Debat

Psykiatriforeninger: Vi er nødt til at gentænke hele vores samfundskultur

REPLIK: Anders Beich har helt ret i, at det er selve vores samfundskultur, den er gal med, når det kommer til antallet af psykiske diagnoser. Men det ændrer ikke ved, at vi må hjælpe mennesker her og nu, skriver Knud Kristensen og Poul Nyrup Rasmussen.

Der er for meget pres, negativ konkurrence og pessimisme i samfundet i dag, skriver&nbsp;Knud Kristensen og Poul Nyrup Rasmussen.<b></b>
Der er for meget pres, negativ konkurrence og pessimisme i samfundet i dag, skriver Knud Kristensen og Poul Nyrup Rasmussen. Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Knud Kristensen og Poul Nyrup Rasmussen
Hhv. landsformand for SIND og tidl. statsminister, formand for PsykiatriNetværket

Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin skriver den 22. oktober, at det er selve vores samfundskultur, den er gal med, når 15 procent af de unge i 2019 fik en psykiatrisk diagnose.

Dette indlæg blot for at fastslå, at vi er helt enige i den betragtning, og mange tak til Anders for at sætte fokus på udfordringen.

Behov for drastiske tiltag
Man kunne dog få det indtryk af Anders Beichs indlæg, at vi er talspersoner for, at den eneste måde at løse problematikken er, at indføre mere individuel behandling, tidligere opsporing og bedre forebyggelse blandt unge.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til debat@altinget.dk

Intet kunne være mere forkert. Der skal langt mere drastiske tiltag til i samfundet, hvis vi skal få stoppet denne stærkt bekymrende udvikling.

Vores forslag om bedre forebyggelse, er simpelthen et spørgsmål om at få gjort mest muligt baseret på de forudsætninger, vi har netop nu.

Vores forslag om bedre forebyggelse, er simpelthen et spørgsmål om at få gjort mest muligt baseret på de forudsætninger, vi har netop nu.

Knud Kristensen og Poul Nyrup Rasmussen, Landsformand for SIND og tidl. Statsminister, formand for PsykiatriNetværket

Vi må ikke sidde på hænderne og vente på, at samfundsudviklingen vender, vi er nødt til at gøre, hvad vi kan og hjælpe mennesker nu.

Læs også

Samfundstrukturen skal gentænkes
Men det er klart, at når udviklingen så hastigt går i den forkerte retning, så skal der mere til, og det ikke alene i Danmark.

Den psykiske trivsel er på tilbagetog i hele verden og den udvikling accelererer i øjeblikket på grund af coronapandemien.

Vi er simpelthen nødt til at gentænke hele vores samfundsstruktur og -kultur. Der er for meget pres, for meget negativ konkurrence og for meget pessimisme i samfundet i dag.

Der er en mangel på håb i dag, men så længe at så mange gode foreninger, meningsdannere og politikere blander sig i debatten og vil forandringen, skal det nok lykkes.

Det er i hvert fald vores håb.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Knud Kristensen

Medlem, Det Etiske Råd, medlem, Rådet for Socialt Udsatte, formand, Udsatterådet i Aarhus Kommune
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1981)

Poul Nyrup Rasmussen

Protektor, Det Sociale Netværk/headspace Danmark, fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. formand, PES & LORC, fhv. MEP
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)