Debat

Nyreforeningen i opråb til regionerne: Dialysepatienter er stavnsbundet til deres lokale sygehus

Patienter med behov for dialyse har hverken mulighed for at komme på ferie eller besøge familie i andre dele af landet, fordi dialyseafdelingerne ikke har plads til gæstepatienter. Det kan regionerne planlægge sig ud af, hvis de har viljen, skriver Nyreforeningens direktør.

Når dialysepatienter ikke har mulighed for gæstedialyse, er de reelt stavnsbundet til deres lokale sygehus, skriver Michael Buksti.
Når dialysepatienter ikke har mulighed for gæstedialyse, er de reelt stavnsbundet til deres lokale sygehus, skriver Michael Buksti.Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Michael Buksti
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Sommerferien er for længst overstået, og inden længe står juleferien for døren.

Muligheden for ferie er vigtig for at hente ny energi, og i Danmark er ferie noget, som er sikret i loven. Men efter at endnu en ferie er gået, må vi i Nyreforeningen blot konstatere, at dette ikke gælder nyresyge, som er i dialyse på et hospital. 

For få dage siden talte jeg med et af Nyreforeningens medlemmer. Hun fortalte, at hun og hendes mand, som er i dialyse, tidligere har haft glæde af at leje et sommerhus i Danmark og booke dialyse til manden på et nærliggende sygehus – såkaldt gæstedialyse.

På den måde har børn og svigerbørn kunnet besøge dem, og hendes mand har haft mulighed for at komme væk fra hverdagens trummerum og samtidig få sin livsnødvendige dialyse.

Muligheden for ferie er noget, som er sikret i loven. Men efter at endnu en ferie er gået, må vi konstatere, at dette ikke gælder nyresyge, som er i dialyse på et hospital

Michael Buksti
Direktør, Nyreforeningen

Må opgive at tage på ferie

I de sidste par år er det blevet stadigt vanskeligere at holde ferie, da dialyseafdelingerne ikke har – eller ikke kan skaffe – pladser til patienter i gæstedialyse.

Udfordringen er, at denne historie blot er én ud af mange, som vi hører i Nyreforeningen. Alle handler om, at dialysepatienter må opgive at tage på ferie, fordi det er så svært at få gæstedialyse.

Dialysepatienter har behov for behandling tre til fire dage om ugen i cirka fire timer ad gangen. Det er altså en behandling, der er yderst indgribende i hverdagen, og de kan ikke bare springe en behandling over.

Faktum er, at Nyreforeningens medlemmer stadig oftere oplever at modtage afslag på anmodning om gæstedialyse. Det er bekymrende, for på den måde bliver personer i dialyse reelt frataget muligheden for at holde ferie.

Men ikke nok med det, så bliver de samme mennesker også frataget muligheden for at besøge deres børn, forældre eller venner i andre dele af landet, ligesom det også er vanskeligt for dem at deltage i fødselsdage, bryllupper, barnedåb og andre familiebegivenheder.

Med planlægning kan det lykkes

Uden mulighed for gæstedialyse er dialysepatienterne reelt stavnsbundet til deres lokale sygehus.

Den situation, som vi har oplevet de sidste par år, er uholdbar. Det er de færreste danskere, der planlægger deres ferie i sidste øjeblik, så hvis en nyrepatient anmoder om gæstedialyse i ordentlig tid, så bør det være muligt for sygehusene at planlægge den ønskede gæstedialyse.

I bund og grund bør gæstedialyse internt mellem regionerne være et nulsumsspil

Michael Buksti
Direktør, Nyreforeningen

I Nyreforeningen mener vi, at hvis en person anmoder om gæstedialyse med mindst to måneders varsel, så bør sygehuset kunne tilbyde den, da sygehuset har tid til at planlægge belægningen på dialyseafdelingen.

Mange af Nyreforeningens medlemmer havde glædet sig ekstra til sommerferien i 2021, da de på grund af corona i lange perioder næsten ikke havde været uden for deres hoveddør.

Men selvom flere af dem søgte om gæstedialyse flere måneder, før de ønskede at holde sommerferie, så fik de afslag. Og i nogle tilfælde endda fra alle dialyseafdelinger inden for en radius af 100 kilometer fra det sommerhus, som de havde lejet. Konsekvensen var aflyste sommerferier og afbestilte sommerhuse.

Ferie er noget, alle har brug for

I bund og grund bør gæstedialyse internt mellem regionerne være et nulsumsspil.

Der vil altid være tale om, at en dialysepatient fra en region er fraværende i "egen" afdeling, når vedkommende er i dialyse på en anden afdeling. Der er derfor ikke behov for mellemregionale refusioner, blot om en politisk beslutning.

Tirsdag 16. november 2021 er der valg til regionsrådene rundt om i Danmark. I den forbindelse håber jeg på vegne af landets dialysepatienter, at politikerne i de nye regionsråd husker, at ferie er noget, som alle har brug for.

Ikke mindst håber jeg, at de har modet til at træffe den nødvendige beslutning, så 2021 bliver det sidste år, hvor dialysepatienter må undvære ferie, familiebesøg og fødselsdage til jul, påske, sommer eller efterår.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00