Debat

Nyreforeningen: Vi mangler en vaccineplan for udsatte grupper

Hvis vi antager, at vaccinens effekt er mest effektiv i de første seks måneder, så betyder det, at de udsatte personer, skal have endnu en vaccination i løbet af februar eller begyndelsen af marts. Lad os få en vaccineplan, så de ikke skal leve i frygt, skriver direktør i Nyreforeningen, Michael Buksti.

Eksperterne anslår, at vaccinens effekt begynder at dale omkring seks måneder efter, at man har fået det andet vaccinestik, hvorfor der er behov for en såkaldt ”booster”.
Eksperterne anslår, at vaccinens effekt begynder at dale omkring seks måneder efter, at man har fået det andet vaccinestik, hvorfor der er behov for en såkaldt ”booster”.Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
Michael Buksti
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vinteren har ramt Danmark, og coronaen er igen ved at bide sig fast. På ugentlige pressemøder melder myndighederne om et stigende antal smittede, og eksperterne tilskynder løbende danskerne til at blive vaccinerede.

Det positive er, at vaccinerne har vist sig at være effektive i kampen mod pandemien.

Men som direktør i Nyreforeningen har jeg i den seneste tid næsten dagligt haft samtaler med nyresyge, som er bekymrede for udviklingen.

Situationen er den, at mange nyresyge befinder sig i gruppen af særligt udsatte personer ved smitte med corona. Eksempelvis får nyretransplanterede medicin, som hæmmer deres immunforsvar. For nyresyge – både transplanterede og personer i dialyse – er medicinen og behandlingen afgørende for, at de kan leve et godt liv.

Corona har skabt en frygt for alvorlig sygdom, som betyder, at flere nyresyge har valgt at leve mere eller mindre isoleret under pandemien. For de personer har vaccinen tændt et reelt håb om en mere normal hverdag, og netop derfor er det også tilfredsstillende at konstatere, at udrulningen af vaccinerne er prioriteret sådan, at de mest udsatte grupper har fået den først.

Mangler vaccinationsplan for udsatte grupper

Udfordringen er blot, at vi i Nyreforeningen savner en plan for, hvad der skal ske med vaccinationerne fremover. Det er netop meldt ud, at coronapasset kun er gyldigt i syv måneder, så hvad er vaccinationsplanen for 2022? Er der behov for et fjerde vaccinestik for de udsatte grupper?

Er der behov for et fjerde vaccinestik for de udsatte grupper?

Michael Buksti
Direktør i Nyreforeningen

I øjeblikket er fokus på at få så mange som muligt vaccineret, og at de personer, der har fået to stik, også får det tredje stik. Eksperterne anslår, at vaccinens effekt begynder at dale omkring seks måneder efter, at man har fået det andet vaccinestik, hvorfor der er behov for en såkaldt ”booster”.

Den præcise varighed af ”booster”-stikket kendes ikke, men hvis vi baseret på et forsigtighedsprincip antager, at vaccinens effekt – også ved det tredje stik – er mest effektiv i de første seks måneder, så betyder det, at de udsatte personer, der fik deres tredje vaccinestik i begyndelsen af september, skal have endnu en vaccination i løbet af februar eller begyndelsen af marts. Altså i løbet af vinteren, hvor det må antages, at corona fortsat gør sig gældende.

De mest sårbare skal have en plan, så de kan leve uden frygt

I foråret gjorde vi i Nyreforeningen opmærksom på, at to stik ikke ville være nok for nogle af de danskere, som er i den udsatte gruppe. Men først efter sommerferien var politikerne og sundhedsmyndighederne klar til at godkende vaccinen til det tredje stik – og dermed booste vaccinens effekt.

Igen må jeg på vegne af Nyreforeningens medlemmer opfordre politikere og sundhedsmyndigheder til at kigge på de opsamlede erfaringer, og allerede nu udarbejde en plan for den fremadrettede vaccineindsats.

I blandt andet England er man begyndt at overveje muligheden for endnu et stik for de særligt udsatte grupper, og det bør vi også gøre i Danmark.

Michael Buksti
Direktør i Nyreforeningen

For de mest sårbare er det nødvendigt at vide, hvordan de beskyttelsesmæssigt er stillet over vinteren, så de kan leve et liv uden unødig frygt. Selvom vi i øjeblikket har fuldt fokus på at gennemføre det tredje vaccinestik, og vi endnu ikke kender den præcise varighed af effekten af booster-stikket, så må vi – ud fra et forsigtighedsprincip – kigge på behovet og muligheden for et fjerde stik.

I blandt andet England er man begyndt at overveje muligheden for endnu et stik for de særligt udsatte grupper, og det bør vi også gøre i Danmark. Vi bliver nødt til at lægge en klar vaccinationsplan, der kan kommunikeres og som strækker sig langt ind i 2022. Det skylder vi danskerne og ikke mindst de særligt udsatte grupper.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Buksti

Direktør, Nyreforeningen
cand.polit. (Københavns Uni. 1995), journalist (DMJX), MBA (CBS)

0:000:00