Opråb fra Lægeforeningen: Tag nu ansvar og gør tobak dyrere

TEMADEBAT: En ny rapport konkluderer, at højere priser på tobak ubetinget er det, som virker bedst, hvis man vil have færre børn og unge, der ryger. Alligevel tøver politikerne med at tage ansvar, skriver Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen.

Af Andreas Rudkjøbing
Formand for Lægeforeningen

Hver eneste dag året rundt dør 38 danskere på grund af rygning. Det er 14.000 om året.

Et uhyggeligt stort tal, som bliver endnu større, hvis man tæller de tusindvis af danskere med, som oplever de tragiske konsekvenser af tobak. Kræft, KOL, hjertekarsygdomme og mange andre alvorlige lidelser gør hverdagen benhård for rygerne og deres pårørende, og er du ryger, lever du typisk otte til ti år kortere end ikke-rygere.

Rygning er dødsensfarligt. Derfor blev jeg også både ked af det og ret vred, da det for nylig kom frem, at der blandt de unge mellem 16 og 24 år er kommet flere rygere til siden 2013. Hver femte 15-årige i Danmark ryger mindst en gang om ugen. Foruroligende, når vi ved, at børn og unge er ekstremt følsomme over for tobak. De tager lettere skade og bliver hurtigere afhængige.

Politikerne må tage ansvar og for alvor gøre noget for at forebygge, at børn og unge går i gang med at ryge.

Kampagner, kulturændringer, forældreansvar, og at unge nok skal lade være med at ryge helt af sig selv er ikke det, som virkelig rykker noget og får markant færre børn og unge til at ryge.

Afgifter, forbud og straf er vejen
Hvad der derimod nytter er anderledes håndfaste tiltag. Først og fremmest skal tobak være betydeligt dyrere.

I forrige uge konkluderede en ny rapport fra Vidensråd for Forebyggelse, at højere priser på tobak ubetinget er det, som virker bedst, hvis man vil have færre børn og unge rygere. Forbuddet mod salg af cigaretter til mindreårige skal håndhæves. Tobak skal gemmes væk under disken, og folkeskolerne skal gøres totalt røgfrie.

Det er også grotesk og ulogisk, at rygeloven i dag forbyder rygning for eleverne på gymnasierne, mens rygning stadig er tilladt på erhvervsskoler.

Det fastholder eleverne på erhvervsskoler i en rygekultur, som øger risikoen for, at de begynder at ryge, og gør det sværere at lægge cigaretterne på hylden. Hvad meningen er med at behandle unge mennesker forskelligt på baggrund af deres valg af uddannelse er en gåde for mig. Rygeloven bør hurtigst muligt revideres, så alle uddannelsesinstitutioner med unge under 18 år bliver røgfrie.

Danskerne vil gøre tobak dyrere
Afgifter, forbud og straf er ikke normalt populære metoder. Det kan være derfor, at politikerne på Christiansborg tøver med at sætte prisen på tobak op. Men for ganske nylig viste en undersøgelse rent faktisk, at et flertal af danskerne faktisk gerne vil gøre tobak dyrere.

Jeg har bidt mærke i, at sundhedsministeren, Ellen Trane Nørby, i starten af april udtalte, at hun i løbet af den kommende tid vil diskutere rygning med alle Folketingets partier med henblik på at skærpe lovgivningen.

Jeg vil opfordre både hende og Folketingets øvrige politikere til at træde i karakter. Lyt nu til befolkningen. Lyt til fagfolkene. Gør nu det, som virker, så vores børn og unge ikke bliver udsat for den ekstremt farlige tobak.

Forrige artikel Sundhedsformænd: Sådan får vi mest god sundhed for pengene Sundhedsformænd: Sådan får vi mest god sundhed for pengene Næste artikel HK: Vi skal have behandlingsgaranti til folk med stress HK: Vi skal have behandlingsgaranti til folk med stress
 • Anmeld

  hans preben pedersen · Vi grønne EUer

  " LAD FALDE SOM IKKE SELV KAN STÅ " !!!!!!!

  Forleden kom en ung mand i et supermarked og spurte op jeg ville
  hjælpe ham med at købe en pakke cigaretter !!!!!!!! Han fortalte at han
  havde problemer med den uretfærdige racisme der trykkede ham !!!!!!
  Her i vores kommune består Byrådet af 95 % Liberale indk. S. !!!!!!
  Flyt alt handel som Tobak spiritus osv til kun at
  kan købes på APOTEKET !!!!!!!! Der er automatisk indbygget en advarsel og sæt priserne så Danmark kommer ud af det misbrug-
  land Renommé som vi ønsker os allesammen !!!!! Venligst hp.

 • Anmeld

  Claus Sønderkøge · Socialistisk økonom

  Afskyeligt angreb på danskernes frihed til det gode liv

  Det er afskyeligt at de som skal hjælpe mennesker agiterer for at fjerne det økonomiske grundlag for mennesker.

  Hr. Rudkøbing bør nedlægge sit job eller tvinges bort. Det bør kriminaliseres at agitere for at gøre livet sværere for danskerne. Man kan ikke gradbøje lægeløftet.

 • Anmeld

  Sven K. Slaf

  Claus har fuldstændig og aldeles ret.Tobak er en rimelig uskadelig ting og er blevet en nødvendighed for folk, der ikke har råd til mad og andre "retter", kun cigaretter holder dem kørende!

  Det er en total social skævvridning.

  Og hvor er kampagnen mod alkohol, der er meget mere skadelig og direkte nedbryder mange organer. og opløser vores vestlige samfund?
  Alkohol er bare blevet billigere og billigere og fås overalt!

  Med cigaretter kan man holde sig oppe i en social kontekst,
  det kan man ikke med alkohol.

  Man kunne starte med at forbyde alle tilsætningsstoffer og afhængighedsskabende stoffer i den kunstige tobak, der pushes rundt omkring, inklusiv snus osv, så ville mennesker nemmere kunne få et naturligt forhold til tobak - igen!

 • Anmeld

  Ib Christensen · fhv. MEP & MF

  Sæt prisen op

  Det er en skandale, at Folketingets store flertal ikke vil forhøje tobakspriserne. De påtager sig derved indirekte et medansvar for, at 14.000 danskere årligt dør p.g.a. rygning. Nogle af partierne er styret af uansvarligt hensyn til rygerne, andre måske af de penge, de får fra tobaksindustrien.

Sådan fordeler et bredt politisk flertal resterne af satspuljemidlerne

Sådan fordeler et bredt politisk flertal resterne af satspuljemidlerne

OVERBLIK: 244 millioner kroner til demensindsatser, 80 millioner kroner til udsatte børn og unge i Grønland og 55 millioner kroner til exitpakke for prostituerede. Det er nogle af hovedpunkterne i dagens store aftale. Her kan du se, hvordan 849 millioner kroner fordeles.