Fagbevægelsen i fælles OK18-opråb: Drop indgreb i lærernes arbejdstid

OK18: Der skal lande en ny arbejdstidsaftale for lærerne, ellers bryder det med internationale konventioner. Sådan lyder det fra LO, FTF og Akademikerne i et fælles opråb. 

Bente Sorgenfrey, formand for FTF, mener, at regeringen og KL bør rette op på lovindgrebet i lærernes arbejdstid fra 2013. 
Bente Sorgenfrey, formand for FTF, mener, at regeringen og KL bør rette op på lovindgrebet i lærernes arbejdstid fra 2013. Foto: /Ritzau/ Torkil Adsersen
Christina Houlind

Der skal falde en aftale om lærernes arbejdstid, der afskaffer lovindgrebet fra 2013.

Ellers er det imod internationale konventioner.

Sådan lyder opråbet fra LO, FTF og Akademikerne i en fælles pressemeddelelse.

Den internationale arbejdsorganisation (ILO), der er FN's organ for arbejdsmarkedsspørgsmål, slog nemlig ifølge organisationer fast både i 2014 og 2016, at den danske regering bør respektere de faglige organisationer og deres ret til at blive hørt.

Hovedorganisationen FTF og Danmarks Lærerforening fik dengang medhold i en række klagepunkter angående lockouten af skolelærerne i foråret 2013.

"KL og regeringen må nu få lavet en forhandlet arbejdstidsaftale med lærerne, som retter op på lovindgrebet fra 2013 – ellers vil det være i strid med ILO-konventioner," siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF, i pressemeddelelsen.

Fælles brev til minister
LO, FTF og Akademikerne har på baggrund af kritikpunkterne fra ILO i fællesskab skrevet et brev til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og regeringen.

Her skriver de, at overenskomstforhandlinger bør gennemføres i respekt for ILO-konventionerne. Og at den danske stat bør få rettet op på de kritikpunkter ved lovindgrebet fra 2013, som ILO har påpeget.

”Vi vil derfor opfordre til, at der rettes op på dette, og forventer samtidigt, at overenskomstforhandlinger, både de igangværende og kommende, gennemføres i respekt for ILO-konventionerne,” skriver de tre formænd

Forhandlinger genoptaget efter tænkepause
Forhandlingerne om lærernes arbejdstid blev genoptaget i går, efter at lærernes formand, Anders Bondo Christensen, tirsdag aften sendte et brev til KL. Forhandlingerne havde været på 'tænkepause' siden 10. februar.  

Lærerne på det kommunale og statslige område er den eneste faggruppe på det danske arbejdsmarked, som ikke er omfattet af en forhandlet arbejdstidsaftale. De reguleres stadig af den lov, som blev indført i kølvandet på lockouten i 2013.

Det er første gang, LO blander sig i forhandlingerne om lærernes arbejdstid.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bente Sorgenfrey

fhv. næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), vicepræsident, i den europæiske fagbevægelse ETUC, næstformand, Europabevægelsen, næstformand Professionshøjskolen Absalon
pædagog (Frøbel Højskolen 1978)

Lizette Risgaard

Fhv. formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
kontorfunktionær (Handelsskole), lederuddannelse, MPA

Lars Qvistgaard

Direktør, Præsteforeningen, fhv. formand, Akademikerne
cand.jur. (Københavns Uni. 1995), MPG (2015)

0:000:00