S: "Irland har vist vejen"

NYHED: Birthe Skaarup (DF) er ikke parat til at støtte regeringens rygeudspil ubetinget. For vidtgående, siger hun. Mens både Socialdemokraterne og De Radikale taler om en tynd lappeløsning.
Kaare Sørensen

Det betyder jo, at man ikke kan lave rygerum, som man blandt andet kender det fra Christiansborg. Det må vi lige overveje.

Birthe Skaarup (DF)
Formand for Folketingets Sundhedsudvalg
Fakta
Regeringens fire forslag:

  • Al rygning indendørs på offentlige arbejdspladser forbydes.

  • Al rygning i det offentlige rum, altså butikscentre, transportmidler, sportshaller, biografer mm. forbydes, men der gives mulighed for rygerum.

  • Alle private arbejdspladser skal have deres egen rygepolitik, men ingen må mod deres vilje udsættes for passiv rygning.

  • Der indføres rygeforbud på alle serveringssteder og værtshuse, men der tillades adskilte rygerum/afdelinger. Værtshuse under 100 m2 må selv vælge rygepolitikken.


  • Kilde: Indenrigs- og Sundhedsministeriet
    De Radikale og Socialdemokraterne har nemt ved at skjule begejstringen for regeringens nye bud på røg og tobak.

    "Reglerne bliver simpelthen så rodede og bureaukratiske, at ingen vil kunne overskue dem. Og det kommer til at give en stor forskel mellem store og små værtshuse og spisesteder. Samlet set kan jeg ikke rigtig se ideen - lad os da hellere få det fulde forbud," siger Lone Møller, sundhedsordfører for Socialdemokraterne til Altinget.

    Udmeldingen kommer efter regeringen har offentliggjort udspil til nye rygeregler, der skal beskytte mod passiv røg. Men som samtidig har flere forbehold og undtagelser.

    Erfaringen fra blandt andet Irland er gode, mener Lone Møller, der så det ved selvsyn, da Sundhedsudvalget var på studietur i efteråret. På trods af fuldt rygeforbud på alle steder, hvor folk arbejder er antallet af restaurationer og værtshuse uændret.

    Altinget logoSundhed
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    0:000:00