Ny debat: Hvordan afværger vi en global gældskrise?

NY DEBAT: Verden står overfor en truende gældskrise, der særligt kan ramme vækst- og udviklingslandene hårdest og føre til, at flere lande går statsbankerot. Hvordan undgår vi en global gældskrise? Det spørger Altinget Udvikling om i denne debat.

En global gældskrise vil ramme verdens udviklingslande særligt hårdt. Her risikerer millioner af mennesker at miste rettigheder til sundhed, uddannelse og sikkerhed.
En global gældskrise vil ramme verdens udviklingslande særligt hårdt. Her risikerer millioner af mennesker at miste rettigheder til sundhed, uddannelse og sikkerhed.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

En række økonomer har i flere år advaret om, at verden er på vej mod en global gældskrise som følge af lave økonomiske vækstrater ovenpå finanskrisen, lavere udviklingsbistand og kunstigt lave renter. 

Allerede inden coronakrisen begyndte, havde flere lavindkomstlande svært ved at betale deres gæld. Midt i krisen, hvor lande er nødsaget til at bruge flere penge på sundhedsvæsener og får færre penge i statskassen på grund af nedlukninger, står verdenssamfundet nu overfor en række alvorlige problemer. 

Ifølge Oxam Ibis står 52 lande i øjeblikket overfor en truende statsbankerot, mens den Internationale Valutafond forudser, at den globale offentlige gæld vil nå rekordhøje 100 procent af bruttonationalproduktet (BNP) i 2021.  

Dokumentation

Temadebat: Hvordan afværger vi en global gældskrise? 

Verden er på vej mod en global gældskrise, der ser ud til særligt at ramme vækst- og udviklingslande hårdest. Her er gælden siden 2008 tredoblet, og 52 lande står overfor en truende statsbankerot.

Hos både G20-landene, Den Internationale Valutafond og FN står spørgsmålet højt på dagsordenen. Men hvordan tackler vi den truende krise? Hvad kan Danmark gøre, og hvad skal verdenssamfundet gøre?

Det spørger Altinget Udvikling om i denne temadebat.

Her er debattørerne:

  • Katarina Ammitzbøll (K), udviklingsordfører
  • Camilla Brückner, direktør, UNDP's nordiske kontor
  • Erik Bjørsted, cheføkonom, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
  • Daniel Toft Jakobsen (S), udviklingsordfører
  • Christian Juhl (EL), udviklingsordfører
  • Helge J. Pedersen, cheføkonom, Nordea
  • Kristian Weise & Hannah Brejnholt, generalsekretær og politisk rådgiver, Oxfam IBIS
  • Tim Whyte, generalsekretær, Mellemfolkeligt Samvirke

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024