Debat

Danske Regioner: Sosu-assistenter kan aflaste sygeplejersker

DEBAT: For patienterne er det vigtigere, at de bliver behandlet af medarbejdere med de rette kompetencer end af en med en bestemt titel på eksamensbeviset, skriver Anders Kühnau (S) fra Danske Regioner.

På Slagelse Sygehus har social- og sundhedsassistenter overtaget opgaver fra sygeplejersker, som havde for meget på tallerkenen, skriver Anders Kühnau (S) fra Danske Regioner.
På Slagelse Sygehus har social- og sundhedsassistenter overtaget opgaver fra sygeplejersker, som havde for meget på tallerkenen, skriver Anders Kühnau (S) fra Danske Regioner.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anders Kühnau (S)
Formand for løn- og praksisudvalget i Danske Regioner

Dygtige, empatiske social- og sundhedsmedarbejdere gør hver dag en kæmpestor forskel for patienter og pårørende i vores sundhedsvæsen.

Hver eneste gang, jeg møder sosu-assistenter eller følger med på en vagt, bliver jeg imponeret over, hvordan de med hænder, hoved og hjerte tager hånd om patienterne og gør dem trygge.

Men skal sosu-assistenten lave præcis det samme, som han eller hun gør i dag? Det tror jeg ikke nødvendigvis.

Vi har brug for dygtige social- og sundhedsassistenter. Både nu og i fremtidens sundhedsvæsen.

Anders Kühnau (S)
Formand for løn- og praksisudvalget i Danske Regioner

Når vi skal levere den bedste behandling af patienterne og mest sundhed for skattekronerne, kræver det, at vi har de rette kompetencer til stede på det rette tidspunkt. Det kan både være i borgerens eget hjem, hos den praktiserende læge eller på hospitalet.

Kan løse flere sygeplejeopgaver
For patienterne er det vigtigste, at de bliver behandlet af medarbejdere med de rette kompetencer – ikke at disse nødvendigvis skal have en bestemt titel på eksamensbeviset. For eksempel vil social- og sundhedsassistenter kunne løse nogle af de ting, som sygeplejersker i dag beskæftiger sig med.

Det er blandt andet lykkedes med succes på Slagelse Sygehus, hvor social- og sundhedsassistenter har overtaget række opgaver fra sygeplejersker, som før havde for meget på tallerkenen.

Hemmeligheden bag succesen har været to ting: Dels har faggrupperne været gode til at arbejde sammen, dels er sosu-assistenterne blevet kompetenceudviklet i blandt andet medicinadministration.

Og resultatet? Sygeplejerskerne er blevet aflastet, sosu'ernes faglighed udviklet, og trivslen løftet for begge medarbejdergrupper.

Eksemplet illustrer på bedste vis, hvordan man kan gribe en rekrutteringsudfordring an på en konstruktiv måde. Det er ikke, fordi det er nemt, og det kan heller ikke løse alle udfordringer med et snuptag.

Men det viser, at vi i det offentlige skal blive endnu bedre til at se de samlede kompetencer og sætte dem i spil på nye måder – også social- og sundhedsassistenternes.

Læs også

Bedre introduktionsforløb og ret til fuldtid
Skal opgaveflytning og bedre arbejdstilrettelæggelse lykkes, er det afgørende, at vi fortsat tiltrækker en masse – både unge og voksne – til social- og sundhedsuddannelserne, ligesom vi skal sikre, at flere gennemfører uddannelsen.

I Danske Regioner har vi derfor aftalt at sætte gang i flere indsatser, der kan skabe bedre sammenhæng mellem praktikforløbet og tiden på skolebænken, så færre falder fra undervejs.

Tiden på arbejdsmarkedet har naturligvis også betydning for, hvor attraktive sosu-uddannelserne er. Vi vil derfor indføre bedre introduktionsforløb og mere tid til oplæring, når sosu-assistenter er færdige med deres uddannelse. Og så har vi netop givet plejepersonalet i regionerne retten til fuldtid, så alle, der ønsker det, til hver en tid kan gå fra deltid til fuldtid.

Derudover skal vi have styrket kendskabet til social- og sundhedsuddannelserne og de mange spændende karrieremuligheder, så endnu flere kan blive inspireret til at gå sosu-vejen.

Derfor har vi sammen med FOA, KL og Danske Sosu-skoler lanceret en fælles kampagne rettet mod både unge og voksne, der står over for et uddannelsesvalg. Og i regionerne er vi fælles om initiativet Dit Barns Fremtid, der klæder de unge og deres forældre på med viden om erhvervsuddannelserne, herunder også social- og sundhedsuddannelserne.

For vi har brug for dygtige social- og sundhedsassistenter. Både nu og i fremtidens sundhedsvæsen.

Dokumentation

Temadebat: Hvordan skaffer vi nok varme hænder til at fremtidssikre ældreplejen?

Ældreplejen lider under personalemangel og rekrutteringsvanskeligheder, som tegner til at blive værre i takt med den demografiske udvikling.

Som en del af sidste års økonomiaftale aftalte regeringen, KL og Danske Regioner at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal give bud på, hvordan der kan uddannes og ansættes flere social- og sundhedsmedarbejdere over de kommende år.

Nu giver Altinget i en temadebat ordet til en række centrale aktører, som vil give deres svar på, hvordan de vil skaffe flere social- og sundhedsmedarbejdere til at sikre fremtidens ældrepleje, og hvad arbejdsgruppen skal have særligt fokus på.

Her er aktørerne:
  • Anders Kühnau (S), formand, Regionernes Lønnings- og Takstnævn, Danske Regioner
  • Anette Schmidt Laursen, direktør, Sosu Østjylland
  • Anne Regitze Lind-Holm, rektor, Bornholms Sundheds- og Sygeplejeskole
  • Grete Christensen, formand, Dansk Sygeplejeråd
  • Helle Linnet, landsformand, Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer i Danmark (FSD)
  • Jakob Scharff, branchedirektør, DI Service
  • Jane Heitmann (V), medlem af Folketinget og ældreordfører
  • Karina Adsbøl (DF), medlem af Folketinget og ældreordfører
  • Kirsten Normann Andersen (SF), medlem af Folketinget og ældreordfører
  • Lisbeth Nørgaard, formand, Danske Sosu-skoler
  • Magnus Heunicke (S), medlem af Folketinget og sundheds- og ældreminister
  • Michael Ziegler (K), formand, KL's Løn- og Personaleudvalg, og borgmester, Høje-Taastrup Kommune
  • Nils Sjøberg (R), medlem af Folketinget og stedfortrædende ældreordfører
  • Tine Rostgaard, professor i komparativ social- og velfærdspolitik, Vive
  • Torben Klitmøller Hollmann, sektorformand, social- og sundhedssektoren, FOA.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Kühnau Hansen

Formand, Danske Regioner, regionsrådsformand (S), Region Midtjylland, medlem, Kattegatkomitéen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

0:000:00