Ugens EU-podcast: Kan 55 milliarder kroner købe verden en vaccine?

PARLAMENTET LOCKDOWN #7: Danmark gav 16 gange flere penge end de fire Visegrad-lande tilsammen, da EU denne uge var vært for en global donorkonference om covid-vaccine. Hvorfor den store forskel? Og hvorfor var hverken USA eller Rusland med? Hør om det i ugens europæiske podcast fra karantænekælderen i Bruxelles. 

Find Mette! Donorkonferencen for covid-vaccine.
Find Mette! Donorkonferencen for covid-vaccine.Foto: EU-Kommissionen

Abonner på Parlamentet i iTunes | Acast | Spotify

”Intet land, ingen virksomhed og ingen organisation kan vinde dette slag alene. Vi er nødt til at slå os sammen og dele vores viden og løsninger.”

Sådan sagde statsminister Mette Frederiksen (S), da hun tidligere på ugen deltog i en stor international donorkonference, som samlede godt 55 milliarder kroner ind til arbejdet på en vaccine mod virussen covid-19.

Det ser ud til, at den oprindelige bølge af smitte har passeret sit højdepunkt, da vi nu ser en nedgang i de fleste lande i EU og EØS.

Andrea Ammon
Direktør for Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC)

På Danmarks vegne lovede Frederiksen omkring 373 millioner kroner til den fælles forskningsindsats på verdensplan, som EU-Kommissionen har stillet sig i spidsen for.

Det danske bidrag er relativt set helt på højde med, hvad lande som Frankrig og Tyskland lovede. Derimod skilte EU’s fire vigtigste lande i Central- og Østeuropa, de såkaldte Visegradlande, sig ud ved at donere meget lidt: Kun godt 22 millioner kroner blev det til i alt fra Polen, Ungarn, Tjekkiet og Slovakiet.

Popstjernen Madonna gav helt alene med sit bidrag på 7,45 millioner kroner et par millioner mere end EU’s største østland, Polen, som har over 38 millioner indbyggere.

I denne uges europæiske podcast taler Altingets Thomas Lauritzen og EU-redaktør Rikke Albrechtsen om, hvad den østeuropæiske modvilje er udtryk for. Og om, hvorfor hverken USA eller Rusland overhovedet deltog i den globale donorkonference.

I udsendelsen fra det interimistiske lockdown-kælderstudie i Bruxelles kan du også høre om, hvorfor Margrethe Vestager anbefaler overvågnings-apps til vores smartphones – og om hvorfor en ny afgørelse fra Tysklands forfatningsdomstol i Karlsruhe er farlig for både Den Europæiske Centralbank (ECB) og for EU-Domstolens troværdighed.

Og så kan du høre om, hvordan Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC) i Stockholm nu vurderer, at epidemien er ved at bremse op på tværs af Europa.

”Det ser ud til, at den oprindelige bølge af smitte har passeret sit højdepunkt, da vi nu ser en nedgang i de fleste lande i EU og EØS,” siger direktøren for ECDC, doktor Andrea Ammon (Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde, EØS, omfatter Norge, Island og Lichtenstein).

Men hun har samtidig en advarsel til alle os europæere… hør den og meget andet i ugens podcast.

Abonner på Parlamentet i iTunes | Acast | Spotify

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00