OK18: S afviser at vælge side trods personligt pres på Mette Frederiksen

OK18: LO Aalborg har nu endeligt besluttet, at Mette Frederiksen ikke er velkommen som 1. maj-taler i sin nye valgkreds, fordi hun har været tavs om lockout af de offentligt ansatte. ”Vi blander os ikke i konflikten,” fastholder Socialdemokratiet.

Som snart det eneste parti i rød blok holder Socialdemokratiet fast i princippet om ikke at kommentere den igangværende armlægning mellem fagbevægelsen og arbejdsgiverne i OK18-forhandlingerne.

Det gør de, selvom LO Aalborg på et møde onsdag morgen har besluttet at afvise Mette Frederiksen som taler på arbejdernes internationale kampdag 1. maj. Det oplyser organisationen i en pressemeddelelse.

"Når Mette Frederiksen ikke vil tage afstand fra et regeringsindgreb i den konflikt, der lurer i disse dage, og dermed vælger side med arbejdsgiverne, så vil det være et helt forkert signal at sende, at hun skulle stå og tale til arbejdernes internationale kampdag," siger formand for HK Nordjylland Mette Lyndgaard Pedersen til TV 2 Nord.

S: Vi må ikke føle os presset
Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, ønsker dog stadig ikke at kommentere hverken lockouten eller et eventuelt regeringsindgreb.

”Vi blander os ikke i overenskomstforhandlinger, og vi blander os ikke i konflikten,” siger han til Altinget.

Føler I jer presset af, at fagbevægelsen i Nordjylland giver udtryk for, at I bør tage afstand fra varslerne om lockout?

”Vi må ikke føle os presset af noget som helst. Vi skal ikke have holdninger til en overenskomst. Det ligger hos arbejdsmarkedets parter. Det må og skal vi ikke blande os i,” siger Leif Lahn Jensen.

Kredsformand bakker Frederiksen op
Mette Frederiksen offentliggjorde mandag, at hun skifter sin valgkreds i Ballerup ud med Aalborg Øst. Dermed vender hun med sine egne ord hjem til Nordjylland.

Men selvom velkomsten i den nordjyske fagbevægelse ikke ligefrem kan kaldes varm, bakker Socialdemokratiets kredsformand i Aalborg Øst, Jesper Madsen, op om partiets og formandens linje i forhold til OK18-forhandlingerne.

"Hun har ikke gjort noget forkert. Overenskomstforhandlinger er op til arbejdsmarkedets parter," siger Jesper Madsen til Altinget. 

Mette Frederiksen har ikke selv ønsket at kommentere sagen, men i en skriftlig kommentar til Altinget skriver partisekretær Jan Juul Christensen: 

"Vi har fået en invitation fra LO i Nordjylland, der gerne ville have Mette Frederiksen som taler 1. maj. Hvis den invitation er trukket tilbage, så er det jo sådan det er."

S er mere bundet end andre partier
Mens S holder fast i en neutral linje i forhold til en konflikt, har mange andre partier udtrykt deres klare støtte til de offentligt ansatte.

Både Enhedslisten og SF har støttet de offentligt ansatte i deres krav, og Radikale har taget afstand fra den varslede lockout.

Også Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har opfordret de offentlige arbejdsgivere til at komme lønmodtagerne i møde.

"Der er en bodsgang at gå i forhold til lærerne, der blev kørt fuldstændig over ved sidste konflikt," sagde han til TV 2 i sidste uge.

”Han forsøger at udnytte, at Dansk Folkeparti er friere stillet end S,” siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, i denne analyse.

Forrige artikel Regeringen vil uddanne Regeringen vil uddanne "supernaturfagslærere" på universitetet Næste artikel Merkantile eux-elever dropper ud i hobetal Merkantile eux-elever dropper ud i hobetal
EuroSkills i Danmark rykkes til 2025

EuroSkills i Danmark rykkes til 2025

UDSKUDT: Europamesterskaberne i praktiske fag afholdes alligevel ikke i Danmark i 2024. Corona har skubbet til planerne, så Danmark først får værtskabet i 2025.