OK18-topforhandler: “Bolden ligger hos Sophie Løhde”

OK18: Forhandlere på statens område møder ikke op til nye forhandlinger, før der kommer et nyt udspil fra innovationsminister Sophie Løhde (V). Ministeren kalder det "en mærkelig måde at forhandle på" og opfordrer lønmodtagerne til at komme tilbage til forhandlingsbordet.

Topforhandler Flemming Vinther og resten af CFU’s forhandlingsudvalg møder ikke op til nye forhandlinger med Sophie Løhde i Finansministeriet, før der kommer et nyt udspil fra ministeren, siger Flemming Vinther.
Topforhandler Flemming Vinther og resten af CFU’s forhandlingsudvalg møder ikke op til nye forhandlinger med Sophie Løhde i Finansministeriet, før der kommer et nyt udspil fra ministeren, siger Flemming Vinther.Foto: /ritzau/Liselotte Sabroe
Simon Lessel

Der er stadig sammenbrud i forhandlingerne mellem staten og lønmodtagernes repræsentanter.

Vi møder ikke op til forhandling bare for at sidde og drøfte det, vi allerede har brugt seks døgn på.

Flemming Vinther
Topforhandler, CFU’s forhandlingsudvalg

Innovationsminister Sophie Løhde (V) har inviteret statens forhandlere til endnu et møde i Finansministeriet i dag. Men det er ikke et møde, som lønmodtagernes repræsentanter har tænkt sig at dukke op til, lyder det fra Flemming Vinther, der er formand for Centralorganisationernes Fællesorganisations forhandlingsudvalg (CFU).

Der skal et helt nyt udspil til fra Sophie Løhde, før lønmodtagersiden dukker op til forhandlinger i Finansministeriet igen.

"Vi ønsker at se et nyt udspil fra dem. Vi har angivet, hvilke elementer vi skal kunne se i det udspil, og når vi har fået det og haft lejlighed til at behandle det, så møder vi op til forhandlingerne igen," siger Flemming Vinther og supplerer:

"Vi møder ikke op til forhandling bare for at sidde og drøfte det, vi allerede har brugt seks døgn på."

Det er fortsat frokostpausen og lønrammen, der er de store knaster i de sammenbrudte forhandlinger mellem parterne.

Sophie Løhde: Mærkelig måde at forhandle på
Innovationsministeren synes dog, at man fra statens side har udvist imødekommenhed.

"Det er højst besynderligt, at man ikke vil mødes for at drøfte de ting, vi har lagt på bordet, men i stedet sender en mail med en række krav, der fremstår som ultimative. Og med mindre kravene opfyldes, afviser man at møde op til forhandlinger. Det er en mærkelig måde at forhandle på," skriver Sophie Løhde i en skriftlig kommentar til Altinget.

Hun opfordrer modparten til at komme tilbage til forhandlingsbordet.

"Det er mit indtryk, at CFU vil have, at vi bare skal lægge os fladt ned og acceptere alle deres krav. Men når man ikke engang vil mødes for at drøfte de seneste ting, vi har lagt på bordet, så er det svært at komme videre. Lad os dog komme tilbage til forhandlingsbordet og drøfte de store dagsordener," skriver hun.

Forsker: Det ser rigtig svært ud
Ifølge arbejdsmarkedsforsker og lektor ved forskningscenter for arbejdsmarkeds- og organisationsstudier (FAOS) på Københavns Universitet Nana Wesley Hansen ser det "rigtig svært ud" for parterne at nå i mål med en aftale inden onsdagens deadline.

"Der er kommet en indikation fra Sophie Løhde, men samtidig meddeler lønmodtagerne, at de ikke synes, der er kommet noget nyt på bordet. Og med så få dage tilbage begynder det derfor at se rigtig svært ud at få enderne til at mødes," vurderer Nana Wesley Hansen.

Men det er dog stadig ikke helt umuligt, lyder det fra forskeren.

"Så længe der stadig er nogle dage tilbage at køre på, kan man ikke sige, at det er helt slut endnu," siger Nana Wesley Hansen, der peger på, at næste mulighed for at nå til enighed er i den efterfølgende forligsinstitution, hvis det ikke lykkes at lande en aftale inden deadline.

"At det løses i forligsinstitutionen ser ikke umuligt ud," tilføjer hun.

Fortsat liv i kommunale og regionale forhandlinger
Mens der er sammenbrud i forhandlingerne mellem staten og lønmodtagerne på statens område, er der fortsat gang i forhandlingerne på det kommunale område. Parterne forhandlede til sent søndag aften, og det forventes, at forhandlingerne fortsætter senere i dag.

Ifølge Altingets oplysninger var det planen, at repræsentanterne for lønmodtagerne på det kommunale og regionale område, Forhandlingsfællesskabet, skulle mødes med Danske Regioner mandag eftermiddag. Men Forhandlingsfællesskabet oplyser til Altinget, at det møde nu er udskudt til tirsdag.

Arbejdsmarkedsforsker Nana Wesley Hansen vurderer dog, at det ser svært ud at lande en aftale på det kommunale og regionale område, da parterne her har stået "endnu stejlere over for hinanden" på løndiskussionen, end man har på det statslige område.

"Nogle af knasterne med lønnen, som lader til at være årsagen til, at forhandlingerne på statens område er brudt sammen, har man også på det regionale og kommunale område, så det ser faktisk ikke spor nemmere ud," siger Nana Wesley Hansen og supplerer:

"Så jeg har svært ved at se, at de (regionerne og kommunerne, red.) skal kunne lande en aftale, hvis det ikke kan lade sig gøre på det statslige område."

Der er deadline for forhandlingerne onsdag 28. februar. Selvom intet er afgjort endnu, er forligskvinde Mette Christensen allerede begyndt at planlægge de forligsmøder, der skal forsøge at sikre, at det ikke ender i konflikt. Forhandlerne i kommunerne og regioner er også indkaldt til forligsmødet torsdag 1. marts, selvom de stadig forhandler, skriver folkeskolen.dk.

Opdateret klokken 13.05 med oplysningen om, at mødet mellem Forhandlingsfællesskabet og Danske Regioner er udskudt til tirsdag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Vinther

Forhandlingschef, BUPL
soldat, zoneterapeut og butiksassistent

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

Nana Wesley Hansen

Lektor, Forskningscenter for arbejdsmarkeds- og organisationsstudier (FAOS), Københavns Universitet
Ph.d. i sociologi, cand.scient.pol. (Københavns Uni.)

0:000:00