Debat

Industriens Fond: Verdensmål viser vejen for dansk erhvervsliv

DEBAT: I en ikke fjern fremtid fungerer verdensmålene både som kompas og innovationsdriver. Men sover Danmark i timen, bliver vi overhalet på vej til verdensmålene, skriver Mads Lebech fra Industriens Fond.

Danmark er langt fremme inde for alle 17 verdensmål, skriver Mads Lebech fra Industriens Fond. Her ses billede af den danske pavillion i Rio de Janeiro, som Industriens Fond var med til at støtte.
Danmark er langt fremme inde for alle 17 verdensmål, skriver Mads Lebech fra Industriens Fond. Her ses billede af den danske pavillion i Rio de Janeiro, som Industriens Fond var med til at støtte.Foto: Ritzau Scanpix
Katrine Skov Sørensen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mads Lebech
Administrerende direktør, Industriens Fond

Gennem en årrække har Industriens Fond engageret sig i projekter og initiativer, der blandt andet arbejder for at bringe danske produkter og løsninger ud på verdensmarkedet og ind i bygge-, energi-, vand-, og sundhedssektorer over hele kloden.

Dansk erhvervsliv har nemlig nogle helt unikke styrkepositioner på disse områder, og gennem offentlig-private partnerskaber og andre strategiske samarbejder, kan disse styrker stilles til rådighed for borgere og myndigheder mange steder i verden.

Danmark og danske virksomheder har længe haft blik for de miljøvenlige produkter, de intelligente og veldesignede bygninger og byrum, det bæredygtige vand-, varme- og elforbrug, en stærk sundhedssektor med moderne behandlinger og et velfungerende arbejdsmarked med gode arbejdspladser og veluddannede medarbejdere i industrien.

Fakta
Bidrag til debatten om investeringer i verdensmål. Skriv til [email protected]

Den slags arbejdsområder og kompetencer er helt almindelige i danske virksomheder.

Så på sin vis er der ikke er så meget nyt under solen, når man med danske øjne retter blikket mod FN’s 17 verdensmål. Men med vedtagelsen af verdensmålene er bæredygtigheds-agendaen for alvor blevet global.

For leverandører og aftagere verden over er det ikke længere en unik ting at vægte bæredygtigheden højt, når der innoveres, produceres og indkøbes.

Mads Lebech
Adm. direktør, Industriens Fond

Der er ikke længere tale om spredt fægtning fra enkelte virksomheder, byer eller nationer.

Tværtimod er 193 lande nu enige om at gå mod samme mål i fælles forståelse. Dels gennem de 17 overordnede målsætninger, men også – måske endnu mere præcist – gennem de 169 underliggende delmål. Den omstilling kræver ændret adfærd og anderledes investeringer.

Større efterspørgsel
Det betyder, at for leverandører og aftagere verden over er det ikke længere en unik ting at vægte bæredygtigheden højt, når der innoveres, produceres og indkøbes.

Det er snarere en hygiejnefaktor. En implicit selvfølgelighed. Okay, det er måske ikke helt der, vi er endnu – men det er dér, vi skal hen.

I en ikke så fjern fremtid må man derfor formode, at virksomheder, der ikke har tænkt bæredygtigheden ind i innovationsarbejdet, og de produkter, der kommer ud af det, fravælges på verdensmarkedet, når nye kontrakter og partnerskaber skal indgås.

Med verdenssamfundets dedikation til verdensmålene stiger efterspørgslen efter produkter og løsninger, der kan være med til at bane vejen for indfrielsen af verdensmålene.

Tænker man det ind i en dansk kontekst, så falder tankerne hurtigt på de stærke danske kompetencer inden for cleantech, sundhed, velfærd og uddannelse.

Men Danmark og dansk industri er – sagt i al beskedenhed – langt fremme inden for næsten alle 17 verdensmål.

Og det kan omsættes til en øget eksport af idéer, design, metoder, produkter og løsninger, der på forskellig vis kan hjælpe aftagere med at indfri de ambitiøse verdensmål og forbedre livet for befolkninger langt fra vores kongerige.

Men man kommer ikke sovende til det. Med den globale konsensus om målsætningerne, følger der en øget konkurrence.

Virksomheder, forskere og myndigheder verden over har for alvor fået øjnene op for det økonomiske potentiale, som ligger i verdensmålene, og den omstilling der kræves, for at de bliver indfriet.

De danske styrkepositioner udfordres dermed af ambitiøse og pengestærke spillere over alt på kloden. Soves der for meget i timen, så bliver man overhalet.

Investeres der nok i verdensmålene?
Bliver der så investeret nok i at indfri verdensmålene i dag? Det korte svar er selvsagt nej.

Det vil svaret altid være, ligesom når vi taler om andre offentlige prioriteringer såsom børnehaver, togbaner, hospitaler og universiteter. Og meget andet.

Men spørgsmålet kan måske stilles på en anden måde, så det ikke handler om, hvorvidt der tænkes nok i verdensmålene, men derimod handler om, at de prioriteringer, der økonomisk og politisk foretages – uanset hvor, hvordan og hvornår – skal bidrage til at nå verdensmålene.

Som en implicit selvfølgelighed. Uanset om man er en borger, en virksomhed eller en myndighed.

Verdensmål kan ikke indfries alene 
De 17 verdensmål er alle vigtige. Hver for sig og på hver sin måde.

Men særligt når der sættes ind på alle områder på én og samme gang, kan der tages store skridt i den rigtige retning. Verdensmål nummer 17 sammenfatter netop det:

Ingen kan indfri verdensmålene på egen hånd.

Der skal tænkes i nye former for samarbejde, globale alliancer og synergiskabende partnerskaber.

Med Fondens mission in mente har det for Industriens Fond betydet, at arbejdet med verdensmålene blandt andet er konkretiseret i projektinitiativer med Dansk Industri og UNDP Nordic som partnere.

Det synes naturligt at samarbejde med den største brancheorganisation i Danmark og FN's repræsentation i Danmark, når nu projekterne skal arbejde med verdensmålenes betydning for dansk erhvervsliv.

To ambitiøse projektpartnerskaber, der begge, gennem konkrete aktiviteter, skal vise vejen for danske virksomheder, der ønsker at arbejde med udgangspunkt i verdensmålene, når nye markeder tilgås, når nye produkter skabes, og når nye internationale partnerskaber etableres.

Alt sammen så fremtidig ekspansion og forretningsudvikling foretages med verdensmålene som kompas og innovationsdriver.

Den slags tiltag kan bidrage til at bringe ny teknologi, sundhedsløsninger og klimavenlige produkter af høj kvalitet ud i verden og desuden bidrage til de danske virksomheders konkurrenceevne. Begge dele er ønskværdigt.

Dokumentation

Debat om investeringer i verdensmål

Verdensmålene består af i alt 17 mål og 169 delmål, som sigter mod at løse klodens største problemer inden 2030.

I april debatterer vi på Altinget danske investeringer i verdensmål med fokus på mål 17 og delmål 17.5.

Mål 17: Partnerskaber for handling
Vi skal revitalisere det globale partnerskab for bæredygtig udvikling og styrke midlerne til at nå målene.

Delmål 17.5: Invester i de mindst udviklede lande
Vi skal gennemføre tiltag, der fremmer investeringer i de mindst udviklede lande.

Kilde: Verdens Bedste Nyheder


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Lebech

Direktør, A.P. Møller Fonden, bestyrelsesmedlem, Fondenes Videnscenter, medlem, Komiteen for God Fondsledelse
cand.jur. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00