Debat

Miljøforskningschef: Verdensmål kalder på investeringer i skuffeprojekter

DEBAT: Investeringsmuligheder er der masser af, og partnerskaber med en vidensbaseret tilgang kan hjælpe os på vej mod verdensmålene, skriver John Christensen fra UNEP DTU Partnership.

Årlige UNEP Gap Reports viser, at investeringer i bæredygtig udvikling ikke står mål med behov - og potentiale, skriver John Christensen fra UNEP DTU.
Årlige UNEP Gap Reports viser, at investeringer i bæredygtig udvikling ikke står mål med behov - og potentiale, skriver John Christensen fra UNEP DTU.Foto: George Osodi/AP/Ritzau Scanpix
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af John Christensen
Direktør, UNEP DTU Partnership

Overalt i verden er der et stort og relativt uudnyttet potentiale for bæredygtige investeringer. Samtidig er der et enormt behov for netop investeringer for at nå vores fælles mål for, hvordan verden skal se ud i 2030.

Vi skal blive endnu bedre til at samarbejde både som private og offentlige aktører og på tværs af sektorer, og vi skal tænke bredere og mere innovativt.

Ikke kun spørgsmål om vækst
I virkeligheden er det danske navn for FN's Sustainable Development Goals utroligt passende. Det er verdensmål, fordi de gavner os alle sammen og kun kan nås, hvis alle bidrager.

Fakta
Bidrag gerne til debatten om investeringer i verdensmål. Send en mail til [email protected].

I næsten 30 år har jeg og UNEP DTU Partnership arbejdet med energi, klima og bæredygtige løsninger i udviklingslande. Med et stærkt FN-mandat arbejder vi specifikt på at nå verdensmål 7 om bæredygtig energi og 13 om klima, som også dækker målene i Parisaftalen.

Og når det kommer til klimaindsatsen, er det ikke bare ambitiøst at indfri målene, det er bydende nødvendigt.

Vi ved, at der ligger masser af projekter klar i skufferne rundtomkring. Det eneste, der mangler, er partnere, der er villige til at investere ekspertise og kapital.

John Christensen
Direktør, UNEP DTU Partnership

Selvom det ofte bliver fremstillet sådan, så handler verdensmålene langt fra kun om vækst og udvikling i lande langt sydpå. Alle lande har skrevet under - blandt andet for at forsøge at bremse den klimakatastrofe, der truer os alle i en ikke særlig fjern fremtid.

Selvom bæredygtighed i højere grad er kommet på dagsordenen, også i bestyrelseslokalerne, så mangler der stadig virkelig meget, når vi taler om investeringer. På klimaområdet udgiver vi hvert år de såkaldte UNEP Gap Reports, der igen og igen viser, at ambitionerne skal øges hurtigt, og potentialet udnyttes bedre.

Lokale partnerskaber er vejen frem
På baggrund af grundige analyser og forskning og en forståelse for og dialog om lokale behov arbejder UNEP DTU Partnership for at identificere nye muligheder. Vi skaber projekter i partnerskab med den private sektor og offentlige institutioner i både i udviklingslandene og i Danmark.

I Kenya arbejder vi sammen med Vestas på et projekt, der kobler dansk vindmølleteknologi til lokale mini-grids og leverer grøn energi, jobs og vækst og bekæmper ulighed i isolerede områder.

I Mongoliet har vi hjulpet en lokal bank med at få finansiering fra den Grønne Klimafond, så banken nu kan tilbyde fordelagtige lån til mindre virksomheder, der ville investere i bæredygtig energi.

I Indien arbejder vi sammen med regeringen på at opbygge ladesystemer og fremme anvendelsen af elscootere baseret på erfaringer fra Kina, hvor der allerede kører over 100 millioner på gaderne.

Et katalog af muligheder
Udviklingslande over hele verden har sammen med UNEP DTU Partnership lavet deres egne planer for, hvordan de vil være med til at opfylde verdens klimamål. Planer, som er udviklet på baggrund af verdensmålene og derfor handler om mere end "bare" klima og miljø.

Samtidig har vi hjulpet over 60 lande med at kortlægge deres behov for teknologi inden for alt fra gadebelysning og fjernvarme til bæredygtig madproduktion for småbønder.

På baggrund af vores arbejde ved vi, at der ligger en meget stor mængde projekter klar i skufferne rundt omkring. Det eneste, der mangler, er partnere, der er villige til at investere både ekspertise og kapital i rentabel, bæredygtig og grøn udvikling.

Danske virksomheder kan mere
Det kræver viden at investere i verdens fattigste lande - med eller uden støtte fra de statslige udviklingsorganisationer. Skal investeringerne for alvor rykke og skabe de bedste bæredygtige løsninger, så kræver det både indsigt i lande og lokale forhold, samt at man tager udgangspunkt i de lokale behov.

Gennem vores tætte samarbejde med en lang række udviklingslande ser vi hele tiden nye muligheder for partnerskaber og bæredygtige investeringer. Det er muligheder, der i meget høj grad matcher nogle af de kompetencer inden for grøn teknologi, hvor Danmark er førende.

Gennem partnerskaber, der inkluderer lokal viden og grundig analyse, har også danske virksomheder store muligheder for at bidrage endnu mere, end de allerede gør, til en mere bæredygtig fremtid.

Dokumentation

Debat om investeringer i verdensmål

Verdensmålene består af i alt 17 mål og 169 delmål, som sigter mod at løse klodens største problemer inden 2030.

I april debatterer vi på Altinget danske investeringer i verdensmål med fokus på mål 17 og delmål 17.5.

Mål 17: Partnerskaber for handling
Vi skal revitalisere det globale partnerskab for bæredygtig udvikling og styrke midlerne til at nå målene.

Delmål 17.5: Invester i de mindst udviklede lande
Vi skal gennemføre tiltag, der fremmer investeringer i de mindst udviklede lande.

Kilde: Verdens Bedste Nyheder


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Christensen

Direktør, UNEP Copenhagen Climate Centre
ph.d. (DTU 1988)

0:000:00