Vi skal ikke tilbage til lange ventelister

INTERVIEW: Man kan godt omstille finansieringen af sundhedsvæsnet, så man belønner kvalitet og sammenhæng i stedet for flest mulige behandlinger. Også uden at sundhedsvæsnet havner i hængekøjen, lyder det fra Bent Hansen (S) om regionernes nye udspil.
Finansministeriet er så bange for øgede udgifter, at de nærmest per automatik afviser andres ideer til nytænkning af sundhedsvæsnets økonomistyring, mener Bent Hansen (S), der er formand for Danske Regioner.
Finansministeriet er så bange for øgede udgifter, at de nærmest per automatik afviser andres ideer til nytænkning af sundhedsvæsnets økonomistyring, mener Bent Hansen (S), der er formand for Danske Regioner.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Vi har et Finansministerium, som står i baggrunden og råber på penge. Ministeriet har anlagt en paranoid tilgang, som betyder, at de antager, at alle nye løsningsforslag vil betyde flere udgifter.

Bent Hansen (S)
Formand, Danske Regioner
Fakta
Det skriver regionerne om deres udspil:
  • Forebyggelse skal i fokus, middellevetiden skal op, og vi skal gøre op med ulighed i sundhed.
  • Regionerne vil investere i nye samarbejdsformer med kommunerne og almen praksis med henblik på bedre forebyggelse af indlæggelser.
  • Sygehusene skal åbnes op og have en mere udadvendt rolle med stærkere og mere forpligtende rådgivning af både kommuner og almen praksis.
  • Der er brug for en finansieringsreform, rammefinansiering skal afløse den nuværende aktivitetsafhængige finansiering.
  • Der skal være stærkt fokus på fortsatte kvalitetsforbedringer, patientsikkerhed og videndeling.

Kilde: Danske Regioner

Den aktivitetsbestemte finansiering af sundhedsvæsnet var den rette medicin, da sundhedsvæsnet led under lange ventelister og lav produktivitet. 

Men hvis målet nu er bedre forebyggelse, færre hospitalsindlæggelser, billigere behandlinger og et farvel til økonomisk kassetænkning, så skal man i højere grad til at finansiere aktørerne i sundhedsvæsnet med rammebevillinger i stedet for betaling per behandling.

Sådan lyder et af hovedbudskaberne i Danske Regioners seneste sundhedsudspil.
Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), slår dog fast, at regionerne ikke bare har tænkt sig at sende faste beløb til de enkelte sygehusafdelinger og praktiserende læger og så lade dem udføre deres opgaver inden for den økonomiske ramme. Regionerne lægger op til en blandingsmodel.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00