Trane om ny klyngestruktur: Fælles økonomi skal forhindre kassetænkning

INTERVIEW: De kommende sundhedsfællesskaber skal være forpligtende og have økonomi, der går på tværs af sundhedsvæsenets siloer. Det siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) ved Folketingets åbning tirsdag.
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) ved Folketingets åbning tirsdag.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Det skal være interessant, også økonomisk, at tænke i helheder og forebyggelse.

Ellen Trane Nørby (V)
Sundhedsminister

Hvis det står til regeringen, skal 21 nye sundhedsfællesskaber bygge bro mellem sygehuset, kommunen og den praktiserende læge. Det kom frem under statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) tale ved Folketingets åbning tirsdag.

Altinget fangede sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) efter åbningstalen for at høre nærmere om regeringens planer.

- Hvad skal de her sundhedsfællesskaber løse, som ikke bliver løst i dag?
"I dag er der en tendens til, at patienten skiftevis får at vide, at det er kommunens, sygehusets eller den praktiserende læges ansvar. Derfor er der behov for, at de tre parter, som er tættest på patienten, bliver mere forpligtede på hinanden, så vi får en stærkere nærhed i sundhedsvæsenet."

Dokumentation

Det sagde Lars Løkke Rasmussen (V) om den kommende sundhedsreform:

"På den anden side af efterårsferien vil regeringen fremlægge en sundhedsreform. Der – som en del af sammenhængsreformen – vil sætte borgeren, mennesket, patienten i centrum. Målet er at skabe dén organisering, der bedst muligt kan drive udviklingen af vores sundhedsvæsen fremad. Til gavn for borgeren. Nationalt, hvor forskellene skal være mindre og kvaliteten større. Lokalt, hvor 21 nye sundhedsfællesskaber fremover skal bygge bro mellem sygehuset, kommunen og den praktiserende læge. Hvert sundhedsfællesskab bliver bygget op omkring et af de nuværende akutsygehuse. De vil i gennemsnit dække fire-fem kommuner. Og være en ny drivkraft for, at behandlingen bliver sammenhængende. Så den svækkede ældre patient, der bliver indlagt på hospitalet, oplever at blive taget trygt og ordentligt hånd om. Hvor sygehus, egen læge og kommunen arbejder sammen. Tilrettelægger et samlet, overskueligt forløb. Hele vejen fra indlæggelse til opfølgning og genoptræning, som måske skal fortsætte i det lokale sundhedscenter. Sundhed handler først og sidst om at hjælpe mennesker."

Kilde: Statsministerens åbningstale 2. oktober 2018


0:000:00