Debat

SF: Fasthold personalet i ældre- og sundhedssektoren gennem tillid

DEBAT: For at fastholde personalet i ældre- og sundhedssektoren skal vi arbejde med tillid og sikre tværfaglighed gennem personalets sammensætning, skriver SF's ældreordfører.

Sundheds- og ældresektoren skal i langt højere grad udvise tillid til, at uddannelsesinstitutionerne sender dygtige medarbejdere ud på arbejdspladserne, skriver SF's ældreordfører.
Sundheds- og ældresektoren skal i langt højere grad udvise tillid til, at uddannelsesinstitutionerne sender dygtige medarbejdere ud på arbejdspladserne, skriver SF's ældreordfører.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kirsten Normann Andersen (SF)
Sundheds- og ældreordfører

Sundhedspersonale rundtom i kommuner og regioner er enige om én ting: Der er alt for meget arbejde til alt for få ansatte.

De har også ret i, at flere ældre og flere patienter ikke har resulteret i flere ressourcer. Travlhed er blevet et vilkår, som desværre også får flere til at forlade faget.

Det bliver vi nødt til at tage alvorligt, og derfor er jeg også glad for, at de seneste aftaler om kommuner og regioners økonomi netop har taget højde for den demografiske udvikling.

Pleje og omsorg var tidligere opgaver, som social- og sundhedsassistenterne tog sig af. Men på rigtig mange sygehuse er social- og sundhedsassistenterne erstattet af sygeplejersker.  

Kirsten Normann Andersen (SF)
Sundheds- og ældreordfører

Men arbejdspresset er stadig alt for højt. Det handler selvfølgelig om økonomi. Men det handler også om tillid, anerkendelse og om at sætte alle sundhedsfaglige kompetencer i spil.

For nylig var en veninde indlagt i fire måneder. Flere blodpropper havde resulteret i lammelser, som gjorde hende afhængig af hjælp til alt.

I løbet af de fire måneder fik hun hjælp til at komme i bad to gange. Det er uværdigt, men den manglende pleje og mobilisering betød også et unødvendigt langt ophold i sengen.

Sosu'er tog sig af pleje og omsorg
Det er i den daglige pleje og rehabilitering, at man ser patienternes ressourcer, men det er også i det arbejde, at man får indblik i de udfordringer, som følger af patientens sygdom. Ikke mindst er det i det arbejde, at man får de bedste forudsætninger for at skønne den videre behandling og rehabilitering.

Pleje og omsorg var tidligere opgaver, som social- og sundhedsassistenterne tog sig af. Men på rigtig mange sygehuse er social- og sundhedsassistenterne erstattet af sygeplejersker.

Der er igennem tiden også blevet færre fysioterapeuter og ergoterapeuter på sygehusene, skønt netop de faggrupper med det samme kan sætte gang i den vigtige rehabilitering efter pludselig sygdom. På samme måde kunne socialrådgivere hurtigt sætte ind med nødvendig social støtte.

Det ensidige fokus på læger og sygeplejersker på sygehusene har ikke ubetinget gavnet patienterne. Det vidner min venindes forløb desværre også om. Det er ikke, fordi sygeplejerskerne ikke mener, at den personlige pleje og rehabilitering er vigtig, men fordi det forventes, at de løser sygeplejefaglige opgaver først.

Men skal vi for alvor blive i stand til at fastholde sundhedspersonalet i ældre- og sundhedssektoren, så skal vi arbejde med anerkendelse og tillid, og vi skal ikke mindst sikre den tværfaglighed, som en mere mangfoldig personalesammensætning kan give mulighed for.

Læs også

Udvis langt højere tillid til medarbejderne
Sundheds- og ældresektoren skal i langt højere grad udvise tillid til, at uddannelsesinstitutionerne sender dygtige medarbejdere ud på arbejdspladserne.

Det giver derfor heller ikke mening med rigide og begrænsende kompetenceskemaer, som alt for ofte begrænser personalet i forhold til de rigtige løsninger.

Det er et rigtigt skridt på vejen at give sygeplejersker et selvstændigt virksomhedsområde, så sygeplejersker ikke er afhængige af delegationer fra læger i forhold til opgaver, som de alligevel løser.

På samme måde bør vi give øvrige sundhedsfaglige ansatte et selvstændigt virksomhedsområde, for det giver heller ikke mening, at andre faggrupper skal arbejde efter delegation fra andre.

Og for en god ordens skyld kan virksomhedsområder sagtens lappe over hinanden. Det giver netop mening, at flere kan løse de samme opgaver.

Vi skal samtidig lade personalet samarbejde på tværs om at løse sundhedsfaglige opgaver. Det giver mulighed for at lære af hinanden og trække på de enkelte faggruppers særlige kompetencer, og det giver samlet set en nødvendig vitaminindsprøjtning i det daglige arbejde.

For det bedste i sundhedsfaget er, når man sammen kan se, at pleje og behandling har den ønskede effekt til gavn for patienten og borgeren.

Dokumentation

Temadebat: Hvordan skaffer vi nok varme hænder til at fremtidssikre ældreplejen?

Ældreplejen lider under personalemangel og rekrutteringsvanskeligheder, som tegner sig til at blive værre i takt med den demografiske udvikling.

Som en del af sidste års økonomiaftale aftalte regeringen, KL og Danske Regioner at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal give bud på, hvordan der kan uddannes og ansættes flere social- og sundhedsmedarbejdere over de kommende år.

Nu giver Altinget i en temadebat ordet til en række centrale aktører, som vil give deres svar på, hvordan de vil skaffe flere social- og sundhedsmedarbejdere til at sikre fremtidens ældrepleje, og hvad arbejdsgruppen skal have særligt fokus på.

Her er aktørerne:
  • Anders Kühnau (S), formand, Regionernes Lønnings- og Takstnævn, Danske Regioner
  • Anette Schmidt Laursen, direktør, Sosu Østjylland
  • Anne Regitze Lind-Holm, rektor, Bornholms Sundheds- og Sygeplejeskole
  • Grete Christensen, formand, Dansk Sygeplejeråd
  • Helle Linnet, landsformand, Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer i Danmark (FSD)
  • Jakob Scharff, branchedirektør, DI Service
  • Jane Heitmann (V), medlem af Folketinget og ældreordfører
  • Karina Adsbøl (DF), medlem af Folketinget og ældreordfører
  • Kirsten Normann Andersen (SF), medlem af Folketinget og ældreordfører
  • Lisbeth Nørgaard, formand, Danske Sosu-skoler
  • Magnus Heunicke (S), medlem af Folketinget og sundheds- og ældreminister
  • Michael Ziegler (K), formand, KL's Løn- og Personaleudvalg, og borgmester, Høje-Taastrup Kommune
  • Nils Sjøberg (R), medlem af Folketinget og stedfortrædende ældreordfører
  • Tine Rostgaard, professor i komparativ social- og velfærdspolitik, Vive
  • Torben Klitmøller Hollmann, sektorformand, social- og sundhedssektoren, FOA.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirsten Normann Andersen

Gruppenæstformand (SF), formand for Social- og Ældreudvalget, MF (SF)
sygehjælper (Frederiksberg Hospital 1985)

0:000:00