Debat

Pernille Weiss: Platformsindustriens indtog i Danmark bekymrer mig ikke det mindste

Platformsvirksomhederne er sådan set bare en digitaliseret opslagstavle for forskellige bijobs i forskellige brancher, som har brug for fleksibel arbejdskraft på uforudsigelige markeder. Det kan – og bør – ingen have noget imod, skriver medlem af Europa-Parlamentet Pernille Weiss (K). 

Jeg er overvejende positiv og nøjes for nuværende med at sætte mig ind i fakta, før jeg dømmer alene ud fra et ideologisk kompas, skriver Pernille Weiss (K).
Jeg er overvejende positiv og nøjes for nuværende med at sætte mig ind i fakta, før jeg dømmer alene ud fra et ideologisk kompas, skriver Pernille Weiss (K).Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Pernille Weiss
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Er platformsvirksomheder udtryk for at undergrave eller nytænke det danske og europæiske arbejdsmarked og erhvervsliv? Lige nu afhænger svaret meget af den politiske observans hos den, du stiller spørgsmålet.

I debatten om platformsindustrien flyver det nemlig med påstande og følelser, der trækker i hver sin retning.

Temadebat

Undergraver eller nytænker platformsindustrien den danske model? 

Udgør platformsindustrien et egentligt problem for det danske og europæiske arbejdsmarked, eller om de blot er billedet på en virkelighed, der nytænker begreberne ‘lønmodtager’ og ‘arbejdsgiver’? 

Skal virksomhederne tvinges til at ansætte de platformsmedarbejdere, som de selv betegner som selvstændige partnere, på traditionelle lønmodtagervilkår? Eller er den nye konstruktion udtryk for, at både arbejdsgivere og arbejdstagere efterlyser en fleksibilitet, som fagbevægelsen ikke leverer i dag? 

Er det nødvendigt, at EU griber ind? Og hvordan skal det nye direktiv i så fald se ud? 

De spørgsmål stiller Altinget Arbejdsmarked i en ny temadebat, hvor politikere, eksperter og arbejdsmarkedets aktører vil diskutere, om platformsvirksomhederne undergraver eller nytænker den danske model.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du skrive til debatredaktør Martin Mauricio for at aftale nærmere.

Du kan sende din henvendelse til [email protected].

Er man rød, er man imod og ser platformsvirksomheder som endnu et tegn på, at den sociale massegrav vokser. Er man blå, byder man derimod platformskonceptet velkommen som et tiltrængt og mere fleksibelt bidrag til det, der nogle steder opleves som et vel rigeligt tungt og traditionelt fagforeningssystem.

Selvom jeg er gammel fagforeningspolitiker og tillidsmand i Dansk Sygeplejeråd, er jeg overvejende positiv og nøjes for nuværende med at sætte mig ind i fakta, før jeg dømmer alene ud fra et ideologisk kompas. Sådan et har vi konservative forresten heller ikke.

Platforme erstatter supermarkedets opslagstavle

Forskningscenteret Faos har opgjort andelen af personer med indtægter fra platformsvirksomheder til én procent. Det er omtrent 30.000-40.000 personer, hvoraf kun ti procent har en årsindtægt på mere end 25.000 kroner. Det er dæleme ikke mange. Endnu. Bevares. Så lad os holde øje med, hvordan det udvikler sig. 

Ser vi på, hvor platformsmodellen findes, er det indtil videre i brancher, hvor det ikke har været normalt at arbejde som lønmodtager på hverken fuldtid eller fast kontrakt. Skal man skære platformsarbejde ind til benet, kan man godt sige, at det er en digital version af opslagstavlen henne i supermarkedet, der hidtil har formidlet ekstraarbejde.

Skal man skære platformsarbejde ind til benet, kan man godt sige, at det er en digital version af opslagstavlen henne i supermarkedet.

Pernille Weiss (K)
Medlem af Europa-Parlamentet

Så at påstå, at platformsvirksomheder er i gang med at undergrave arbejdsmarkedet, er altså en overdrivelse. Men platformsvirksomheder stikker alligevel i øjnene, fordi de knytter sig til de mange nye måder, varer kommer ud til kunderne på.

Madudbringning, ikke-sort rengøring og levering af dagligvarer til døren på alle ugens dage er en ny – og meget velkommen – løsning, som giver mange familier mere fleksibilitet og ro i hverdagen. Det har også medført, at der er indgået kollektive brancheoverenskomster, der tager højde for, at man i platformsregi kan tage højde for et arbejdsomfang, der svinger mellem selvstændig og lønmodtager.

Igen er fleksibilitet et nøgleord, og det har jeg som borgerlig kun sympati for. I al fald i Danmark og lande i EU, der ligner os med høj socialsikring, uanset hvordan man tjener sine penge.

Danmark har ingen grund til bekymring

I andre EU-lande er sundhedsforsikring knyttet op på, hvilket arbejde og ansættelsesform, den enkelte har.

Derfor opleves platformsvirksomheder med større grad af bekymring, fordi der kan være en større glidning væk fra lønmodtagerrettigheder qua en kontrakt med en arbejdsgiver mod platformsarbejde, hvor – firkantet sagt – arbejdsgiveren kan spare den forpligtigelse væk ved at entrere med platformsvirksomheder fremfor at ansætte det personale, der er brug for.

Her er det imidlertid vigtigt at huske på, at vi i Danmark har ‘flexicurity’, som sikrer, at arbejdsgiverne nemmere kan justere antallet af medarbejder. Sådan er det ikke i mange andre EU-lande, og derfor har EU-kommissionen også varslet initiativer i løbet af det næste år. Initiativer, som også vil se nærmere på platformenes digitale algoritmer for at sikre, at der ikke sker brud på traktatens ord om, at ingen borger i EU må diskrimineres.

Læs også

Er jeg bekymret for platformsvirksomhederne? Ikke det mindste. I al fald ikke i Danmark. De er sådan set bare en digitaliseret opslagstavle for forskellige bijobs i forskellige brancher, som har brug for fleksibel arbejdskraft på uforudsigelige markeder. Det kan – og bør – ingen have noget imod.

Derfor er jeg også ekstra opmærksom på, at EU-Kommissionen ikke skærer alle EU-lande over én kam, når de eventuelt adresserer platformsvirksomhederne. Ligesom den i henhold til traktaterne skal udvise respekt for, at arbejdsmarkedspolitikker i EU er et nationalt anliggende.

Danmark – og resten af EU – har brug for et arbejdsmarked, som bidrager positivt til at øge den europæiske konkurrencedygtighed og bruttonationalprodukterne. Ikke det modsatte.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Weiss

MEP (K)
sygeplejerske, cand.scient. i sundhedsvidenskab (SDU 2004), master i ledelse og innovation (CBS), certificeret sexolog

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024