Debat

Professor svarer tilbage: Kritisér hospitalerne alt det, du vil – men start med at få styr på fakta

Kommende kommunaldirektør Jonatan Schloss fremfører hård kritik af de danske hospitaler. Men hvis han vil tages alvorligt, skal han tjekke data først, skriver Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi på SDU. 

Kommende kommunaldirektør Jonatan Schloss beskriver et sygehusvæsen, hvor ressourceforbruget stiger uhæmmet.
<span>Han undlader at nævne, at vi er et af de få lande i den vestlige verden med et relativt beskedent ressourceforbrug og siden 2009 forholdsvis lav udgiftsvækst i sundhedsvæsenet, skriver Jes Søgaard.<br><br></span>
Kommende kommunaldirektør Jonatan Schloss beskriver et sygehusvæsen, hvor ressourceforbruget stiger uhæmmet. Han undlader at nævne, at vi er et af de få lande i den vestlige verden med et relativt beskedent ressourceforbrug og siden 2009 forholdsvis lav udgiftsvækst i sundhedsvæsenet, skriver Jes Søgaard.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Jes Søgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kommende kommunaldirektør Jonatan Schloss langer voldsomt ud efter de danske hospitaler i en kronik i Altinget Sundhed for et par uger siden.

Læs også

Ytringsfriheden er omfattende og dækker også Schloss, men hvis han vil tages alvorligt, må han fremover tjekke sine udsagn lidt grundigere.

Her blot nogle nedslag.

Vi er et af de få lande i den vestlige verden med et relativt beskedent ressourceforbrug og siden 2009 forholdsvis lav udgiftsvækst i sundhedsvæsenet

Jes Søgaard
Professor i sundhedsøkonomi, SDU

Personalemængdens himmelflugt må stoppe, skriver Schloss og refererer til de sidste tyve år. Antal ansatte på danske offentlige sygehuse steg fra 1.701 i 2004 til 1.867 i 2019 per 100.000 danskere.

Og så er det steget lidt mere i corona-årene. Det er en stigning på ti procent, hvilket næppe kan betegnes som en himmelflugt – og slet ikke i en periode, hvor danskerne som befolkning er blevet ældre og derfor har flere behandlingskrævende sygdomme.

Schloss beskriver et sygehusvæsen, hvor ressourceforbruget stiger uhæmmet.

Han undlader at nævne, at vi er et af de få lande i den vestlige verden med et relativt beskedent ressourceforbrug og siden 2009 forholdsvis lav udgiftsvækst i sundhedsvæsenet. Men han skriver, at de mange ansatte, læger og sygeplejersker med videre, bestiller for lidt.

Læs også

Produktiviteten falder, skriver han med henvisning til nogle et år gamle løse overslag fra Sundhedsministeriet. Faktisk ophørte ministeriet med at opgøre produktivitet på sygehusene i 2018, hvor den var tre procent og gennemsnitligt 2,2 procent årligt i årene 2003 til 2018.

Hvordan kan Schloss udtale sig så skråsikkert uden systematiske data?

Læger skal ikke spørge om lov

Så er Schloss vred over, at lægerne på Aarhus Universitetshospital er begyndt at tilbyde patienter over 50 år med fraktur en udredning for osteoporose. Cirka 30 procent af de udredte har faktisk osteoporose, som så kan blive behandlet, så sygdommen kan kontrolleres, og patienterne får et bedre liv.

Kommunaldirektør Schloss: du skal have lov til at kritisere vores hospitaler alt det, du vil, men hvis du vil lyttes til, så skal du tjekke dine data bedre fremover

Jes Søgaard
Professor i sundhedsøkonomi, SDU

Tænk sig at lægerne på et af vores hospitaler vover at gøre noget, som kan gøre livet lettere for borgerne? Og uden at spørge om lov først – hos politikerne?

Hvis Schloss havde gjort sit hjemmearbejde, ville han vide,

1) at udredningstilbuddet faktisk er politisk vedtaget i regionen,

2) at det kører andre steder i Danmark også,

3) at Sundhedsstyrelsen anbefalede det i 2018, og

4) at tilbuddet om udredning ifølge engelske undersøgelser ikke bare er omkostningseffektivt, det vil sige: meget sundhed for pengene, men omkostningsneutralt.

Kommunaldirektør Schloss, du skal have lov til at kritisere vores hospitaler alt det, du vil.

Men hvis du vil lyttes til, så skal du tjekke dine data bedre fremover.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jonatan Schloss

Kommunaldirektør, Egedal Kommune
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1995)

Jes Søgaard

Professor, Syddansk Uni.
cand.rer.soc. (Syddansk Uni. 1980)

0:000:00