Debat

Dansk Erhverv om overvægt: Kommuner skal forpligte sig til konkrete mål

DEBAT: Kommuner skal styrke sundhedsplejen og løfte personalets kompetencer inden for svær overvægt, mener Dansk Erhverv.

Samfundet vil spare milliarder i mindre forbrug af sundhedsydelser, hvis vi bliver bedre til at forebygge og behandle overvægt, mener Dansk Erhverv.
Samfundet vil spare milliarder i mindre forbrug af sundhedsydelser, hvis vi bliver bedre til at forebygge og behandle overvægt, mener Dansk Erhverv. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Katrina Feilberg Schouenborg
Sundhedspolitisk chef, Dansk Erhverv

Der er mange grunde til, at det giver mening at se på, hvordan vi begrænser og nedbringer antallet af svært overvægtige.

Det vil sige personer med et BMI, der er højere end 30.

Først og fremmest, fordi overvægt øger risikoen for en række alvorlige følgesygdomme som for eksempel hjertesygdomme, diabetes, kræft, depression, og fordi det ofte forringer livskvaliteten for den enkelte.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til debat@altinget.dk.

Men samfundet vil også spare milliarder i mindre forbrug af for eksempel sundhedsydelser, hvis vi bliver bedre til at forebygge og behandle overvægt.

Hertil kommer, at forebyggelse af sygdom og sygedage som følge af svær overvægt er en af vejene til at udvide den arbejdsstyrke, vi har så hårdt brug for at gøre større.

Overvægt har i mange år været anset for kun at være et individuelt ansvar og er forbundet med meget stigma. Det mener vi, at der er behov at gøre op med.

Katrina Feilberg Schouenborg, Sundhedspolitisk chef, Dansk Erhverv

Politikere og firmaer skal tage ansvar
Svær overvægt er nemlig et af de sygdomsområder, som medfører mange sygedage.

I dag er svær overvægt anslået af Sundhedsstyrelsen til at være årsag til 1,3 millioner ekstra dage med kortvarigt sygefravær og en million ekstra dage med langvarigt sygefravær.

Sætter man ind i forhold til overvægt, er der med andre ord en kæmpe gevinst at hente.

Overvægt har i mange år været anset for kun at være et individuelt ansvar og er forbundet med meget stigma. Det mener vi, at der er behov at gøre op med.

Den enkelte har selvfølgelig et ansvar for sit liv, men overvægt er et så stort samfundsproblem, at det er nødvendigt, at politikerne, civilsamfundet, arbejdspladserne og virksomhederne tager ansvar.

Forebyggelse gennem partnerskaber
Der er ingen tvivl om, at indtaget af fødevarer har betydning for graden af overvægt.

Og i den forbindelse har vi et særligt ansvar for over for børn og unge, især når det gælder markedsføring af usunde fødevarer til børn.

Derfor er Dansk Erhverv også med i Forum for Fødevarereklamer og har tilsluttet sig et kodeks om ikke at reklamere for fødevarer med højt indhold af fedt, sukker og salt i medier, der henvender sig til børn.

Dansk Erhverv er desuden med i Innovationspartnerskabet og Rådet for Sund Mad, fordi vi mener, at vi gennem partnerskaber og ad frivillighedens vej kan styrke oplysningen om sund kost og svær overvægt.

Dansk Erhverv er desuden hvert år med til at sætte fokus på sundhedsfremmende initiativer på arbejdspladsen i forbindelse med prisen Danmarks Sundeste Arbejdsplads.

Læs også

Kommuner skal sætte ind
Dansk Erhverv mener, at kommunerne i langt højere grad bør forpligtes til konkrete mål for forebyggelse, og at der laves en systematisk opfølgning på kommunernes indsats.

Et af de områder, hvor kommunerne kunne sætte ind, er ved styrke sundhedsplejen og lave et generelt kompetenceløft af det sundhedsfaglige personale inden for blandt andet svær overvægt, så de får de rigtige værktøjer og viden til at hjælpe.

Ligesom vi støtter, at der arbejdes endnu mere systematisk med Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker om blandt andet mad, måltider og fysisk aktivitet.

Forebyggelse gør det ikke alene
Generelt er der også behov for at styrke behandlingsindsatsen og løfte vidensniveauet omkring effektive behandlingstilbud for svær overvægt, hvilket en ekspertgruppe bestående af førende forskere og læger også anbefaler.

Der er behov for at anerkende, at svær overvægt kan være en kronisk tilstand og et bredt fælles ansvar, som derfor også kræver et behandlingstilbud, der tager højde for den enkeltes livssituation og sikrer, at der sker den rette tværfaglige behandling i hele forløbet.

I Dansk Erhverv repræsenterer vi mere end 15.000 medlemsvirksomheder, og vi har derfor en naturlig interesse i, at danskerne får den rette og bedste behandling for deres sygdom.

Det er vigtigt for den enkelte og for samfundet.

Derfor vil Dansk Erhverv også i november 2019 lægge hus til en større konference om overvægt, som netop vil se på, hvordan vi både kan styrke forebyggelsen og behandlingen af mennesker med svær overvægt.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Katrina Feilberg Schouenborg

markedschef, Sundhed og Life Science, Dansk Erhverv
cand.scient.adm. (RUC 2006)