Debat

Finanssektorens arbejdsgivere: Hård kritik af soloselvstændige matcher ikke virkeligheden

Forsikringsbranchens brug af soloselvstændige bliver beskyldt for at være en trussel mod den danske model. Men kritikken matcher ikke virkeligheden, skriver Finanssektorens Arbejdsgiverforenings (FA) administrerende direktør i en replik til Forsikringsforbundets landsformand.

Forsikringsforbundets formand har i Altingets spalter kritiseret forsikringsselskaber som Tryg og Topdanmark for deres brug af såkaldte soloselvstændige.
Forsikringsforbundets formand har i Altingets spalter kritiseret forsikringsselskaber som Tryg og Topdanmark for deres brug af såkaldte soloselvstændige.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Nicole Offendal
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I et indlæg i Altinget Arbejdsmarkeds spalter 12. november bruger Charlotte Hougaard, landsformand i Forsikringsforbundet, debatten om platformsøkonomi som afsæt for en stærk kritik af forsikringsselskaber, der anvender soloselvstændige.

Soloselvstændige rykker i stigende grad ind forsikringsbranchen og er en decideret trussel mod vores arbejdsmarkedsmodel, lyder de advarende ord. Virkeligheden er bare en helt anden, når vi kigger på tallene.

Temadebat

Undergraver eller nytænker platformsindustrien den danske model? 

Udgør platformsindustrien et egentligt problem for det danske og europæiske arbejdsmarked, eller om de blot er billedet på en virkelighed, der nytænker begreberne ‘lønmodtager’ og ‘arbejdsgiver’? 

Skal virksomhederne tvinges til at ansætte de platformsmedarbejdere, som de selv betegner som selvstændige partnere, på traditionelle lønmodtagervilkår? Eller er den nye konstruktion udtryk for, at både arbejdsgivere og arbejdstagere efterlyser en fleksibilitet, som fagbevægelsen ikke leverer i dag? 

Er det nødvendigt, at EU griber ind? Og hvordan skal det nye direktiv i så fald se ud? 

De spørgsmål stiller Altinget Arbejdsmarked i en ny temadebat, hvor politikere, eksperter og arbejdsmarkedets aktører vil diskutere, om platformsvirksomhederne undergraver eller nytænker den danske model.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du skrive til debatredaktør Martin Mauricio for at aftale nærmere.

Du kan sende din henvendelse til [email protected].

Først og fremmest er soloselvstændige ikke på fremmarch på det danske arbejdsmarked. Tværtimod. Ifølge en analyse, som DA udgav i begyndelsen af november, er andelen af soloselvstændige på det danske arbejdsmarked faldet fra 6,6 procent i 1994 til 5,3 procent i 2019.

Ikke nok med det. Zoomer vi alene ind på finans- og forsikringsbranchen, viser tal fra Danmarks Statistik, at andelen af selvstændige, herunder soloselvstændige, udgør mindre end 0,75 procent af den samlede beskæftigelse i branchen i 2019. En andel, der i nyere tid aldrig har været over én procent.

Helt grundlæggende er der absolut ingen grund til at gøre soloselvstændige i forsikringsbranchen til hverken et problem eller en trussel. Som arbejdsmarkedets parter skal vi ikke ændre folk, deres behov eller ønsker, så de passer ned i en skabelon. 

Overenskomster skal støves af

Vi skal derimod turde modernisere os selv, nytænke og tilpasse vores aftaler og overenskomster til den virkelighed, vi er en del af. Og som vi har et medansvar for. 

I dag er det begreber som øget fleksibilitet og hjemmearbejde, der er i synk med tiden.  

Nicole Offendal
Adm. direktør, FA

Pointen er, at nogle mennesker ønsker mere fleksibilitet og større selvbestemmelse i deres arbejdsliv, end et overenskomstreguleret arbejdsliv giver mulighed for. Det gælder eksempelvis i relation til arbejdstid, arbejdsopgaver og arbejdssted. For den gruppe er det oplagt at arbejde som for eksempel soloselvstændig.

Skal vi gøre os attraktive for den gruppe, skal de se klare fordele i at gå fra en tilværelse som soloselvstændige til lønmodtagere. Vi skal med andre ord støve vores overenskomster af, så de skaber mere fleksiblitet og øgede muligheder for den enkelte medarbejder og for arbejdsgiveren.     

I Danmark har fagbevægelsen og arbejdsgivere en lang tradition for at tilpasse aftaler og overenskomster til tidens samfund. I dag er det begreber som øget fleksibilitet og hjemmearbejde, der er i synk med tiden.

Lad os derfor bruge den velkendte opskrift og indgå nogle gode aftaler og overenskomster, der skaber nye muligheder og øget fleksibilitet for medarbejdere og arbejdsgivere. Det kan vi gøre i fællesskab. Hvis vi giver os selv lov.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Hougaard

Landsformand, Forsikringsforbundet
Systemudvikler

Nicole Offendal

Adm. direktør, Finanssektorens Arbejdsgiverforening
cand. jur. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00