Tobaksforhandlinger spidser til: Flere partier er ude

RYGNING: Magnus Heunicke (S) er tæt på at kunne lukke forhandlinger om en handlingsplan mod rygning. Restriktioner på e-cigaretter har været et stridspunkt, og to partier er ude af forhandlingerne.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

E-cigaretter må ikke smage af andet end tobak. Det vil sundhedsminister Magnus Heunicke (S) stå fast på, meddeler han ifølge Politiken

Dermed er bolden spillet op til de sidste forhandlinger om en plan mod rygning. Onsdag modtog Folketingets partier et udkast til en aftaletekst, og torsdag morgen er der forhandlinger i Sundhedsministeriet. 

Dansk Folkeparti er imod et forbud mod smagsstoffer i e-cigaretter, og sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) undrer sig over ministerens udmelding:

"Man går jo ikke ud i pressen lige inden de sidste forhandlinger. Hvorfor skal vi så mødes og forhandle? Jeg har aldrig været med til noget lignende," siger hun til Altinget.

To partier ude
Liberal Alliance og Nye Borgerlige har forladt forhandlingerne. For Nye Borgerlige var forbuddet mod smagsstoffer i e-cigaretter et kardinalpunkt, fortæller Lars Boje Mathiesen (NB):

"Vi har siddet med og prøvet at trække i den retning, at e-cigaretter og andre nikotinprodukter ikke skal underlægges samme regler som tobak. Og vi vil ikke være med til at forbyde særlige smagsstoffer," siger han.

Netop detaljerne i indsatsen mod snus, e-cigaretter og andre nikotinprodukter har fyldt i forhandlingerne, efter SF, Enhedslisten og Radikale gik ud med krav om at regulere alle nikotinprodukter på samme måde som tobak.

Røgfri skoletid
Regeringen fremlagde sit udspil til en handlingsplan mod børns og unges rygning i slutningen af september. En række tiltag var der umiddelbart flertal for – herunder forslag om neutrale cigaretpakker, og at tobak ikke skal være synlig i butikkerne. 

Til gengæld har der været uenighed om forbud mod rygning på ungdomsuddannelser. Enhedslisten var ved forhandlingsstart forbeholdne på grund af usikkerhed om håndhævelsen, og sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL) vil ved torsdagens forhandlinger kæmpe for at sikre lokal inddragelse:

"Vi synes stadig, der er problemer i forhold til håndhævelse af røgfri skoletid og eventuelle sanktioner. Hvis man laver sådan en national lovgivning, må man i hvert fald have en indfasningsperiode, så man kan inddrage skoler og elevråd," siger han til Altinget.

For Venstre er det vigtigt, at en aftale bliver så bred som mulig:

"Det er vigtigt, at en aftale, som rækker så langt frem, er bredt forankret i Folketinget. Det er selvsagt sundhedsministerens ansvar at sørge for, at alle kan se sig selv i en aftale," siger sundhedsordfører Martin Geertsen (V) op til de afsluttende forhandlinger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Martin Geertsen

Public affairs-rådgiver på sundhedsområdet, Primetime, fhv. MF og regionsrådsmedlem (V), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2008)

0:000:00