Debat

Reumatolog-formand: Derfor trak vi os fra fagudvalget i Medicinrådet

DEBAT: Vi er patienternes ”advokater” i det arbejde, der foregår, og vores patienter har ret til de bedste advokater. Uden god efteruddannelse får patienterne ikke det, skriver Mette Holland-Fischer, formand for Reumatologisk Selskab, der trak sig fra Medicinrådet på grund af habilitetsreglerne.

Foto: Colourbox
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Holland-Fischer
Formand for Dansk Reumatologisk Selskab

Fagudvalget for gigtsygdomme under Medicinrådet så sig i maj måned nødsaget til at trække sig fra arbejdet i Medicinrådet, da reglerne for deltagelse i arbejdet i fagudvalgene blev ændret med tilbagevirkende kraft.

Siden overgangen fra Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) til Medicinrådet rykkede fagudvalget flere gange for habilitetspolitik og kommissorium.

Alle fagudvalgsmedlemmer indsendte løbende habilitetserklæringer, og disse frembragte i forløbet ingen kommentarer. Da referatet fra et møde i Medicinrådet 29. marts 2017 udkom, bemærker fagudvalget for gigtsygdomme under Medicinrådet, at der står:

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Du kan kommentere indlægget i bunden. Vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].
Søren J. Damm, debatredaktør.

”- Deltagelse i rejser og konferencer betalt af en virksomhed, som har et lægemiddel til behandling eller i konkurrence hermed inden for det givne terapiområde, kan medføre specifik inhabilitet.”

Fagudvalget informerede derfor Medicinrådet om, at størstedelen af fagudvalgs medlemmerne var inviteret til EULAR kongres i juni 2017 af medicinalfirmaer. Der var tale om invitationer modtaget for måneder tilbage – hvor habilitetsreglerne var anderledes. Fagudvalget bad derfor om en afklarende dialog med Medicinrådet.

Vores afgang skabte heldigvis en debat om emnet - en debat som nu ikke kun omhandler fagudvalgsmedlemmers, men alle lægers efteruddannelse.

Mette Holland-Fischer, formand for Dansk Reumatologisk Selskab

10. maj 2017 modtog fagudvalget svar fra Medicinrådet, hvor de oplyste, at fagudvalgsmedlemmer ville blive betragtet som værende inhabile, hvis kongresrejsen blev gennemført.

Regler burde være klarlagt forinden
Fagudvalget så derfor ingen anden mulighed end at trække sig kollektivt fra arbejdet i fagudvalget for gigtsygdomme under Medicinrådet, da mulighederne for efteruddannelse, faglig opdatering og netværksdannelse under aktuelle konditioner var uacceptable.

Fagudvalgsmedlemmer har behov for at være fuldt fagligt opdaterede, hvilket også indebærer deltagelse i udenlandske kongresser sammen med fagkolleger. Der eksisterede ikke på landsplan anden mulighed for finansiering af sådanne efteruddannelsestilbud.

Vi foreslog, at Medicinrådet eller regionerne finansierede sådanne for fagudvalgsmedlemmer, og ønskede en dialog om dette. Dette ønske blev ikke efterkommet.

Det er vigtigt at slå fast, at Medicinrådet er i sin fulde ret til at indføre skærpede habilitetsregler – men at disse burde have været klarlagt, inden fagudvalgsmedlemmerne gik ind i arbejdet.

Ingen læger ønsker, at der skabes tvivl om deres habilitet – og alle fagudvalgsmedlemmer har fulgt de regler, der fandtes da fagudvalget blev nedsat. At ændre regler med tilbagevirkende kraft er sjældent en god ide, og i denne sag har det betydet betydelig forsinkelse af arbejdet i fagudvalget, hvilket har haft konsekvenser.

Ny medicin er ikke blevet vurderet og har dermed ikke kunnet komme vores patienter til gode.

Hvorfor aflyste vi så ikke bare vores kongresrejse? Ja – vi frygtede for kvaliteten af det fremtidige arbejde i fagudvalget, hvis ikke medlemmerne sikres adgang til internationale faglige kongresser og adgang til at udvikle internationale, videnskabelige netværk.

Vi er patienternes ”advokater” i det arbejde, der foregår – og vore patienter har ret til de bedste advokater. Derfor er det essentielt, at der findes en løsning på problemet vedrørende fagudvalgsmedlemmernes efteruddannelse.

Vi håber på løsninger
Da det ikke var muligt at komme i dialog med Medicirådet om en løsning, valgte vi at gå. Vores afgang skabte heldigvis en debat om emnet - en debat som nu ikke kun omhandler fagudvalgsmedlemmers, men alle lægers efteruddannelse.

Vi håber, at det ikke bare bliver ved debatten, men at man får skabt løsninger, som sikrer, at det vigtige arbejde, der foregår i fagudvalgene, fortsat vil have den nødvendige faglige kvalitet.

De læger, der skal efterkomme vejledningerne, skal kunne gøre det i vished om, at de repræsenter den ypperste viden og faglige ekspertise på området.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00