Debat

FGU-næstformand: Flere virksomheder skal overveje EGU-praktikanter

DEBAT: Opstarten af FGU har budt på en større elevgruppe end forventet. Derfor er der brug for, at flere virksomheder giver plads til praktikanter fra EGU-sporet, så de unge kan få erfaringer og kontakt med arbejdsmarkedet, skriver Palle Langkjær.

Der er startet flere elever på FGU end forventet, så der er brug for, at flere virksomheder overvejer at tage praktikanter fra EGU-sporet på FGU, skriver Palle Langkjær.
Der er startet flere elever på FGU end forventet, så der er brug for, at flere virksomheder overvejer at tage praktikanter fra EGU-sporet på FGU, skriver Palle Langkjær.Foto: Morten Dueholm/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Palle Langkjær
Næstformand i FGU Sydøstjylland og afdelingsformand for Dansk Metal Skanderborg-Odder

I august startede den første årgang af Den Forberedende Grunduddannelse (FGU) i Sydøstjylland. Det har været en positiv opstart med et langt større elevoptag, end vi havde regnet med. Det er selvfølgelig positivt, men har også givet nogle udfordringer, da målgruppen af elever var lidt større og bredere end forventet og dermed kræver noget flere medarbejdere, bedre udnyttelse af faciliteter og så videre. Vi er dog i god dialog med kommunerne om, hvordan det bliver løst fremadrettet.

Overordnet betyder FGU'en for os i Metal Skanderborg-Odder, at vi får en mulighed for at få alle de unge med, når det drejer sig om uddannelse. Vi er meget positive over for den nye uddannelse og de muligheder, den giver for at samarbejde med erhvervsskolerne.

Det var derfor en våd klud i hovedet, da det for nyligt blev politisk besluttet, at den manglende finansiering af FGU'en skulle findes hos blandt andre erhvervsskolerne. Vi fodrer hunden med dens egen hale, når vi lader de andre ungdomsuddannelser betale.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

FGU'en skal jo netop ses som et udbud af uddannelse i sammenhæng med erhvervsskolerne, gymnasierne og arbejdsmarkedet, hvor eleverne gøres klar til at bygge videre på den viden og uddannelse, som de får på FGU'en. Det giver derfor ingen mening, at erhvervsskolerne skal finansiere FGU'en.

Samarbejde med erhvervsskolerne
Besparelserne skal dog ikke slå os helt ud af kurs. Rundt om i landet og i FGU Sydøstjylland knokler vi alle for at få tingene på plads og for at give eleverne den bedste start.

Virksomhederne er essentielle for EGU'en, og vi har brug for, at så mange som muligt af de lokale virksomheder kommer på banen og tager et ansvar i forhold til de unge.  

Palle Langkjær
Næstformand, FGU Sydøstjylland og afdelingsformand, Metal Skanderborg-Odder

Først og fremmest har vi fokus på samarbejdet mellem FGU og erhvervsskolerne. FGU'en er delt i tre spor, heriblandt en EGU (erhvervsgrunduddannelse) som har til formål at forberede eleverne til eventuelt at tage en erhvervsuddannelse. EGU'en er en kombination af skole- og praktikforløb. Under skoleforløbet har eleverne mulighed for at komme på erhvervsskolerne og blive undervist her.

Her er det vigtigt, at erhvervsskolerne i Østjylland har fokus på et opsøgende samarbejde med EGU'en, så eleverne kan afprøve nogle spændende dage på en erhvervsskole.

Virksomhederne skal på banen
Praktikforløbet er også en vigtig del af EGU'en. Her aftaler den kommunale ungeindsats et praktikforløb mellem en virksomhed og eleven. Virksomhederne er essentielle for EGU'en, og vi har brug for, at så mange som muligt af de lokale virksomheder kommer på banen og tager et ansvar i forhold til de unge.

Virksomhedspraktikken gør nemlig, at de unge får afprøvet deres interesse for et bestemt fag af på en virksomhed, og samtidig får en kontakt med arbejdsmarkedet. Det er erfaringer, som kan gøre dem klar til for eksempel at læse videre på en erhvervsuddannelse.  

Læs også

På nuværende tidspunkt har FGU Sydøstjylland haft en god opstart med praktikforløb med unge fra EGU'en. Vi forventer og håber, at det er et samarbejde, som kan blive endnu større. Optaget af elever på FGU Sydøstjylland var allerede højere end forventet, og hvis udviklingen fortsætter, får vi brug for endnu flere samarbejdende virksomheder. Der skal derfor lyde en opfordring til de lokale virksomheder om at overveje, om de kan få plads til en elev fra EGU'en.

Der er derfor mange gode initiativer i gang på FGU i Sydøstjylland, som vi glæder os til at arbejde videre med. Samtidig kan vi se, at regeringen og dens støttepartier med finansloven har indsat et midlertidigt ekstra tilskud til at imødekomme de værste besparelser, som skulle være taget fra erhvervsskolerne til FGU'en.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Palle Langkjær

Næstformand, FGU Sydøstjylland, afdelingsformand, Dansk Metal Skanderborg-Odder

0:000:00