Debat

PFA: Bliv bedre til at skræddersy den enkeltes senkarriere

DEBAT: Hvis flere seniorer skal fortsætte på arbejdsmarkedet, skal chefer og medarbejdere blive bedre til at skræddersy senkarrieren gennem dialog, skriver direktøren for Senior Services i PFA Pension.

Den aldrende arbejdsstyrke er uden tvivl en top-tre-trend på vores arbejdsmarked, som vi skal blive bedre til at navigere efter, skriver Jesper Brask Fischer, direktør for Senior Services i PFA Pension.
Den aldrende arbejdsstyrke er uden tvivl en top-tre-trend på vores arbejdsmarked, som vi skal blive bedre til at navigere efter, skriver Jesper Brask Fischer, direktør for Senior Services i PFA Pension.Foto: Pressefoto/PFA
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jesper Brask Fischer
Direktør for Senior Services, PFA Pension

Tallene taler deres tydelige sprog. Ingen er vist i tvivl. Arbejdsstyrken bliver ældre, og det vil den fortsætte med at blive i en rum tid.

At gå på pension er samtidig blevet mere diffust. Hvornår og hvordan? Der er ingen fast pensionsalder. Mange steder kan der sagtens være ti år imellem, at den ene medarbejder trækker sig tilbage sammenlignet med den anden.

Og går man fra 37 til nul timer, eller vælger man at foretage en mere glidende overgang?

Vi bliver nødt til at have en meget tættere dialog mellem chef og medarbejder omkring de planer, som de har på hver side af bordet.

Jesper Brask Fischer
Direktør for Senior Services, PFA Pension

Det er jo i bund og grund en glædelig begivenhed for os alle, at seniorernes beskæftigelse boomer – ikke mindst for de mange seniorer, hvor arbejdet er en vigtig del af identiteten og selvfølgelig forudsætningen for en god indkomst i en livsfase med masser af drømme.

Men grundlæggende har samfundsøkonomien også behov for et højt arbejdsudbud og, kunne man tilføje, erfaring. En kompetence, der synes mere og mere relevant på et dansk arbejdsmarked med meget høj mobilitet.

Går kun på pension én gang i livet
I PFA har vi årligt flere tusinde kunder til kurser og arrangementer, hvor vi hjælper med at forberede pensionstilværelsen.

Når det er vigtigt, er det, fordi pensionering som regel kun er noget, som man gør en enkelt gang i livet. Til gengæld er det måske den største transition i tilværelsen, som man står overfor at skulle foretage.

Af den grund er det utrolig vigtigt at være godt forberedt og have tænkt det igennem. Det bør aldrig være en hovsabeslutning, som for eksempel tages i forbindelse med en omstrukturering.

Faktisk fortæller hver tredje seniorer, som er stoppet, at de gerne ville have fortsat i en undersøgelse fra Ældre Sagen.

Tag ikke seniorarbejderen for givet
For arbejdspladserne er der helt på samme vis et stigende behov for at styrke planlægningen af medarbejdernes tilbagetrækning.

Et individualiseret arbejdsmarked betyder, at man ikke bare kan lade sig styre af personalepolitikken eller at overlade beslutningen til medarbejderen. Alle virksomheder har behov for transitionsplanlægning, hvis virksomhederne vi undgå produktivitetstab.

Flere og flere seniorer ligger inde med kompetencer, som kan være ganske svære at erstatte. Det kan for eksempel være indenfor it- og ingeniørområderne. Så man skal dels passe på med at tage seniormedarbejderen for givet, dels være opmærksom på at fastholde udviklingsdialogen.

Ellers er der risiko for, at medarbejderen langsomt går ned i gear, fordi fokus flyttes til det, som skal ske på den anden side.

Læs også

Bliv bedre til at skræddersy senkarrieren
Mit input til denne debat skal derfor være, at den første nøgle til at få flere seniorer til at fortsætte på arbejdsmarkedet handler om at blive bedre til at skræddersy den enkelte medarbejders senkarriere gennem styrket dialog.

Der er meget stor forskel på forudsætninger og præferencer, og vi bliver nødt til at have en meget tættere dialog mellem chef og medarbejder omkring de planer, som de har på hver side af bordet.

Her kommer vi op imod vaner og berøringsangst. For dialogen er vanskeliggjort af, at medarbejderen kan være tilbageholdende med at afsløre sine overvejelser, i frygt for at alene signalet om, at man overvejer det, vil sende én på observationslisten.

Omvendt frygter chefen at blive beskyldt for aldersdiskrimination og måske insinuere noget i retning af "skulle du ikke snart...".

Behov for klare modeller for senkarrieren
Den anden nøgle handler om at få nogle tydeligere modeller omkring senkarrieren, som dialogen kan læne sig op ad.

Først og fremmest nogle modeller for delpensionering – noget, som vi i pensionssektoren godt kan være bedre til at tilbyde.

Men vi er på vej, og i PFA har vi tre grundmodeller. I den forbindelse skal man også være opmærksom på, at regelsættet omkring pensionering – som regeringens seniortænketank også har påpeget – er ret komplekst.

Derfor er det vigtigt, at seniorerne nemt kan orientere sig i de regler, som har betydning for senkarrieren. For eksempel er det ikke helt ligegyldigt, hvordan man er stillet i forhold til sygedagpenge eller opsat pension.

Den aldrende arbejdsstyrke er uden tvivl en top-tre-trend på vores arbejdsmarked, som vi skal blive bedre til at navigere efter.

Kigger man lidt udenfor landets grænser, er det interessant, at Sverige har en seniorbeskæftigelse, der ligger mere end syv procentpoint over den danske.

Dokumentation

Temadebat: Hvordan får vi ældre til at arbejde længere?

Økonomer, erhvervsliv og det brede politiske flertal har blikket stift rettet mod, at flere ældre skal arbejde længere end den nuværende pensionsalder.

Mange ældre oplever dog, at regler og arbejdspladsers kultur primært er indstillet på fuldt stop ved pensionsalderen.

Sidste år præsenterede Seniortænketanken 20 anbefalinger, som sendte opfordringer til arbejdsmarkedets parter, pensionsbranchen og politikerne.

Nu giver Altinget i en temadebat ordet til en række centrale aktører, som vil give hver sit bud på, hvordan de vil få ældre til at arbejde længere.

Hvad er det vigtigste greb, hvis vi skal have flere ældre til at arbejde længere? Hvad er den største barriere for at fortsætte i job, når ældre er nået pensionsalderen? Og hvad har Seniortænketanken overset?

Her er aktørerne:
  • Anna Sophie Debel, politisk konsulent, Ældre Sagen
  • Camilla Gregersen, formand, Dansk Magisterforening
  • Ejner K. Holst, næstformand, Fagbevægelsen Hovedorganisation (FH)
  • Erik E. Simonsen, underdirektør, Dansk Arbejdsgiverforening (DA)
  • Hans Andersen (V), medlem af Folketinget og beskæftigelsesordfører
  • Henrik Bach Mortensen, direktør, Ledernes Hovedorganisation
  • Jesper Brask Fischer, direktør, PFA Senior Services
  • Per K. Larsen, landsformand, Danske Seniorer
  • Samira Nawa (R), medlem af Folketinget og beskæftigelsesordfører
  • Torben Poulsen, formand, Danske A-kasser

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Brask Fischer

Velfærds- og seniorchef, PFA
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1997), INSEAD

0:000:00