Debat

V: Digital revolution i godstransporten

DEBAT: Udviklingen af helt ny teknologi inden for selvkørende biler vil uden tvivl revolutionere både den individuelle og den kollektive transport i de kommende årtier, skriver Kristian Pihl Lorentzen (V).

Ny teknologi vil i e kommende år revolutionere godstransporten, skriver Kristian Pihl Lorentzen (V). 
Ny teknologi vil i e kommende år revolutionere godstransporten, skriver Kristian Pihl Lorentzen (V). Foto: Wikimedia Commons
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kristian Pihl Lorentzen (V)
Transportordfører 

Når teknologien inden for selvkørende biler er udviklet og velafprøvet, kan vi se frem til en mere effektiv, mere sikker og en grønnere transport.

Det gælder også inden for vejgodstransporten med lastbiler, hvor en spændende udvikling er i fuld gang. Nye digitale teknologier giver mulighed for at overvåge godset på ladet af lastbilerne, mens det er undervejs.

GPS-teknologien i førerhuset er en stor hjælp for chaufføren, der ikke længere behøver at holde for at kigge på kort for at finde vej. Både lastbilerne og chaufførerne er i dag online ude på vejene, og nogle lastbiler kan endog selv sende besked til værkstedet om behov for vedligeholdelse. Alt sammen teknologier til gavn for trafiksikkerheden, miljøet og transportforretningen.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Teknologi overtager styringen
Senest har vi set teknologier, som yderligere støtter chaufføren – og som endda kan overtage styringen af lastbilen. Eksempelvis kan chaufførstøtte-systemer overvåge blinde vinkler ved vognbaneskift, automatisk manøvrere lastbilen ved parkering samt sørge for sikker afstand til forankørende.

Desuden er der allerede udviklet helt nye systemer, der anvendes i aflukkede områder, såsom miner og containerhavne, hvor lastbiler mange steder udfører arbejdet sikkert og effektivt helt uden fører.

De nye teknologier åbner for en helt ny transportverden med bedre trafiksikkerhed, mere effektivitet og en grønnere transport.

Kristian Pihl Lorentzen (V)
Transportordfører

Senest er man i USA og flere steder i Europa begyndt at teste autonome (selvkørende) systemer på offentlige veje – dog med en chauffør i førerhuset, der af sikkerhedshensyn skal være klar til at gribe ind og overtage styringen.

Sidste forår blev der med succes gennemført en prøvekørsel af to kolonner lastbiler fra Sverige til Holland med pitstop i Padborg. Hver kolonne bestod af tre lastbiler, som var indbyrdes elektronisk forbundet på en måde, så chaufførerne i lastbil nummer to og tre havde overladt styringen fuldkommen til chaufføren i lastbil nummer ét i kolonnen.

Ikke så ringe endda
Denne testkørsel var vellykket, og den viste, at teknologien i princippet er klar til en sådan kolonnekørsel, der giver mulighed for, at chaufførerne i de bageste lastbiler kan beskæftige sig med andet arbejde eller hvile under kørslen – og på lang sigt helt forlade lastbilen.

Det kan potentielt bidrage til at afhjælpe den alvorlige mangel på lastbilchauffører, der lige nu opleves i Danmark, samtidig med at transporteffektiviteten forbedres til gavn for samfundsøkonomien og eksporten.

Der vil helt sikkert gå en del år, før vi slipper førerløse lastbiler løs på offentlige veje i større stil. Men jeg forventer, at vi allerede om 8-10 år ser en del af dem – især på de lange stræk uden for byerne.

Færdselslovgivningen og anden regulering på EU- og nationalt niveau skal selvsagt løbende moderniseres og tilpasses den nye udvikling. Jeg finder det vigtigt, at vi ved fælles hjælp får formidlet til ungdommen – og dermed fremtidens medarbejdere i transportbranchen – at en utrolig spændende udvikling er i fuld gang. Der bliver mulighed for spændende job i hele transportkæden, hvor digitaliseringen og de nye teknologier åbner for en helt ny transportverden med bedre trafiksikkerhed, mere effektivitet og en grønnere transport.

Det er ikke så ringe endda, sagt på jysk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Pihl Lorentzen

Fhv. MF (V), fhv. næstformand for Færdselssikkerhedskommissionen, major
videregående officersuddannelse (Forsvarsakademiet og Hærens Officersskole 1990)

0:000:00