Debat

LAFS: Hummelgaards sørgelige mistro koster hundredevis af fleksjob

Beskæftigelsesministeren vil sløjfe muligheden for at være ansat i fleksjob i ægtefælles anparts- eller aktieselskab. Det er en uanstændig mistænkeliggørelse af en i forvejen sårbar gruppe borgere, skriver Landforeningen af Fleks- og Skånejobberes kommunikationschef, Michael Pedersen. 

Vi mener, at Peter Hummelgaard skylder de mange fyrede borgere med fleksjob en fornuftig forklaring på, hvorfor de skal miste deres gode arbejde, skriver LAFS-kommunikationschef Michael Pedersen.
Vi mener, at Peter Hummelgaard skylder de mange fyrede borgere med fleksjob en fornuftig forklaring på, hvorfor de skal miste deres gode arbejde, skriver LAFS-kommunikationschef Michael Pedersen.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Gråd. Vrede. Frustration. Lige nu modtager vi i Landsforeningen Af Fleks- og Skånejobbere (LAFS) stribevis af desperate telefonopkald.

Årsagen er beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), der ikke længere vil tillade fleksjob i ægtefælles anpartsselskab (ApS) og aktieselskab (A/S).

Temadebat

Hvordan skal fremtidens fleksjobsystem strikkes sammen?

Altinget Arbejdsmarked giver i en ny temadebat ordet til partier, organisationer og eksperter, som vil diskutere, hvor de nuværende regler for fleksjob spænder ben, hvordan nye løsninger bør se ud, og hvad det konkret vil betyde for antallet af hænder på det danske arbejdsmarked.

Panelet består af:

  • Hans Andersen (V), beskæftigelsesordfører
  • Peter Halkjær, arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv
  • Maria Melchiorsen, forbundssekretær i FOA
  • Bent Bøgsted (DF), arbejdsmarkedsordfører
  • Helle Holt og Thomas Bredgaard, hhv. seniorforsker i Vive og professor ved Aalborg Universitet
  • Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark
  • Vibe Klarup, formand for Rådet for Socialt Udsatte
  • Erik Simonsen, vicedirektør i Dansk Arbejdsgiverforening
  • Jakob Bigum Lundberg, landsformand i FSD
  • Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer
  • Anne Brændbyge, seniorkonsulent i Cabi
  • Victoria Velàsquez (EL), beskæftigelsesordfører
  • Michael Pedersen, kommunikationschef i Landsforeningen af Fleks- og Skånejobbere

------

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du kontakte fagdebatredaktør Martin Mauricio på [email protected].

Det har store konsekvenser for de næsten 100.000 sårbare borgere med fleksjob. Vores forsigtige bud er, at mindst 400 af dem står til fyring.

Eksempelvis talte vi for nylig med en virksomhedsejer, der har haft sin ægtefælle ansat i 26 år, hvoraf de seneste 10 år har været i fleksjob. Nu har kommunen opsagt aftalen og krævet ægtefællen fyret. Ægteparret er dybt chokeret.

Vi har også talt med en anden borger i fleksjob, der har været ansat i sin ægtefælles iværksætter-succes de seneste seks år. Ægtefællen blev indkaldt til møde hos kommunen med krav om fyring. Flere eksempler følger hver dag. Det er forfærdeligt.

Minister kan ikke dokumetere snyd
Skærpelsen af reglerne sker for at forhindre snyd, argumenterer beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard. Ministeren kan dog ikke dokumentere snyd. Det kan Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), som er den øverste styrelse på området, heller ikke.

Men der behøver heller ikke være dokumentation, mener ministeren, der kalder skærpelsen for en værnsregel. Med denne regel sætter han altså en stopper for fleksjob i ægtefælles ApS og A/S. Til gengæld er det fortsat tilladt at ansætte sin ægtefælle, hvis selskabet er personligt ejet.

Denne problematik er et eksempel på Peter Hummelgaards sørgelige syn på borgere med fleksjob.

Michael Pedersen
Kommunikationschef, LAFS

Det står hen i det uvisse, hvorfor ministeren skelner mellem selskabsformerne. Dermed går han også imod den øverste styrelse på området samt en lang række kommuner. Indtil nu har STAR nemlig tilladt fleksjob i ægtefælles virksomhed uanset selskabsform. Det samme har 25 af landets største kommuner.

Radio4 har forgæves forsøgt at få ministeren til at uddybe sin argumentation. Han kan endda selv vælge tid og sted. Men Peter Hummelgaard afviser at stille op til interview. Desværre. I stedet har hans beskæftigelsesordfører fået opgaven, der blot gentager ministerens budskab om, at skærpelsen sker for at forhindre snyd.

Vi mener, at Peter Hummelgaard skylder de mange fyrede borgere med fleksjob en fornuftig forklaring på, hvorfor de skal miste deres gode arbejde.

Uanstændig diskrimination af sårbare borgere 
Denne problematik er et eksempel på Peter Hummelgaards sørgelige syn på borgere med fleksjob. Det er ubegribeligt, hvorfor beskæftigelsesministeren bevidst gør sårbare og handicappede borgeres vej til arbejdsmarkedet meget sværere end raske borgeres. Det er diskrimination. 

Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, har flere gange advaret ministeren mod skærpelsen og konsekvenserne heraf. Senest i Folketingssalen for få uger siden.

Trods udsigten til mindst 400 fyringer af borgere i fleksjob vil Peter Hummelgaard ikke gøre noget ved sagen nu. Han vil vente med at tage problemstillingen op til diskussion, når fleksjobreformen skal gennemgås til efteråret eller derefter. Mens ministeren sidder på sine hænder, bliver hundredevis af borgere med fleksjob fyret. Det er uanstændigt.

I stedet for deres gode arbejde kommer de ulykkelige borgere bag i den meget lange kø af ledige. Ledigheden nærmer sig 20 procent for de næsten 100.000 borgere, der er bevilget fleksjob. Kun 4 ud af 10 ser positivt på deres fremtidige muligheder på arbejdsmarkedet, viser STAR's evaluering af fleksjobreformen.

Det er ubegribeligt, hvorfor beskæftigelsesministeren bevidst gør sårbare og handicappede borgeres vej til arbejdsmarkedet meget sværere end raske borgeres. Det er diskrimination.

Michael Pedersen
Kommunikationschef, LAFS

Det er bekymrende. I stedet for mistro burde disse borgere mødes med muligheder.

LÆS OGSÅ: FOA: Reformtjek skal afskaffe stavnsbinding af fleksjobbere

Mistro skal erstattes af tillid
Vi står med en arbejdsstyrke med et uforløst potentiale. Gennemsnitsalderen for borgere med fleksjob er 46 år, og hovedparten har en erhvervs-, gymnasial eller videregående uddannelse. Og de vil gerne arbejde.

Til gengæld bryder de sig ikke om at blive kaldt snydere. Vi forstår vreden. Ministerens ageren fremmer hverken motivation eller håb for fremtiden.

Så kære Peter Hummelgaard. Vis borgerne tillid i stedet for mistro. Skab muligheder og ikke begrænsninger. Selvfølgelig skal det være muligt med fleksjob i ægtefælles virksomhed uanset selskabsform. Det samme mener blandt andre Venstre og Enhedslisten.

Samtidig bør det igen være muligt at drive selvstændig virksomhed, som der ellers også er sat en stopper for. Hvorfor må en uddannet bogholder med fleksjob ikke starte sit eget regnskabsfirma i stedet for at være i den lange kø af ledige? Du, Peter Hummelgaard, vil sikkert argumentere, at du er bange for snyd. Til gengæld er vi skræmte af dit syn på borgere med fleksjob.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Andersen

MF (V), byrådsmedlem (V), Frederikssund Kommune, kommitteret for Hjemmeværnet
cand.merc.aud. (Handelshøjskolen i København 2000)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00