Debat

Ulla Astman om overvægt: Kæmpe folkesundhedsproblem kræver handling

DEBAT: Overvægt kan have følgeskab af øget sygdomsrisiko, mobning og ensomhed. Derfor må vi som politikere tage vores ansvar for at forebygge, at børn bliver overvægtige, mener Ulla Astman fra Danske Regioner.

Fokus på sunde måltider i skolen kan bidrage til et fald i overvægt og styrke børnenes indlæring, skriver Danske Regioner.
Fokus på sunde måltider i skolen kan bidrage til et fald i overvægt og styrke børnenes indlæring, skriver Danske Regioner.Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ulla Astman (S)
Næstformand, Danske Regioner

Når over halvdelen af den voksne befolkning er overvægtige, og omkring hver sjette er svært overvægtig, taler tallene for sig selv.

Vi står over for et kæmpe folkesundhedsproblem.

Og det er desværre ikke kun blandt de voksne, at vi ser stigende problemer med overvægt. Nej, det gælder også vores børn og unge.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Hvert ottende barn i indskolingen og næsten hver femte ung i udskolingen er i dag overvægtig eller svært overvægtig.

Samtidig ved vi, at der også er en skæv fordeling af overvægt blandt danskerne, som viser sig i, at hver fjerde voksne med grundskole som højeste uddannelse er svært overvægtige, mens det gælder hver 12. person med en lang videregående uddannelse.

Komplekse tilstande kan ikke fikses med simple løsninger.

Ulla Astman (S)
Næstformand, Danske Regioner

Det er dybt bekymrende, og da overvægt kan have følgeskab af øget sygdomsrisiko, mobning, ensomhed og mindre livskvalitet, skal det tages alvorligt.

Derfor kalder det på, at vi som politikere må tage vores ansvar for at hjælpe med at forebygge, at børn bliver overvægtige.

Udspil fokuserer på børns overvægt
Det kræver politisk vilje. En vilje, som vi har i regionerne, hvor vi sætter forebyggelse højt på dagsordenen.

Vi har netop lanceret et bredt forebyggelsesudspil, 'Sundhed for alle børn og unge', som blandt andet er med til at sætte fokus på den voksende overvægt blandt vores børn.

Her kommer vi med vores bud på, hvordan vi som regioner og som samfund kan hjælpe til, at der fremover er færre børn og unge, der bliver overvægtige.

Det handler ikke kun om sundhedspolitiske løsninger, men også helt lavpraktisk, om at børn og unge i skolerne bliver præsenteret for fritidsaktiviteter, som kan være en af vejene til både at mindske overvægt, men også øge trivslen ved at blive en del af et fællesskab.

Også fokus på sunde måltider i skolen kan både bidrage til et fald i overvægt og samtidig styrke børnenes indlæring.

Læs også

Chokoladebarer til fem kroner frister
Vi ved, at mange af de personer, der er overvægtige, gerne vil tabe sig, spise sundere og være mere fysiske aktive.

Men når man står nede i supermarkedet, træt efter en lang arbejdsdag og lidt sulten, er det svært ikke at blive fristet af en chokoladebar til en femmer oppe ved kassen.

Vi skal gøre det sunde valg til det lette valg. Bevægelse skal være en naturlig del af hverdagen, og fysisk aktivitet skal være socialt og sjovt.

Rammer, der gør det sjovt og let at bevæge sig, fremmer både mental og fysisk trivsel. Det kræver gode løsninger og derfor også et samarbejde på tværs af regioner, kommuner, de praktiserende læger, erhvervsliv og de mange frivillige foreninger.

Den slags partnerskaber finder allerede sted eksempelvis i Region Sjælland, der sammen med Lolland og Guldborgsund kommuner driver sundhedsprojektet 'Broen til bedre sundhed', hvor der for eksempel arbejdes for gratis skolemad og med en målsætning om, at 75 procent af alle børn og unge er idrætsaktive inden 2025.

Forebyggende indsats skal på dagsordenen
Men samtidig er det vigtigt at sige, at overvægt ikke bare handler om livsstil. Overvægt er meget mere komplekst, end hvad vi spiser og forbrænder.

Komplekse tilstande kan ikke fikses med simple løsninger. Komplekse tilstande kræver en helhedsorienteret løsning.

Derfor synes jeg også, at det er bekymrende, når otte ud af ti danskere tænker, at det er folks egen skyld, hvis de er tykke. Og at de tykke bare må tage sig sammen.

Det er diskriminerende, og det er med til at bringe livskvaliteten for personer, der kæmper med overvægt, ned.

Folkemødet står for døren, og her sætter regionerne vægt og forebyggelse til debat. Det er en god mulighed for at fortsætte den offentlige samtale om overvægt, for det handler om at skabe balance mellem at skulle hjælpe folk til et sundt liv uden at være fordømmende.

Her skal vi som politikere være opmærksomme på, hvordan vi taler om tingene, men udviklingen med flere overvægtige viser også, at vi er nået til et punkt, hvor den forebyggende indsats skal længere op på dagsordenen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Astman

Tiltrædende kontorchef, HK Nordjylland (1/4/2024), fhv. regionsrådsformand (S), Region Nordjylland
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1996)

0:000:00