Rigspolitiet blev en smitterede: 59 vikarer, der skulle opspore corona, blev selv smittet

CORONAVIKAR: Arbejdsforholdene i et af Rigspolitiets centre for smitteopsporing førte til omfattende udbrud af Covid-19. De fleste berørte er vikarer, der arbejder uden løn under sygdom. Man bliver presset til at vælge mellem sine regninger og sit helbred, siger en vikar. 

Jonstruplejren i Ballerup, hvor ca. 400 vikarer arbejder med smitteopsporing 
Jonstruplejren i Ballerup, hvor ca. 400 vikarer arbejder med smitteopsporing Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Andreas WindMads Mose Vikkelsø

Den enhed, der skal opspore corona blandt danskerne, er selv endt som en smitterede. 

Arbejdsforholdeme på et af Rigspolitiets centre for smitteopsporing førte i december til et smitteudbrud, hvor mindst 59 medarbejdere på tre uger fik konstateret covid-19. Det bekræfter Rigspolitiet i et skriftligt svar til Altinget. 

Udbruddet fandt sted i Jonstruplejren ved Ballerup, der aktuelt har ca. 400 vikarer tilknyttet.  

"Vi har kendskab til, at der i perioden fra 7. december til 30. december var i alt 59 smittede med corona blandt medarbejderne i Jonstrup. Styrelsen for Patientsikkerhed tog hånd om situationen og oprettede en testprocedure. Smitteudbruddet er nu bremset og under kontrol", skriver Rigspolitiet.  

Læs også

I perioden var mere end 50 vikarer hver dag forsamlet i ét lokale til fællesbriefing, hvorefter de fordelte sig ud på kontorer – uden faste pladser og med nye sidekammerater hver dag.  

Utrygt at gå på arbejde
Vikarerne er ansat på kontrakter, der ikke giver dem ret til løn under sygdom. Det har ifølge flere af dem skabt meget utrygge arbejdsvilkår i den samfundskritiske opgave med at bremse smitten i Danmark.   

Altinget har været i kontakt med en stribe vikarer fra Jonstruplejren. Ingen af dem ønsker at stå frem med navn. 

“Der er mange herude, der har været på kanten af dagpengeretten. Og så føler man sig presset til at vælge mellem sine regninger og sit helbred. Det er jo noget, vi normalt tænker kun sker i USA,” siger en af vikarerne til Altinget. 

Flere vikarer, Altinget har talt med, beskriver det som “utrygt” at gå på arbejde. 

Rigspolitiet benytter cirka 1.020 vikarer i smitteopsporingsarbejdet, og 600 af dem er ansat og oplært i december måned. De arbejder på tre forskellige lokationer – to i Ballerup og en i Ørestaden. Og ifølge Rigspolitiet er der "stort fokus på at minimere risikoen for smittespredning".

"De daglige briefinger er dog nødvendige af hensyn til løsningen af opgaverne. Der gennemføres ikke længere fællesbriefinger, idet der i dag briefes i mindre grupper. Derudover bliver det løbende vurderet, hvilke yderligere tiltag der er nødvendige i forhold til udviklingen i smittetrykket generelt, sundhedsmyndighedernes anbefalinger og indretningen på de forskellige lokaliteter for at begrænse risikoen for smittespredning," skriver Rigspolitiet i et svar til Altinget.

Smitteopsporing uden sygeløn 
Oplysningerne om udbruddet i Rigspolitiet kommer, efter Altinget for nylig kunne afsløre tilsvarende arbejdsvilkår blandt vikarerne i Erhvervsstyrelsen, der behandler ansøgninger om coronakompensation. 

Her blev 30 vikarer smittet lige inden jul, da de trods protester skulle møde fysisk på arbejde – uden løn under sygdom.  
 
I statens smitteopsporing er der er heller ingen løn under sygdom, eller hvis man bliver hjemme med småsymptomer.  

”De blander bare folk uden overhovedet at tage hensyn. Du vil gerne tjene dine penge, fordi du er i den her covid-knibe, men du bliver faktisk presset ind i at sidde sammen med 50-60 andre på lille område, hvor der ikke er de fornødne kvadratmeter,” siger en vikar fra Jonstruplejren. 

Det er dog ikke alle vikarer, Altinget har talt med,  der beskriver arbejdet i Jonstruplejren som utrygt.  

“Jeg synes egentlig, de gør meget for at undgå smittespredning. Der er eksempelvis krav om test hver uge,” siger en af vikarerne. 

Superspreder 
Spørger man Allan Randrup Thomsen, der er professor og virolog ved Københavns Universitet, er forholdene i Jonstruplejren meget uhensigtsmæssige:

“Jeg bryder mig ikke meget om tanken om, at man ikke arbejder i faste grupper, hvor man kun ser den samme faste gruppe af kollegaer i løbet af en arbejdsuge. En superspreder kan nemt vandre rundt på sådan en afdeling,” siger Randrup. 

Han anbefaler, at man gør ligesom i daginstitutionerne, hvor præmissen for at holde åben er, at børnene ses i de samme faste grupper.  

Indtil årsskiftet var der daglige fællesbriefinger, hvor mellem 50 og 100 vikarer var samlet i et lokale. En vikar fortæller Altinget, at der nogle dage har været så mange i rummet, at nogle måtte tage plads stående langs væggen, og at lederne har måtte bede de stående forlade lokalet.  

“Det her får alarmklokkerne til at ringe hos mig. Jeg synes ikke, det er hensigtsmæssigt at have så mange mennesker samlet, og specielt er jeg betænkelig, hvis der er nogle der står op under de her briefinger, fordi der ikke er plads,” siger Randrup. 

Forsamlingsforbuddet på fem personer gælder ikke på arbejdspladser, men virologen mener alligevel, at Rigspolitiet burde have ekstra godt styr på sikkerheden: 

“Man må forvente, at en statslig organisation, og specielt en der arbejder med smitteudredning, følger reglerne til punkt og prikke og lidt til,” siger Randrup.

Ikke flere fællesbriefinger

Så tæt sad medarbejderne i Rigspolitiets enhed for smitteopsporing under briefinger i december. I dag gennemføres briefinger i mindre hold. (Privatfoto)

Fællesbriefingerne er nu droppet i Jonstruplejren – men vikarerne har endnu ikke fået faste kontorpladser.

“Det har ikke været muligt med helt faste hold. Der arbejdes dog på at få mere faste rul i vagtplanerne, så det bliver mere stringent, hvem der møder hvornår og på samme faste lokation. Så vidt det er muligt, så planlægger vi også for faste arbejdspladser," skriver Rigspolitiet. 

Vikarerne møder ind til deres vagter samtidig, selvom Sundhedsstyrelsen anbefaler, at arbejdspladser indfører forskudt mødetider:

"Hver arbejdsplads skal benyttes af to vagthold i løbet af en dag, hvilket sammen med hensynet for at sikre, at dagshold og aftenhold ikke bliver blandet, medfører, at vi har ikke forskudte mødetider for Moment-vikarerne ud over at de arbejder i dag- og aftenhold," skriver Rigspolitiet til Altinget.

Minister: Samfundskritisk opgave 
Altinget har bedt justitsminister Nick Hækkerup (S) om en kommentar til arbejdsvilkårene for Rigspolitiets coronavikarer.

I et skriftligt svar til Altinget skriver han:

”Smitteopsporingsenheden løfter en samfundskritisk opgave, og jeg forventer, at Rigspolitiet løbende tager de nødvendige forholdsregler for at minimere risikoen for smittespredning på arbejdspladsen. Vi skal selvfølgelig gøre, hvad vi kan, for at det er trygt at gå på arbejde”.

Altinget har også spurgt ministeren om hans holdning til, at Rigspolitiets risikofyldte smitteopsporing bliver foretaget af mennesker, der ikke får løn under sygdom.

Det har ministeren ikke kommenteret på i sit svar. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Allan Randrup Thomsen

Professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet., dr.med.
cand.med. (Københavns Uni. 1980)

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

0:000:00