Urimelig forskelsbehandling af kræftpatienter

Danske Kræftpatienter behandles vidt forskelligt fra hjerte- og organtransplantationspatienter, når det handler om økonomisk tilskud til tandpleje efter endt behandling. Dermed står kræftpatienter med en regning på op imod 100.000 kroner, som de selv skal betale.
Kristian Lund Pedersen

Vi synes ikke det er rimeligt, at kræftpatienter forskelsbehandles på denne måde. En sådan tandbehandling der her er tale om kan løbe op i 80.000 til 100.000 kroner for den enkelte patient.

Lars Kofoed
Konsulent hos Kræftens Bekæmpelse
Fakta
Fokussanering
Inden man bestråler hoved-halskræftpatienter, bliver der gennemført en såkaldt fokussanering, som er en infektionsforebyggende behandling. Her fjerner man de tænder, som man vurderer kan give patienten problemer efter strålebehandlingen - problemer der i værste fald kan medføre en såkaldt strålenekrose i kæbeknoglen, som vil kræve en omfattende plastiskkirurgisk behandling.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse
Medlem af Folketingets Sundhedsudvalg Naser Khader (R) ønsker, at sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kommenterer forlydender om, at kræftpatienter, der har fået fjernet tænder (fokussanering) forud for strålebehandling/kemoterapi, ikke får offentligt tilskud til efterbehandlingen (f.eks. implantater). Grunden er, at dette ikke opfattes som et direkte led i deres hospitalsbehandling.

Det betyder med andre ord, at kræftpatienter efter at have været i behandling efterlades med et ødelagt tandsæt, som de så selv skal betale for at få genoprettet.

Dermed har kræftpatienter ikke de samme rettigheder som hjertepatienter og transplantationspatienter, der også får trukket tænder ud inden egentlig behandling. For dem betragtes hele tandbehandlingen - også evt. erstatning for tænder, der fjernes i forbindelse med fokussanering, som et nødvendigt led i patienternes totale behandling.

Det har fået Naser Khader til at stille sundhedsministeren et §20-spørgsmål for at få fuld information om de gældende regler. Samtidig ønsker De Radikales sundhedsordfører, at ministeren forklarer baggrunden for denne forskelsbehandling:

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00