PODCAST: Mangler der læger i Sundhedsstyrelsen?

POLITISK STUEGANG: Er djøf’erne ved at fortrænge lægerne i Sundhedsstyrelsens top? Det er blandt emnerne i dette afsnit af Altingets sundhedspolitiske podcast, hvor eksperterne også vender lægeforeningernes fusionsplaner, en strid i Medicinrådet, den politiske nedtromling af sundhedsmyndighederne - og stiller spørgsmålet, om coronapatienter kan blive de nye HPV-piger. 

Dagens to deltagere, Torben Mogensen og Leif Vestergaard Pedersen, er uenige om, hvorvidt Medicinrådet bør være mere lydhøre overfor ønsker fra Christiansborg. 
Dagens to deltagere, Torben Mogensen og Leif Vestergaard Pedersen, er uenige om, hvorvidt Medicinrådet bør være mere lydhøre overfor ønsker fra Christiansborg. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Abonner i iTunes | Spotify | Acast | RSS

Har Dansk Folkepartis Liselott Blixt ret i, at Medicinrådet "går mod alt, hvad Danmark står for?" Og hvorfor skal henholdsvis FOA og Gladsaxe Kommune tildeles ”Månedens Hjerneblødning”?

Det er blandt spørgsmålene i denne udgave af Politisk Stuegang, hvor de to gæster, Leif Vestergaard Pedersen og Torben Mogensen, ser bekymret på, at lægevidenskabelige selskaber udvandrer fra styrelsernes arbejdsgrupper.

I udsendelsen diskuteres også, om alarmklokkerne bør ringe, efter to lægelige chefstillinger i Sundhedsstyrelsen nu bliver besat af to personer uden lægebaggrund.

”Jeg kan godt blive bekymret, hvis det primært er chefer med djøf-baggrund, der i fremtiden sætter sig på stillingerne i Sundhedsstyrelsen,” siger Leif Vestergaard Pedersen.

Der skal ikke kun være ansat læger 
De to nye chefer i Sundhedsstyrelsens Center for planlægning, Charlotte Hosbond og Tanja Popp, har henholdsvis baggrund som cand.scient.adm og cand.scient.pol. Tanja Popp er oprindeligt uddannet ergoterapeut. De to erstatter lægerne Camilla Rathke, der er blevet formand for Lægeforeningen, og Helene Probst, der er blevet konstitueret som vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

Torben Mogensen og Leif Vestergaards bekymring går ikke konkret på valget af netop Popp og Hosbond, men den generelle sammensætning af Sundhedsstyrelsens chefgruppe.

Leif Vestergaard Pedersen understreger, at der skal være et godt mix mellem personer med forvaltningsbaggrund og profiler med praktisk erfaring så tæt på sundhedsvæsenets virkelighed som muligt.  

Netop praktisk kendskab til hverdagen i sundhedsvæsenet er lige så afgørende som klassiske embedsmandskompetencer, mener Leif Vestergaard Pedersen og Torben Mogensen.

Lønnen er for lav
Torben Mogensens vurderer, at Sundhedsstyrelsen også har svært ved at rekruttere dygtige læger, fordi lønnen er markant lavere for de fleste læger.

Men den manglende vekselvirkning mellem klinik og centraladministration er ikke kun et problem for sundhedsvæsenet, men på alle velfærdsområder, peger han på.

På sundhedsområdet kunne problemet afhjælpes, vurderer han.

”Man kunne gøre det obligatorisk, at man skal arbejde i Sundhedsstyrelen, før man kan blive ledende overlæge,” siger Torben Mogensen.

Leif Vestergaard Pedersen mener samtidig, at Sundhedsstyrelsen generelt mangler medarbejdere og chefer med en baggrund i almen praksis eller i det mindste speciallæger i almen medicin. Sygehuslæger og sygehus-sygeplejersker er for meget skolet i at se patienterne som en del af meget korte afgrænsede forløb, vurderer han.

”Almenmedicinere har et bredere blik på patienternes færden. Allerede inden borgerne bliver patienter - og så selve forløbet efter indlæggelsen,” siger Leif Vestergaard Pedersen.

Om Sundhedsstyrelsens direktør pinedød skal være læge, bliver også diskuteret i programmet.

Abonner i iTunes | Spotify | Acast | RSS

Dokumentation

Emner i dette afsnit: 

  • Strid i Medicinrådet.
    Skal rådet lytte til Christiansborg, eller vil det ødelægge rådet? Skal Danske Patienter trække sig?

  • Dorthe Crüger som ny koncerndirektør i Region Hovedstaden. Vil der rulle sygehusdirektør-hoveder?

  • For mange djøf’ere i Sundhedsstyrelsen?

  • Covid-19: Mener Torben og Leif stadig, at Sverige måske har valgt rigtigt?

  • Epidemihåndtering: Hvor meget indflydelse har Sundhedsstyrelsen egentlig haft på regeringens coronahåndtering?

  • Teststrategi: Tester vi for mange mulige corona-patienter?

  • Skal de praktiserende læger begynde at modtage syge børn, der måske har corona?

  • Er det et problem, at lægevidenskabelige selskaber forlader styrelsers arbejdsgrupper?

  • Omskæring af børn - skal modstanderne være mere pragmatiske?

  • Kan en fusion af Overlægeforeningen og Yngre Læger ødelægge Lægeforeningen?

  • Skal Torben og Leif vaccineres med en kommende corona-vaccine?

  • Kan corona-overlevende blive de nye HPV-piger og ME-patienter?

Gæster denne gang:

  • Torben Mogensen, deltidsansat smertelæge på Sjælland Universitetshospital, formand for Lungeforeningen tidligere lægelig vicedirektør på Hvidovre Hospital.
  • Leif Vestergaard Pedersen, medlem af Medicinrådet, Etisk Råd og tidligere direktør i Kræftens Bekæmpelse og Region Midtjylland.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Leif Vestergaard Pedersen

Formand, Det Etiske Råd, formand, epilepsihospitalet Filadelfia
cand.oecon. (Aarhus Uni.)

Torben Mogensen

Formand, Lungeforeningen og Rådet for Lægemiddelovervågning, professor, Lanzhou University i Kina
cand.med. (1981), speciallæge i anæstesiologi (1991), dr.med. (1995), b.sc. i filosofi (2012)

0:000:00