektør: Jeg er dybt imponeret over, hvad vi får til at lykkes hver dag

DEBAT: Høj faglighed, stærkt engagement og en stor vilje til, at blive bedre i fællesskab, kendetegner alle faggrupper på hospitalet, skriver hospitalsdirektør Agnete Gersing, som her ser tilbage på sine første 100 dage i sin nye rolle.

At skabe en sikker og effektiv drift og skabe&nbsp;rum til udvikling er nogle af de største udfordringer, i den første tid som hospitalsdirektør, skriver&nbsp;Agnete Gersing.<i><br></i>
At skabe en sikker og effektiv drift og skabe rum til udvikling er nogle af de største udfordringer, i den første tid som hospitalsdirektør, skriver Agnete Gersing.
Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Agnete Gersing
Hospitalsdirektør, Herlev og Gentofte Hospital

De første hundrede dage - og lidt til - er gået, siden jeg trådte ind ad døren som ny direktør på Herlev og Gentofte Hospital.

Et af Danmarks største akuthospitaler med mange specialer, højtspecialiserede funktioner og et stærkt forskningsmiljø. En arbejdsplads med over 6000 ansatte, et driftsbudget på godt 4,5 milliarder kroner og en helt ny verden, som åbnede sig for mig.

Jeg startede den 1. juni, hvor den første covid-19-bølge heldigvis var aftagende, men stadig satte et markant præg på hospitalet.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Beredskabsplanen er klar
Den undtagelsestilstand, som covid-19 førte med sig i marts og april, var blevet afløst af et fokus på at normalisere hospitalets øvrige aktivitet og tage hånd om de patienter, hvis aftaler var blevet udskudt på grund af epidemien, og som har måttet vente på at komme til undersøgelse og behandling.

Det er blevet efterår, og corona fylder stadig meget. Vi ser - som forventet - en stigning i antallet af patienter, som indlægges med covid-19.

I den første tid tænkte jeg meget over, at jeg nu har ansvaret for en organisation, hvor der hver dag er liv på spil. Nu har jeg lært at hvile i, at mine dygtige afdelingsledelser og vores medarbejdere har styr på det, og at jeg skal bekymre mig mindre om alt det, der kan gå galt.

Agnete Gersing,
Hospitalsdirektør, Herlev og Gentofte Hospital

Heldigvis har udviklingen været nogenlunde afdæmpet, og lige nu ser det ud til, at antallet af indlagte har stabiliseret sig, samtidig med at kun få har brug for intensiv behandling.

Vi følger selvfølgelig udviklingen nøje, og vi har pudset vores beredskabsplan af, så vi er klar, hvis tallene skulle gå op.

Covid-19-udfordringen handler ikke kun om behandling, men også om at isolere patienter, som kan være smittede, og om at håndtere de mange test, som bliver lavet hver dag.

Vores klinisk mikrobiologiske ambulatorium analyserer dagligt omkring 3.000 test, og svarene foreligger i løbet af få timer. Samtidigt bliver der knoklet for at afvikle de pukler, som opstod, da vi droslede ned for aktiviteten i foråret.

En ny verden
Det har været en stor udfordring at træde ind i en helt ny verden. Jeg har tidligere arbejdet meget med sundhedssektoren, og jeg har været topleder i mange år.

Men jeg er ikke vokset op på et hospital, og jeg har ikke tidligere stået i spidsen for så stor og kompleks en organisation.

Mine første måneder er derfor gået med at spørge og lytte. Tale med så mange som muligt og lære så meget som muligt om hospitalet. Efterhånden har jeg fået et rimeligt godt overblik.

Og på det lavpraktiske plan har jeg lært at forstå mange af de fagudtryk, som præger hverdagen på et hospital.

Men der er selvfølgelig rigtigt meget, som jeg ikke ved - og som jeg heller aldrig kommer til at vide ret meget om. Det er en udfordring for mig, for jeg er vant til at have væsentligt bedre føling med kernedriften.

Ansvaret vejer tungt
Jeg er dybt imponeret over, hvad vi kan og får til at lykkes hver dag, og jeg møder i alle sammenhænge en høj faglighed, et stærkt engagement og en stor vilje til, at vi i fællesskab bliver endnu bedre.

Det gælder alle faggrupper – læger, sygeplejersker, bioanalytikere, fysioterapeuter, radiologer, portører, diætister og lægesekretærer mv. Vores faglige spændvidde er stor og specialiseringen høj. 

Det hele handler om at behandle vores patienter så godt som muligt - både sundhedsfagligt og på anden vis, og det er en stor butik.

Vi har næsten 1000 senge, som for det meste er fyldt godt op. Årligt modtager vi 144.000 akutte ankomster og 780.000 ambulante besøg. Der er utallige store og små tandhjul, som skal passe sammen - og det er 24 timer i døgnet, 365 dage om året.

Læs også

I den første tid tænkte jeg meget over, at jeg nu har ansvaret for en organisation, hvor der hver dag er liv på spil.

Nu har jeg lært at hvile i, at mine dygtige afdelingsledelser og vores medarbejdere har styr på det, og at jeg skal bekymre mig mindre om alt det, der kan gå galt. Selv om ansvaret selvfølgelig vejer tungt.

Det nødvendige rum til udvikling
Hvad er så de vigtigste udfordringer, når jeg kigger tilbage på min første tid? Helt overordnet er det en stor udfordring at sørge for en sikker og effektiv drift i dagligdagen og på samme tid skabe det vigtige og nødvendige rum til udvikling.

På den sundhedsfaglige front er ny viden, ny teknologi og nye behandlingsmuligheder i rivende udvikling. Det er godt for patienterne, men tiltag skal tilpasses en meget stram økonomisk ramme - så prioriteringerne er hårde, og vi må hele tiden på jagt efter mulige effektiviseringer.  

Også derfor er det afgørende, at vi har et tæt samarbejde på tværs af hele hospitalet og en stærk ledelseskultur, hvor vi taler åbent og ærligt om tingene, deler faglige input, erfaringer og ideer og sammen finder de bedste løsninger.

Vi er godt i gang, og jeg glæder mig til at fortsætte arbejdet sammen med resten af direktionen, afdelingsledelserne og alle vores dygtige medarbejdere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Agnete Gersing

Selvstændig ledelsesrådgiver, fhv. departementschef, Uddannelses- og Forskningsministeriet
cand.polit. (Københavns Uni. 1991)

0:000:00