Debat

DF: EU's teknokrater skal ikke blande sig i den danske barsel

DEBAT: EU griber med et direktiv om øremærket barsel ind i familiers suverænitet om selvbestemmelse, skriver beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF).

Vi kan ikke støtte en øremærkning af barsel ud over det, som forældrene allerede har i dag, skriver beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF).
Vi kan ikke støtte en øremærkning af barsel ud over det, som forældrene allerede har i dag, skriver beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF).Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bent Bøgsted (DF)
Beskæftigelsesordfører

Skal far på barsel? Ja, det er altid godt, at far deltager aktivt i barsel og får tid med den lille nyfødte.

Men det må og skal være sådan, at det er mor og far, der selv bestemmer, hvem der tager barsel, og hvordan de fordeler barselsperioden.

Vi har lovgivet om en fleksibel barsel, hvor mor og far selv kan fordele barselsperioden, men hvordan de fordeler den, skal vi som politikere ikke blande os i.

Det er fint, at man i overenskomsterne laver aftaler om løn under barsel.

Bent Bøgsted (DF)
Beskæftigelsesordfører

Det er misforstået ligestilling at bestemme, at der skal øremærket barsel til far, og hvis far ikke tager barsel, vil mor miste de uger.

Hvor er hensyntagen til familiens selvbestemmelse så henne? Hvor er det så vigtigt at tvinge igennem, at der skal øremærkes barsel til far? Og hvorfor vil man i ligestillingens navn tvinge forældrene til, at de fratages deres egen beslutning om fordeling af barsel?

Vi kan ikke se nogen grund til, at EU skal blande sig i den danske barsel. Det er muligt, at der i andre lande er mere behov for ændringer, men EU skal ikke bestemme alt, og med et direktiv om øremærket barsel vil EU nu lave indgreb i familiens suverænitet om selvbestemmelse.

Umyndiggør børnefamilierne
Der er et års barsel, som forældrene selv fordeler. Det må teknokraterne i EU vel også kunne se noget fornuft i.

Men med et sådant direktiv, som den danske regering og de EU-venlige partier åbenbart ville sige ja til, straffer man de danske børnefamilier og siger til dem, at staten skal nok bestemme, hvordan familierne skal fordele barsel.

Regeringen og partierne, der er tilhængere af EU, har åbenbart ikke tillid til, at børnefamilierne selv må bestemme. Det er nærmest at umyndiggøre børnefamilierne på dette område.

Læs også

Som Dansk Folkeparti ser det, er der ikke behov for ændringer, der laver indgreb i familiens selvbestemmelse, og vi ser ingen grund til, at der skal ske ændringer på det område.

Vi synes, at det er fint, at man i overenskomsterne laver aftaler om løn under barsel, men det skal være frit for forældrene selv at planlægge, hvem der tager barsel og hvor længe.

Dansk Folkeparti kommer ikke til at sige ja til et direktiv, der laver indgreb i børnefamiliernes selvbestemmelse, og vi kan ikke støtte en øremærkning af barsel ud over det, som forældrene allerede har i dag.

Dokumentation

Temadebat: Hvordan gearer vi arbejdsmarkedet til at sende far på barsel?

Øremærket fædrebarsel er igen på den politiske dagsorden.

EU har vedtaget at øremærke to måneder af den betalte forældreorlov til fædre gennem et direktiv, som skal være omsat til dansk ret i 2022, og overenskomstaftalen for industrien skal sikre, at fædres forældreorlov med fuld løn skal stige til to måneder.

Altinget giver ordet til centrale aktører, som i en temadebat vil give deres svar på, hvordan vi gearer arbejdsmarkedet til fædrebarsel.

Når vi er bundet op af EU-direktivet, hvilke implikationer får det for det danske arbejdsmarked? Skal øremærket barsel til fædre være aftalt af arbejdsmarkedets parter i overenskomster eller af politikerne? Og skal vi gå skridtet videre end EU og sikre mere end to måneders betalt barsel til fædrene?

Her er aktørerne:
  • Alex Vanopslagh (LA), medlem af Folketinget, politisk leder og beskæftigelsesordfører
  • Astrid Carøe (SF), medlem af Folketinget og ligestillingsordfører
  • Bent Bøgsted (DF), medlem af Folketinget og beskæftigelsesordfører
  • Birgitte Bergman (K), medlem af Folketinget og ligestillingsordfører
  • Camilla Gregersen, formand, Dansk Magisterforening
  • Dorte Sindbjerg Martinsen, professor, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
  • Dorthe Boe Danbjørg, næstformand, Dansk Sygeplejeråd
  • Majbrit Berlau, næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation
  • Mette Fjord Sørensen, chef for forskning, videregående uddannelser og mangfoldighed, Dansk Industri
  • Mona Striib, forbundsformand, FOA
  • Peter Hummelgaard (S), medlem af Folketinget og beskæftigelsesminister
  • Samira Nawa (R), medlem af Folketinget, beskæftigelsesordfører og ligestillingsordfører
  • Simon Tøgern, formand, HK Privat.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Bøgsted

Fhv. MF (DD)
maskinarbejder, Aalborg Tekniske Skole 1976, oversergent (Avedøre Rekrut- og Sergentskole 1977), våbenmekaniker (Nørrejyske Artilleriregiment 1977)

0:000:00