Debat

Venstre: Pædagog- og læreruddannelserne skal have et markant løft

Pædagoguddannelsen skal forbedres, så de studerende både får mere teoretisk og praktisk undervisning, og lærerstuderende skal klædes bedre på til at kunne varetage opgaven som underviser. Det er vi i Venstre klar til at investere i, skriver Ulla Tørnæs (V) og Ellen Trane Nørby (V).

Vi har særligt brug for at opkvalificere tysklærerne, så undervisningen både kan blive bedre og skabe inspiration for eleverne, skriver Ulla Tørnæs (V) og Ellen Trane Nørby (V).
Vi har særligt brug for at opkvalificere tysklærerne, så undervisningen både kan blive bedre og skabe inspiration for eleverne, skriver Ulla Tørnæs (V) og Ellen Trane Nørby (V). Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Ellen Trane Nørby
Ulla Tørnæs
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Børn i danske daginstitutioner skal møde ind i de bedste rammer og tryggeste omgivelser. Her skal værnes om dem hele dagen, imens deres forældre er på arbejde. Vores børn bruger mange timer om ugen i daginstitutioner, hvorfor dygtige og kompetente pædagoger har en meget stor betydning for, at de får en god start på livet.

Desværre er pædagoguddannelsen ikke god nok. Kvaliteten er ikke som den skal være. For få undervisningstimer og manglende feedback er nogle af de faktorer der gør, at vores pædagogstuderende ikke uddannes på bedste vis.

Der er ikke investeret nok i kvaliteten. Det skal der gøres noget ved, da vores børn skal have de bedste vilkår som muligt – og så tidligt som muligt.

Pædagoguddannelsen skal forbedres

Pædagoguddannelsen er ved at blive evalueret. I Venstre kæmper vi for at få ændret pædagoguddannelsen med afsæt i den kommende evaluerings anbefalinger. Pædagoger skal kunne klare mange udfordrende opgaver i løbet af arbejdsdagen og har et stort ansvar på hvilende på deres skuldre.

Der skal udarbejdes en strategi, som skal styrke det tyske sprog gennem hele uddannelsessystemet. Her har vi særligt brug for at opkvalificere tysklærerne.

Ulla Tørnæs (V) og Ellen Trane Nørby (V), uddannelses- og forskningsordfører og børne- og undervisningsordfører

Derfor skal de have bedre feedback på, om de lærer det, de skal på uddannelsen. De skal klædes bedre på til at kunne varetage så vigtig en arbejdsfunktion, pædagogjobbet kræver. Vores børn skal være i gode hænder.

Mange husker nok de eksempler, hvor pædagogstuderende fik godkendt skriftlige opgaver, hvor de blot havde afleveret bageopskrifter eller Batman-citater. Det blev ikke opdaget, men godkendt, hvilket er dybt tåkrummende. Det må ikke kunne ske. Det er mangel på professionalisme.

En rapport fra 2018 af evalueringsinstituttet EVA påviste, at hver femte pædagogstuderende vurderede, at uddannelsen var mindre krævende end forventet. Samtidig svarer 42 procent, at de bruger 25 timer eller mindre på deres studie om ugen. Normalt udgør en fuldtidsuddannelse omkring 45 timer om ugen.

Pædagoguddannelsen skal altså forbedres, hvor de studerende får mere undervisning – både teoretisk og praktisk. Det er vi i Venstre klar til at investere i. Alle børn i et dagtilbud skal mødes af et fagligt stærkt personale, der udfordrer børnene på deres niveau og som sikrer glæde, tryghed og leg.

Lærerstuderende skal klædes bedre på

Det er ikke kun pædagoguddannelsen, der trænger til et løft. Det gør læreruddannelsen også. Evalueringen af læreruddannelsen fra 2019 pegede på et behov for bedre inddragelse af forskningsviden på uddannelsen.

Der skal fokuseres på et større vidensgrundlag, hvorfra vores lærerstuderende får en mere ambitiøs læreruddannelse, så de bliver dygtigere til deres fag. Elever skal modtages af den højeste kvalitet af undervisning, der er brugbar og lærerig.

Temadebat

I reformudspillet Danmark kan mere I foreslår regeringen at bruge 2,5 milliarder kroner ekstra årligt på "investeringer i kvalitet i uddannelse".

Med udspillet lægger S-regeringen op til at gå sammen med erhvervslivet, uddannelsesaktørerne og de partier, der ifølge regeringen selv "tager ansvar for finansieringen", for at finde ud af, hvordan investeringerne bedst kan anvendes.

Altinget Uddannelse stiller i forlængelse af regeringens invitation det åbne spørgsmål: Hvordan bruger man bedst 2,5 milliarder kroner ekstra om året på uddannelsesområdet?

De lærerstuderende skal klædes bedre på til at kunne varetage opgaven som underviser. Derfor skal der være en højere studieintensitet, et højere fagligt niveau, og de studerende skal have en større forståelse for praksis. Landets elever skal mødes af lærere, der underviser med stor kompetence og viden inden for deres fag.

Undervisere skal have flere undervisningstimer, og lærere skal også være stærkere i deres fag. Det gælder især i tyskundervisningen. Tyskland er en vores største handelspartnere, og tysk er det mest talte sprog i EU. Alligevel viser studier, at danskernes lyst til at lære sproget er dalende.

Derfor skal der udarbejdes en strategi, som skal styrke det tyske sprog gennem hele uddannelsessystemet. Her har vi særligt brug for at opkvalificere tysklærerne, så undervisningen både kan blive bedre og skabe inspiration for eleverne.

Læreruddannelsen skal hvile på den nyeste viden om, hvad der virker i folkeskolen - og hvordan vores børn og unge modtager den bedste undervisning. Der skal stilles højere krav til de lærerstuderende. Deres kompetencemål skal afspejle højere krav til, hvad de studerende skal kunne. Det er noget vi kæmper for vil blive sat i værk - nu. Pædagog- og læreruddannelsen skal løftes nu.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion