Gymnasieeleverne: Giv fremtiden en chance – afskaf omprioriteringsbidraget

DEBAT: Politikerne giver ansvarets abe videre til ungdommen og udhuler samtidig uddannelserne. De ødelægger unges forudsætninger for at leve op til det enorme ansvar, det er at redde verdenen, skriver Malte Sauerland-Paulsen fra DGS.

Af Malte Sauerland-Paulsen
Formand, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS)

Klimakrise og forringelse af uddannelsessystemet. Ungdommen må stå model til meget.

Vi får ofte skudt i skoene, at vi skal løfte vores sløve kroppe fra sofaen og komme i arbejdstøjet − for samfundets skyld.

Det virker lidt paradoksalt.

Der er nærmest universel enighed om, at klimakrise og uddannelsesnedskæringer er noget, der skal sættes en stopper for − i hvert fald på et tidspunkt.

Der er bare ingen i toppen der vil tage ansvar eller trække i arbejdstøjet selv.

Meningen med uddannelse
Nej − det må de kommende generationer selv tage hånd om − og det er jeg som ungt menneske godt og grundigt træt af. For det er os, der skal leve med arvesynden. når verden er helt af lave.

Hvorfor gjorde vi ikke noget før? Jo, ser du − vi blev ramt af New Public Management.

Alting i uddannelsessystemet skal gå hurtigere og hurtigere. Der er færre penge per elev, flere elever per lærer og større chance end nogensinde for at miste sit job som underviser. Alt sammen i effektiviseringens navn − det skal kunne gøres billigere.

I al den virak glemmer vi, hvad der er meningen med uddannelse. Uddannelse er ikke til for at skabe arbejdskraft til arbejdsmarkedet. Uddannelse er grundlaget og fundamentet for et samfund, der er velfungerende og fleksibelt.

Stop besparelserne på uddannelse
Den idé er dog ved at gå i forfald, og det er skadeligt for fremtiden.

Når politikerne ikke tager ansvar for klimaet og efterlader ansvaret hos de kommende generationer, gør de det til generationer, der er ukampdygtige. I hvert fald hvis kursen for uddannelsessystemet ikke vendes.
Fremtiden står for døren, og ungdommen vil gerne hjælpe med at løse fremtidens udfordringer − men det kræver, at politikerne er samarbejdsvillige og ikke brænder vores platform.

Vi er nødt til at stoppe besparelserne på uddannelse. Hvis vi skal løse klima- og finanskriser, bliver vi nødt til at gøre op med tanken om, at alt skal effektiviseres for effektiviseringens skyld.

Vi er nødt til at indse, at god uddannelse koster penge − og at nedskæringer er dyrere for samfundet end god uddannelse.

Forrige artikel Friskolelærerne til politikerne: Folkeskolen skal prioriteres Friskolelærerne til politikerne: Folkeskolen skal prioriteres Næste artikel Danske Gymnasier til rektor: Der er ikke guld gemt i taxameterjunglen Danske Gymnasier til rektor: Der er ikke guld gemt i taxameterjunglen