Debat

Sundhedspolitiske aktører: Det er en god forretning for Danmark at sætte flere penge af til sundhed

Sygdom og dårlig trivsel har store menneskelige og samfundsøkonomiske konsekvenser. Flere midler til sundhedsvæsenet kan derfor øge produktiviteten og bidrage til en økonomisk gevinst, skriver Brian Mikkelsen, Anders Kühnau, Peter Huntley, Claus Hovgaard, Henrik Christensen og Freddy Lykke.

Hvis vi for alvor skal tage hånd om sektorens rekrutteringsudfordringer og løfte det danske sundhedsvæsen, er vi nødt til at tænke langsigtet. skriver Brian Mikkelsen, Anders Kühnau m.fl.
Hvis vi for alvor skal tage hånd om sektorens rekrutteringsudfordringer og løfte det danske sundhedsvæsen, er vi nødt til at tænke langsigtet. skriver Brian Mikkelsen, Anders Kühnau m.fl.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I valgkampen var sundhed på toppen af vælgernes dagsorden. Og med god grund. Ligesom mange andre lande i Europa oplever det danske sundhedsvæsen rekrutteringsudfordringer. Udfordringer som risikerer at blive større i de kommende år, når vi bliver flere ældre, flere kronikere og flere med multisygdom. Samtidig med at vi bliver færre til at varetage opgaverne i sundhedsvæsenet.  

Hvis vi for alvor skal tage hånd om den udfordring og løfte det danske sundhedsvæsen, er vi nødt til at tænke langsigtet. Her må vi blandt andet se anderledes på de penge, der bliver brugt til sundhed.  

Hver en investering i sundhedsvæsenet kommer ofte flere gange tilbage. Både i sundhedssektoren, men også mange andre steder i samfundet.

Liste over afsendere

Debatindlægget er skrevet af arrangørkredsen bag Sundhedspolitisk Topmøde 2022, som bliver afholdt på Børsen 6. december. Overskriften for årets topmøde er ”Investeringer i sundhed – dyrt og dumt?” 

Her er listen med alle afsendere:

  • Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv
  • Anders Kühnau, formand for Danske Regioner
  • Peter Huntley, administrerende direktør i Medicoindustrien
  • Claus Hovgaard, formand for Sundhed Danmark
  • Henrik Christensen, formand for DiaLab
  • Freddy Lykke, formand for Uuvalget for sundheds-it, IT-branchen.

For eksempel viser en rapport fra McKinsey fra 2020, at investeringer i at sikre færre tidlige dødsfald, færre sygdomstilfælde, øget arbejdsmarkedsdeltagelse og øget produktivitet i Danmark kan bidrage til en økonomisk gevinst på 285 milliarder kroner i 2040.

McKinsey estimerer desuden, at investering i sundhed vil have samfundsøkonomiske gevinster. Investering i forebyggelse, tidlig opsporing og behandling vil både sikre bedre folkesundhed og styrke arbejdsudbud og økonomi.  

Sygdom og dårlig trivsel har store menneskelige og samfundsøkonomiske konsekvenser. Derfor skal vi også forebygge langt mere, så trivslen forbedres, og vi undgår, at mange af sygdomstegnene overhovedet opstår.  

En fremtidssikring er en god investering 

Det er også afgørende at gribe de muligheder, som nye løsninger bringer med sig. Nye innovative teknologiske løsninger kan være med til at sikre en hurtigere udredning, behandling og pleje af det stigende antal danskere, der får brug for sundhedsvæsenet i fremtiden.  

Udviklingen og udbredelsen af nye innovative løsninger er en afgørende forudsætning for, at danskerne også i fremtiden kan få behandling af høj kvalitet, når de har brug for det. Det har også stor betydning for sundhedsprofessionelle, der vil få mere tid til omsorg, behandling og pleje.  

Det vil imidlertid kræve øgede investeringer i ny teknologi på den korte og lange bane, og de bedste behandlingsløsninger er sjældent de billigste i indkøbspris. Til gengæld tjener de sig hjem over tid og er et vigtigt skridt på vejen mod et fremtidssikret sundhedsvæsen.  

Vi kan alle nyde godt af udbyttet af investeringerne i sundhed. For sundhed er en god investering.

Brian Mikkelsen, Anders Kühnau

Det forudsætter luft i budgetterne til at prioritere indkøb af nye løsninger med mulig højere indkøbspris, men det vil give lavere totalomkostninger på sigt. Regionernes budgetrammer skal derfor understøtte et sådant flerårigt investeringsperspektiv.  

Investeringer i teknologi og nye løsninger kan naturligvis ikke stå alene, men det er en vigtig brik i løsningen af udfordringerne i vores sundhedsvæsen. Og det er til gavn for både patienter, personale og samfundsøkonomien.  

Vi kan alle nyde godt af udbyttet af investeringerne i sundhed. For sundhed er en god investering. Og hvis vi vil fremtidssikre sundhedsvæsenet, bør vi også se det som den investering, det i virkeligheden er.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Anders Kühnau Hansen

Formand, Danske Regioner, regionsrådsformand (S), Region Midtjylland, medlem, Kattegatkomitéen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

Peter Huntley

Direktør, Medicoindustrien, formand, National Association Council, bestyrelsesmedlem, MedTech Europe
civilingeniør (DTU 1982), ph.d. (DTU 1986), hd i finansiering (CBS 1988), young managers program (Insead 1991)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024