Psykisk arbejdsmiljø får sin egen bekendtgørelse

NYHEDSANALYSE: Langstrakt forhandlingsforløb kulminerede torsdag med aftale om styrket arbejdsmiljø. Blandt andet får det psykiske arbejdsmiljø sin egen bekendtgørelse.

Foto: Jeppe Michael Jensen/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis
Fakta
Ondt i arbejdsmiljøet
  • I 2011 blev der aftalt en strategi for arbejdsmiljøindsatsen, som i 2020 skulle sikre 25 procent færre alvorlige arbejdsulykker, 20 procent færre psykisk overbelastede og 20 procent færre med overbelastninger af muskler og skelet.
  • Kun de alvorlige arbejdsulykker er faldet, mens både andelen af fysisk og psykisk overbelastede er steget.

Regeringen har torsdag morgen præsenteret en politisk aftale om styrket arbejdsmiljøindsats. Alle partier på nær Enhedslisten er med i forliget, hvis centrale omdrejningspunkt er en forøgelse af Arbejdstilsynets ressourcer med ialt 460 millioner kroner frem til 2022.

"Vi har fået sat en tyk streg under, at vi tager arbejdsmiljøet alvorligt, og så har vi fundet midler til at sikre en mærkbar forhøjelse af bevillingen til Arbejdstilsynet, herunder til kontrollen med udenlandske virksomheder, så vi sikrer ordnede forhold på det danske arbejdsmarked," siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i en pressemeddelelse.

Pensionsaftale sidste hængeparti
Processen frem mod en arbejdsmiljøreform strækker sig helt tilbage til marts 2017, hvor Troels Lund Poulsen nedsatte et ekspertudvalg med deltagelse af arbejdsmarkedets parter, som fik til opgave at komme med anbefalinger til en forbedring af arbejdsmiljøindsatsen.

Dokumentation

Aftalen i korte træk

  • 460 mio. kr. mere til Arbejdstilsynet de kommende tre år
  • 100 mio. kr. mere til styrket kontrol med udenlandske virksomheder
  • Tilsyn målrettes arbejdspladser, hvor der er størst risiko
  • Bøder for at overtræde arbejdsmiljøloven fordobles, hvis det medfører alvorlig personskade
  • Klarere regler og bedre redskaber til det psykiske arbejdsmiljø

Læs hele aftalen her


0:000:00