Forstå sagen: Ulandsbistand over grænsen

OVERBLIK: Selv om internationale regler slår fast, at ulandsbistand ikke må bruges på integration, så bruger Danmark millioner af bistandskroner på sprog- og jobtræning. OECD er bekymret, og Støjberg beskyldes for at vildlede Folketinget. Få overblik over sagen her.  

Foto: Asger Ladefoged / Scanpix
Kasper FrandsenAnders Jerking

Før valget sagde Venstre helt åbent, at man ville skære i ulandsbistanden. Det var derfor ikke nogen overraskelse, at ulandsbistanden i finansloven for 2016 blev beskåret med 2,9 milliarder kroner til i alt 14,8. milliarder.

Men ud over besparelserne kan bistanden - stik imod internationale regler - være blevet udhulet i det skjulte, så den i højere grad har kunnet finansiere udgifter til de rekordmange flygtninge, der kommer til Danmark i disse år. 

På den måde har man omrokeret millioner af kroner, som skulle have have hjulpet verdens fattigste, og i stedet brugt dem på blandt andet integrationsudgifter i Danmark.

Det har Altinget dokumenteret i en række artikler i de seneste uger. 

Tirsdag aften skal integrationsminister Inger Støjberg (V) og udenrigsminister Kristian Jensen (V) i samråd om sagen.

Få overblik over sagen her:

1. Millioner flyttes til integration
I 2015 brugte Danmark 220 millioner ulandskroner til danskundervisning og jobtræning til flygtninge med midlertidig opholdstilladelse. I 2016 forventer regeringen at bruge 340 millioner kroner til indsatsen.

Pengene går til kommunerne, og formålet er at integrere flygtninge på det danske arbejdsmarked. Men det er ifølge ekspert i direkte modstrid med OECD's regler for udviklingsbistanden, der siger, at udgifter til ”at integrere flygtninge i donorlandets økonomi” ikke må tælles med.

LÆS: Regeringen mistænkes for at snyde med ulandsbistanden

2. OECD bekymret: vil se på sagen
På et samråd i marts – før Altingets artikler – fastslog udenrigsminister Kristian Jensen (V), at ulandsbistand ikke kan bruges til integration, og at Danmark overholder OECD’s regler.

Altingets aktindsigter har efterfølgende vist, at mere end 500 millioner kroner i 2015 og 2016 ser ud til at være brugt på integration.

Direkte adspurgt opfordrer OECD til, at de danske udgifter ikke regnes med som udviklingsbistand.

LÆS: OECD undrer sig over dansk ulandsbistand

3. Embedsmænd advarede
Det kommer ikke bag på embedsmændene i Udenrigsministeriet, at udgifter til integration ikke kan tælles med som ulandsbistand.

Allerede i 2012 advarede de om, at ”der kan sås seriøs tvivl” om, hvorvidt 54 millioner kroner, der blev brugt til integration, kunne medregnes som ulandsbistand.

Det fremgår af et internt notat, som Altinget er kommet i besiddelse af. Notatet blev sendt til både daværende departementschef og daværende udviklingsminister.

LÆS: Embedsmænd advarede om muligt misbrug af ulandsbistand i 2012

4. Budgetmanøvre flytter to milliarder
Med en budgetmanøvre ændrede man i 2015 praksis for, hvad ulandsbistanden kan bruges til.

Bistanden er i mange år blevet bruget til at betale for udgifter i forbindelse med modtagelse af asylansøgere. Men fra 2015 er ulandsbistanden ikke kun brugt på modtagelsen, men også i langt højere grad til de efterfølgende udgifter, som kommunerne har til flygtninge, der har fået midlertidig opholdstilladelse.

Denne budgetmanøvre har gjort et massivt indhug i ulandsbistanden. I 2014 blev der brugt 20 millioner bistandskroner på kommunernes indsats, men i 2015 eksploderede det tal til 800 millioner kroner, og i 2016 ventes beløbet at stige til 1,3 milliarder kroner.

Dermed er der på bare to år blevet fjernet to milliarder kroner fra ulandsbistanden, der skulle være gået til verdens fattigste. Denne kreative budgetmanøvre er sket helt uden offentlig debat.

LÆS: Budgetmanøvre skærer over to milliarder af ulandsbistanden

5. Vildledte Støjberg?
I Folketinget undrede Socialdemokraterne sig over, hvordan regeringen pludselig kunne finansiere så stor en del af integrationsudgifterne med midler fra ulandsbistanden.

I et svar til Folketinget beroligede Inger Støjberg med, at man brugte ”samme model” som året før.

Det svar står dog i modsætning til en intern mail skrevet tre måneder før, hvor Integrationsministeriet orienterer Udenrigsministeriet om, at man har ”udarbejdet en mere præcis beregningsmodel.”

Socialdemokraterne mener, at Støjberg med sit svar har undladt at give Folketingets korrekte oplysninger.

LÆS: Støjberg anklages for at give forkerte oplysninger til Folketinget

Integrationsminister Inger Støjberg og udenrigsminister Kristian Jensen er i samråd om sagen tirsdag kl. 19.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00