Debat

SMVdanmark: Der skal kastes en håndgranat ind i fleksjobsystemet

Politikerne skal turde at afmontere systemer frem for at bygge regler ovenpå regler. Derfor bør fleksjobsystemet omkalfatres, så alle nuværende ordninger, regler og modeller skrottes til fordel for løbende lægefaglige vurderinger, skriver administrerende direktør Jakob Brandt. 

Fleksjobsystemet er på én og samme tid for omfattende og for rigidt. Det er uhensigtsmæssigt, skriver administrerende direktør i SMVdanmark Jakob Brandt.
Fleksjobsystemet er på én og samme tid for omfattende og for rigidt. Det er uhensigtsmæssigt, skriver administrerende direktør i SMVdanmark Jakob Brandt.Foto: Pressefoto, SMVdanmark
Jakob Brandt
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er i princippet helt ligetil. I Danmark skal man arbejde, hvis man kan. Dem der er for syge til at arbejde, skal selvfølgelig have understøttelse til at leve et godt og værdigt liv. Men da funktionsevnen heldigvis kan udvikle sig positivt, hvilket blandt andre SFI (i dag Vive, red.) i 2008 har vist, er en permanent ydelse som førtidspension ikke en tilstrækkelig løsning. Desuden er mange også for raske til førtidspension, selvom de har en funktionsnedsættelse.

Temadebat

Hvordan skal fremtidens fleksjobsystem strikkes sammen?

Altinget Arbejdsmarked giver i en ny temadebat ordet til partier, organisationer og eksperter, som vil diskutere, hvor de nuværende regler for fleksjob spænder ben, hvordan nye løsninger bør se ud, og hvad det konkret vil betyde for antallet af hænder på det danske arbejdsmarked.

Panelet består af:

  • Hans Andersen (V), beskæftigelsesordfører
  • Peter Halkjær, arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv
  • Maria Melchiorsen, forbundssekretær i FOA
  • Bent Bøgsted (DF), beskæftigelsesordfører
  • Helle Holt og Thomas Bredgaard, hhv. seniorforsker i Vive og professor ved Aalborg Universitet
  • Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark
  • Vibe Klarup, formand for Rådet for Socialt Udsatte
  • Erik Simonsen, vicedirektør i Dansk Arbejdsgiverforening
  • Jakob Bigum Lundberg, landsformand i FSD
  • Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer
  • Anne Brændbyge, seniorkonsulent i Cabi
  • Victoria Velàsquez (EL), beskæftigelsesordfører
  • Michael Pedersen, kommunikationschef i Landsforeningen af Fleks- og Skånejobbere

------

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du kontakte fagdebatredaktør Martin Mauricio på [email protected].

Fleksjobbet er et velmenende forsøg på at løse noget af udfordringen, men alligevel ser vi stadig flere og flere på denne ydelse. Som Dansk Arbejdsgiverforening og Dansk Erhverv har beskrevet i Altingets debatserie, er der samtidig væsentlige problemer med at opjustere antallet af timer for den enkelte fleksjobber.

Samlet set har der aldrig været flere danskere på ydelser tiltænkt personer med nedsat arbejdsevne. Det var i 2020 tilfældet for 340.000 fuldtidspersoner. Man bør i den forbindelse i virkeligheden tilføje en stor del af de knap 50.000 fuldtidspersoner på kontanthjælp, der er registreret som aktivitetsparate, som også har helbredsproblemer og som i mange tilfælde er meget langt fra arbejdsmarkedet.

Systemet er på én og samme tid for omfattende og for rigidt. Det er uhensigtsmæssigt, at personer der vitterligt er for syge til at arbejde, kommer få timer i arbejdsprøvning uden nytte og skal bruge år på at tilkæmpe sig retten til tilstrækkelig hjælp. Men det er samtidig et problem, at for mange bliver fastholdt i et system, hvor de afholdes fra at deltage på arbejdsmarkedet i det omfang, de kan. Systemet er for ufleksibelt og gevinsten er for lav.

LÆS OGSÅ: Eksperter: Fleksjob er en succes, men eftersyn skal sætte fokus på systemknasterne

Serviceeftersyn er ikke tilstrækkeligt
Frem for at gøre et allerede komplekst system endnu mere komplekst foreslår vi, at man tænker systemet helt om fra start. Når der er noget grundlæggende galt med hele systemet, er et serviceeftersyn simpelthen ikke tilstrækkeligt.

Mit forslag er ligetil: Afskaf alle de nuværende ordninger, regler og modeller, og lad i stedet en løbende lægefaglig vurdering ligge til grund for, hvor meget understøttelse, du får.

Jakob Brandt
Administrerende direktør, SMVdanmark

Mit forslag er ligetil: Afskaf alle de nuværende ordninger, regler og modeller, og lad i stedet en løbende lægefaglig vurdering ligge til grund for, hvor meget understøttelse, du får. Er din arbejdsevne fuldkommen væk, får du støtte svarende til førtidspensionen. Kan du kun arbejde halv tid, må det offentlige understøtte dig halv tid, og i den resterende tid må du være i beskæftigelse eller være ledig i kontanthjælpssystemet.

Et sådant system kan samtidig indrettes, så borgerne selv har en klar økonomisk tilskyndelse til at arbejde så meget som muligt og samtidig sikre, at de har et levegrundlag at gå tilbage til. Dermed kunne vi indrette et system, hvor borgerne selv får markant større bevægelsesfrihed, og hvor socialrådgiverne får plads til den individuelle støtte og hjælp, som de er uddannet til at tilbyde.

Problemet i det nuværende system er, at det i høj grad bygger på ideen om, at menneskers sundhedstilstand er et permanent vilkår i deres liv. Men sundhed kan gå op, og det kan gå ned, og så længe vi har et system, der på forhånd kræver, at folk puttes i kasser, så løser vi ikke de helt grundlæggende problemer. Jeg vil derfor opfordre til, at vi også skal turde at afmontere systemer frem for at bygge regler ovenpå regler.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00