Debat

Spastikerforeningen: FGU giver nye muligheder, begræns dem ikke

DEBAT: For mange spastikere kan vejen til en ordinær ungdomsuddannelse gå gennem STU og FGU. Desværre lægger ministeriet op til, at man ikke kan starte på FGU, hvis man har afsluttet en ungdomsuddannelse. Det vil spænde ben for de unge, skriver Mogens Wiederholt.

Foto: Spastikerforeningen
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mogens Wiederholt
Direktør, Spastikerforeningen

Jeg er helt overbevist om, at en FGU (Forberedende Grunduddannelse) kan og vil blive et nyt og vigtigt element i uddannelsespaletten for mange unge med cerebral parese (CP) og andre handicap. En del af de unge, som i dag går STU-vejen, vil med den rette hjælp og støtte kunne gøre FGU til deres vej ind i en ordinær ungdomsuddannelse.

I andre situationer vil elementer fra de tre FGU-spor kunne indgå som nye kvalificerende moduler i en STU. Alt i alt muligheder, som vi kun kan hilse velkommen. Det udvider både bredden og dybden i uddannelsestilbuddet til unge med CP og andre handicap.

Flere vil fremover kunne vælge et uddannelsestilbud, som matcher præcis deres forudsætninger, og det vil føre til, at flere unge med CP får en uddannelse – og det er helt nødvendigt.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

FGU og/eller STU?
Men FGU kommer på ingen måde til at overflødiggøre STU. Der vil fortsat være mange unge med CP – og mange andre funktionsnedsættelser – som ikke, uagtet en Forberedende Grunduddannelse, vil kunne profitere af et ordinært ungdomsuddannelsestilbud.

De vil stadig have brug for en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse, som skræddersyes til deres individuelle behov og ikke nødvendigvis pusher fortsat uddannelse og ordinært arbejde.

En del af de unge, som i dag går STU-vejen, vil med den rette hjælp og støtte kunne gøre FGU til deres vej ind i en ordinær ungdomsuddannelse

Mogens Wiederholt
Direktør, Spastikerforeningen

Faktorernes orden er ikke ligegyldig
Vi ved, blandt andet fra den nye evaluering af STU-uddannelsen, at en stor gruppe unge bruger STU – ikke bare til faglig udvikling, men også som en nødvendig del af en personlig udvikling.

For mange er de tre år på STU en modningsproces, et forløb, hvor man kommer til forståelse med sig selv, hvor man lander sin personlighed og forliges med sine udfordringer.

Derfor vil der være en del unge med CP og andre handicap, som vil kunne få stor glæde af at starte på en FGU efter at have afsluttet en STU.

Men sådan som reglerne er beskrevet i lovudkastet, så vil det ikke være muligt. Man må ikke være indskrevet på eller have afsluttet en ungdomsuddannelse, når man påbegynder en FGU.

Det giver helt sikkert god mening, hvis ens ungdomsuddannelse er en erhvervsuddannelse eller en gymnasial uddannelse. Men lige præcis når det gælder den særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse, giver det ikke mening.

Gør en undtagelse for STU
Derfor vil Spastikerforeningen, og med os mange andre handicaporganisationer, indtrængende opfordre undervisningsministeren til at fritage STU fra det generelle krav om ikke at have påbegyndt eller afsluttet en ungdomsuddannelse, når man søger ind på FGU.

For en gruppe unge vil en uddannelsesvej, der hedder folkeskole, STU, FGU, ordinær ungdomsuddannelse være en fantastisk åbning og en enestående vej til ordinær ungdomsuddannelse og selvforsørgelse. Tag ikke den mulighed fra dem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Wiederholt

Direktør, CP Danmark
cand.phil., norsk sprog og litteratur

0:000:00