Overenskomst for 500.000 ansatte på plads: Her er reaktionerne

FORLIG: Der er netop indgået en overenskomstaftale for 500.000 kommunalt ansatte. Få reaktioner her. (Opdateret)
 

Store bededag blev dagen, hvor de kommunale lønmodtagere og arbejdsgivere efter maratonforhandlinger blev enige om en ny overenskomst, der gælder for mere end en halv million ansatte.

Altinget giver dig her overblik over reaktionerne på aftalen.

Formanden for FTF, Bente Sorgenfrey, udtrykker stor tilfredshed.

"Jeg er kisteglad for den enighed, der nu er opnået om overenskomstfornyelsen. Det er et godt forlig, som kom i hus med en flot slutspurt løftet af hele lønmodtagersiden,” siger hun i en pressemeddelelse.

Også Akademikerne er glade for aftalen, hvor man ser sikringen af spisepausen som en helt central indrømmelse.

”Jeg er tilfreds med de løsninger, der er fundet, hvor særligt den overenskomstmæssige sikring af spisepausen er en stor sejr. Vi holdt sammen, vi holdt ord, og vi holdt ud – og det har skabt de resultater, vi nu står med. Det har været en drøj omgang, men jeg er stolt af, at vi stod fast – og demonstrerede, hvad man kan opnå i fællesskab”, siger Lars Qvistgaard, der er formand for Akademikerne i en pressemeddelelse.

Lærerne er glade 
Lærernes formand, Anders Bondo Christensen, udtrykker stor tilfredshed.

”Vi har fundet en løsning på de tre hovedknaster, som vi har arbejdet hårdt på de seneste måneder: Løn, lærernes arbejdstid og spisepausen. Det har vi opnået gennem et stærkt sammenhold blandt de faglige organisationer, og det er jeg meget glad for,” siger han i en pressemeddelelse.

KL selv kalder dagens aftale for god og ansvarlig.

"Det er et økonomisk ansvarligt forlig, som sikrer en reallønsfremgang samtidig med, at det også sikrer en balance i forhold til lønudviklingen i det private erhvervsliv. De kommunalt ansatte skal have fornuftige lønninger, men det er vigtigt, at de ikke bliver lønførende," siger Michael Ziegler, formand for KL's Løn- og Personaleudvalg og topforhandler ved overenskomstforhandlingerne.

Pres på Løhde
Danmarks Magisterforening ser aftalen som ”en stor sejr,” der lægger øget pres på innovationsminister Sophie Løhde (V) på det statslige område, hvor der fortsat ikke er landet en aftale.

”Det er en lettelse, at der i dag er landet en god aftale i Forligsinstitutionen på det kommunale område. Det er på grund af en enorm opbakning fra medlemmerne og hele befolkningen, at der er forhandlet et forlig på plads. Det gode resultat vil jeg opfordre Sophie Løhde til også at lande på det statslige område, så vi helt kan undgå en konflikt,” siger formand for Dansk Magisterforening, Camilla Gregersen, i en pressemeddelelse.

Formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, er indtil videre fåmælt om aftalen, som han ikke kender indholdet af. Men har er glad for, at der er landet en aftale. Og på Twitter udtrykker han også tilfredshed. 

I en pressemeddelelse fra Djøf lyder det, at der er fundet en løsning, som ”vi kan se os selv i”. Herfra lægger man vægt på, at aftalen sikrer en reallønsudvikling.

”Der vil – som ved alle andre forhandlinger - være tale om et kompromis mellem forskellige interesser. I det forlig, der er opnået enighed om, er der fundet en god og ansvarlig løsning. Jeg er kort sagt ikke bare glad for, at der kom et forlig, men også indholdet af det,” siger Sara Vergo, der er formand for Djøf Offentlig. 

,

Forrige artikel Aftale på plads: Ziegler og Bondo lander overenskomst for kommunerne Aftale på plads: Ziegler og Bondo lander overenskomst for kommunerne Næste artikel Holstein: OK-forlig er en kæmpe lettelse for Mette Frederiksen Holstein: OK-forlig er en kæmpe lettelse for Mette Frederiksen
EuroSkills i Danmark rykkes til 2025

EuroSkills i Danmark rykkes til 2025

UDSKUDT: Europamesterskaberne i praktiske fag afholdes alligevel ikke i Danmark i 2024. Corona har skubbet til planerne, så Danmark først får værtskabet i 2025.