Debat

Ny debat: Den lige vej fra grundskole til ungdomsuddannelse

DEBAT: Hvordan kan vi lette overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse, så færre ender uden uddannelse? Det er emnet for ny debat på Altinget: uddannelse.

For mange unge ender uden en uddannelse. Det debatterer et panel på Altinget: uddannelse februar til marts.<br>
For mange unge ender uden en uddannelse. Det debatterer et panel på Altinget: uddannelse februar til marts.
Foto: Colourbox
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Alt for mange unge får ikke den rette hjælp til at komme ind på en ungdomsuddannelse efter folkeskolen.

De svageste risikerer at fare vild i et uoverskueligt system med mange uddannelsestilbud.

Én ud af fem er ikke kommet videre i uddannelsessystemet, syv år efter de går ud af 9. klasse.

Derfor sidder der netop nu en ekspertgruppe under Undervisningsministeriet, der har til opgave at formulere anbefalinger til regeringen om, hvad der skal til for, at flere unge gennemfører en ungdomsuddannelse og vælger den rigtige ungdomsuddannelse i første forsøg. Ekspertgruppen ventes at offentliggøre deres anbefalinger snart.

Fakta
Altinget sætter fra 8. februar til 9. marts 2017 fokus på, at for mange unge ender uden en uddannelse.

Bland dig i debatten: Skriv til [email protected].

Altinget sætter i mellemtiden fra 8. februar til 9. marts 2017 fokus på, at for mange unge ender uden en uddannelse. Vi spørger politikere, forskere, virksomheder, organisationer og praktikere om deres , hvordan vi løser problemet, hvor ansvaret ligger, og hvor ansvaret bør ligge?

Mød panelet:

Charlotte Rønhof, underdirektør i Dansk Industri
Underdirektør med særligt ansvar forskning, uddannelse og mangfoldighed. Arbejder for at gøre folkeskole, gymnasier og videregående uddannelser mere rettet mod virksomhedernes behov. 

Hanne Pontoppidan, formand for Uddannelsesforbundet
Udannet lærer og siden formand for Uddannelsesforbundet. Et forbund for medarbejdere, der udfører pædagogisk arbejde på institutioner for unge og voksne – lærere, ledere, vejledere og konsulenter, som overvejende arbejder på almene og erhvervsrettede uddannelser og på sprogcentre.

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune
Holger Schou Rasmussen er uddannet skolelærer og borgmester i Lolland Kommune. En kommune, der er udfordret på en stribe områder med blandt andet affolkning, lavt uddannelsesniveau og høj andel af dårlige betalere.

Anders Holm, professor på Sociologisk Institut
Siden 2002 har Anders Holm været professor i kvantitativ sociolog på Københavns Universitet. Han arbejder med undersøgelser af årsagssammenhænge i samfundsvidenskaberne - primært inden for uddannelse og sundhed. 

Jacob Nielsen Arendt, professor på Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, KORA
Professor, programleder for Arbejdsmarked og uddannelse, cand.scient.oecon., ph.d. Jacob Nielsen Arendt arbejder med kvantitative analyser inden for sundhed, arbejdsmarked samt børn og unge. Hans primære fokusområde er effektmålinger af kommunale indsatser.

Axel Hoppe, sekretariatsleder i Produktionsskoleforeningen
Ansvarlig for adskillige udviklingsprojekter i Produktionsskoleforeningens regi, der har været med til at kvalificere samarbejdet mellem produktionsskolen og de kompetencegivende erhvervsuddannelser. Har siden 1998 været tilknyttet Produktionsskoleforeningen.

Noemi Katzenelson, leder af Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet
Centerleder, forskningsleder og professor MSO Noemi Katznelson er medlem af ekspertudvalg under Undervisningsministeriet, der har til opgave at anbefale, hvordan flere unge gennemfører en ungdomsuddannelse.

Morten Andersen (V), borgmester i Nordfyns Kommune
Siden 2010 borgmester i Nordfyns Kommune for Venstre. Nordfyns Kommune har investeret i en særlig taskforce, der har haft til opgave at sørge for, at flere af kommunens unge får en ungdomsuddannelse.

Mattias Tesfaye (S), erhvervsuddannelses-ordfører
Uddannet murersvend fra Skanska og Århus Tekniske Skole i 2001. Siden 2015 medlem af Folketinget for Socialdemokratiet.

Mark Jensen, formand for Ungdommens Uddannelsesvejledning Udviklingscenter Danmark
Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) vejleder om valg af uddannelse og erhverv. Som formand for UU Danmark arbejder Mark Jensen for at sikre ungdomsuddannelse til alle, som den er formuleret i regeringens såkaldte 95% målsætning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00