Ny debat: Investerer Danmark nok i verdensmålene?

PRÆSENTATION: Verdensmål kræver kapital. Men bliver danske bankers, fondes og virksomheders formuer i tilstrækkelig grad omsat til investeringer til gavn for lande, der sakker bagud i forhold til at nå verdensmålene? Mød vores hold af debattører.

Foto: Verdens Bedste Nyheder
Maria Bierbaum Oehlenschläger

Lægger man hele verdens bistandshjælp sammen, er det langtfra nok til at kunne opfylde de 17 verdensmål, som FN’s medlemslande har sat sig for at nå inden 2030.

Beregninger har vist, at skulle man opfylde målene via det statslige udviklingssamarbejde, skulle de vestlige lande øge deres ulandsbistand til fire procent af BNI. I dag giver landene i gennemsnit 0,32 af BNI, og Danmark er kun ét af en håndfuld lande, som opfylder FN's målsætning på 0,7 procent.

Derfor er der behov for partnerskaber og ikke mindst risikovillig kapital. Der er brug for investeringer fra verdens store virksomheder, fonde og selskaber – fra alle dem, som i udviklingsbranchen ikke traditionelt har været betragtet som velgørenhedskilder – hvis vi skal i mål.   

FN’s 17 verdensmål kan også ifølge Danmarks Eksportråd kobles med en stigende global efterspørgsel på de bæredygtige løsninger, som Danmark og danske virksomheder kan levere. Samtidig forventer forbrugere og kunder i stigende grad, at investeringer er etiske og med til at skabe en bæredygtig verden. Det åbner tilsammen for nye forretningsideer og -muligheder.

Fakta
Bidrag gerne til debatten om investeringer i verdensmål. Send en mail til [email protected].

Derfor spørger vi danske virksomheder, fonde og investorer, i hvilket omfang de er med til at gøde jorden for vækst og udvikling i verdens ulande – og samtidig skabe nye forretningseventyr. Og vi spørger ngo’er og eksperter, om de kapitalstærke selskaber gør nok for en global bæredygtig udvikling.  

17 verdensmål, 17 debattører
Mød Altingets hold af debattører, der i hele april bidrager med deres bedste råd, eksempler på og meninger om danske investeringer i verdensmål:

At opnå verdensmålene kræver endnu stærkere globale partnerskaber og involvering fra alle sider for at mobilisere og dele viden, ekspertise, teknologi og finansielle ressourcer.

Ban Ki-moon
Tidl. generalsekretær for FN

 

Tine BorkTine Bork, chefkonsulent, SMVdanmark
Tine Bork rådgiver virksomheder om international forretningsudvikling, B2B-partnerskaber og etablering på vækst- og udviklingsmarkeder. Hun arbejder med kapacitetsopbygning af erhvervsorganisationer i Latinamerika, Afrika og Asien. SMVdanmark er hovederhvervsorganisation for små og mellemstore virksomheder.


Anette EberhardAnette Eberhard, direktør, EKF – Danmarks Eksportkredit
Siden 2007 har Anette Eberhard været ansat som direktør i Eksport Kredit Fonden, der er ejet af den danske stat og har til opgave at hjælpe danske eksportvirksomheder frem i verden. EKF hjælper blandt andet med finansiering og forsikring af virksomheder og banker.

Flemming BesenbacherFlemming Besenbacher, bestyrelsesformand, Carlsbergfondet
Professor, dr.scient. ved Interdisciplinary Nanoscience Center (iNANO) og Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet. Siden 2005 har Flemming Besenbacher været formand for Carlsbergfondet. Carlsbergfondet støtter forskning, videnskab og kunst, der er med til at løse globale udfordringer og gavner vores samfund.

Camilla Brückner, direktør, UNDP's nordiske repræsentationskontor
I 2012 blev Camilla Brückner udnævnt til direktør for UNDP’s nordiske repræsentationskontor efter at have været stabschef og underdirektør for UNDP’s Executive Office. Camilla Brückner er ansvarlig for at udvikle og udbygge UNDP’s samarbejde med de nordiske lande. 

Thomas Bustrup, COO, DI
Thomas Bustrup er udover direktør for organisationsudvikling og intern service direktør for DI’s internationale område. Han sidder i bestyrelsen i Global Compact Network Danmark, State of Green og er medlem af Udviklingspolitisk Råd. Han er ligeledes næstformand i det uafhængige medie Verdens Bedste Nyheder.

Lars Pehrson, adm. direktør, Merkur Andelskasse
Lars Pehrson er uddannet på Musikkonservatoriet og har siden 1982 stået i spidsen for Merkur Bank. Banken låner penge ud til virksomheder, der arbejder for en bæredygtig udvikling.

Eric Pedersen, direktør, Nordea Invest
Siden 1. januar 2014 har Eric Pedersen stået i front for Nordea Invest, der er en af Nordens største investeringsforeninger med fokus på bæredygtig opsparing. Eric Pedersen er fortaler for ansvarlig, bæredygtig investering.

Tommy ThomsenTommy Thomsen, direktør, Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU)
Med erfaring fra Mærsk og Nordic Tankers har Tommy Thomsen siden 2014 stået i spidsen for Investeringsfonden for Udviklingslande. Fodens formål er at styrke erhvervsudvikling og vækst i udviklingslande i samarbejde med dansk erhvervsliv.

Anders DamgaardAnders Damgaard, koncernfinansdirektør, PFA Pension
Som koncernfinansdirektør har Anders Damgaard ansvar for Aktuariat, Finance, Investering og Risk. Anders Damgaard kom til PFA i 2014 fra en stilling som vicedirektør og Global Head of Corporate and Institutional Banking i Danske Bank.


Mads LebechMads Lebech, adm. direktør, Industriens Fond
Mads Lebech har siden 2009 været administrerende direktør for Industriens Fond. Inden da sad Mads Lebech som borgmester på Frederiksberg i otte år. I Industriens Fond har Mads Lebech været med til at målrette tocifrede millionbeløb til virksomheders arbejde med FN’s verdensmål.

Tom Heron, direktør, Miljø, Energi, Vand og Informatik, Niras
Har arbejdet over 20 år hos Niras, siden han som ung nyuddannet geolog i 1993 blev ansat på firmaets daværende kontor i Viborg. Tom Heron var 2012-16 teknisk direktør i Horsens Kommune, inden han vendte tilbage til Niras som direktør for de 270 ansatte hos Niras i Aarhus.

Mads Bugge, sekretariatsleder, Ulandssekretariatet
Mads Bugge leder Ulandssekretariatet, som er den danske fagbevægelses udviklings- og bistandsorganisation. Ulandssekretariatet arbejder for at fremme demokrati, arbejdstagerrettigheder og arbejdsmiljø, styrke arbejdsmarkeder og bekæmpe fattigdom i udviklingslande.

Lars-Peter SøbyeLars-Peter Søbye, koncernchef, Cowi
Med afsæt i en uddannelse som civilingeniør fra Aalborg Universitetscenter har Lars-P​eter Søbye haft en lang karriere i Cowi. Fra 1997–2000 var han udstationeret i Oman og blev i 2008 udnævnt til koncernchef, hvor han fokuserer på at videreudvikle koncernens internationale forretning.

Jesper Nymark, direktør, Danwatch
Siden 2014 har Jesper Nymark været direktør for Danwatch – et uafhængigt medie- og researchcenter, der via undersøgende journalistik dokumenterer virksomheders påvirkning på mennesker og miljø globalt. Jesper Nymark kommer fra en stilling som administrerende direktør for den engelsksprogede avis, The Copenhagen Post, rådgiver for det globale miljønetværk C40.

Christian Møller-HolstChristian Møller-Holst, direktør, Goodwings
Grundlagde i 2015 Goodwings sammen med Christian Honoré. Goodwings er en hotelportal, der giver adgang til mere end 365.000 hoteller verden over. For hver hotelbooking sender Goodwings halvdelen af kommissionen til projekter, der gavner mennesker og miljø.

Susanne HyldelundSusanne Hyldelund, direktør, The Trade Council
Udenrigsministeriet har dannet ramme om Susanne Hyldelunds karriere, hvor hun startede som fuldmægtig, siden blev generalkonsul i Shanghai. I 2017 satte hun sig som direktør for The Trade Council, der understøtter danske virk­somheder på et verdensmarked med hård konkurrence.

John Christensen John Christensen, direktør, UNEP DTU Partnership
Har arbejdet med energi, klima og udvikling i mere end 30 år. Han er tidligere medlem af FN's klimapanel og forfatter til flere videnskabelige rapporter og bøger om den globale klimaindsats. Som repræsentant for FN's miljøprogram har han deltaget i samtlige COP-møder og var for ti år siden medinitiativtager til Africa Carbon Forum.

Dokumentation

Debat om investeringer i verdensmål

Verdensmålene består af i alt 17 mål og 169 delmål, som sigter mod at løse klodens største problemer inden 2030.

I april debatterer vi på Altinget danske investeringer i verdensmål med fokus på mål 17 og delmål 17.5.

Mål 17: Partnerskaber for handling
Vi skal revitalisere det globale partnerskab for bæredygtig udvikling og styrke midlerne til at nå målene.

Delmål 17.5: Invester i de mindst udviklede lande
Vi skal gennemføre tiltag, der fremmer investeringer i de mindst udviklede lande.

Kilde: Verdens Bedste Nyheder


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00