Debat

Wolt: Vi vil ikke sabotere den danske model – men hvad er den værd, hvis den ikke følger med tiden?

Vi må ikke lade en fastlåst tankegang stå i vejen for et mere fleksibelt arbejdsmarked, der imødekommer virkelighedens efterspørgsel fra både arbejdstagere og arbejdsgivere, skriver administrerende direktør i Wolt Danmark Søren Meier Svendsen.

Arbejdsmarkedet er i opbrud ikke kun i Danmark, men i hele verden, skriver administrerende direktør i Wolt Danmark Søren Meier Svendsen (tv.)
Arbejdsmarkedet er i opbrud ikke kun i Danmark, men i hele verden, skriver administrerende direktør i Wolt Danmark Søren Meier Svendsen (tv.)Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Søren Meier Svendsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

“Der er meget frihed i jobbet, og det kan jeg rigtig godt lide.” Sådan citerer Århus Stiftstidende for en uges tid siden en af de 4000 aktive kurerpartnere, som i dag er tilknyttet Wolt.

Citatet rammer lige ind i hjertet af debatten om platformsvirksomheder – altså sådan nogle som os – og det, der fordømmende bliver kaldt “falske selvstændige”. Mange af de atypisk ansatte, som forskerne kalder dem, er nemlig glade for partnerskabet med Wolt. De kan godt lide fleksibiliteten og friheden, viser en ny undersøgelse fra Voxmeter.

Temadebat

Undergraver eller nytænker platformsindustrien den danske model? 

Udgør platformsindustrien et egentligt problem for det danske og europæiske arbejdsmarked, eller om de blot er billedet på en virkelighed, der nytænker begreberne ‘lønmodtager’ og ‘arbejdsgiver’? 

Skal virksomhederne tvinges til at ansætte de platformsmedarbejdere, som de selv betegner som selvstændige partnere, på traditionelle lønmodtagervilkår? Eller er den nye konstruktion udtryk for, at både arbejdsgivere og arbejdstagere efterlyser en fleksibilitet, som fagbevægelsen ikke leverer i dag? 

Er det nødvendigt, at EU griber ind? Og hvordan skal det nye direktiv i så fald se ud? 

De spørgsmål stiller Altinget Arbejdsmarked i en ny temadebat, hvor politikere, eksperter og arbejdsmarkedets aktører vil diskutere, om platformsvirksomhederne undergraver eller nytænker den danske model.

Samtidig beskriver kritikere netop den type partnerskaber, som vi indgår med vores kurerpartnere, som en trussel mod den danske model. Partnerskabet giver kurerpartneren fuld frihed til at acceptere eller afslå en ordre, acceptere eller afslå at bruge det tøj, vi tilbyder, og at arbejde med flere som os, som det passer kurerpartneren. 

Wolt er ikke et enestående tilfælde – vi er en del af en større tendens. Arbejdsmarkedet er i opbrud ikke kun i Danmark, men i hele verden. Forstår jeg bekymringen? Ja, men jeg appellerer til, at vi ikke lader en fastlåst tankegang stå i vejen for et mere fleksibelt arbejdsmarked, der imødekommer virkelighedens efterspørgsel fra både arbejdstagere og arbejdsgivere.

Model skal være tidssvarende

Wolt ønsker en fælles løsning, der tilgodeser kurerpartnernes ønske om frihed og fleksibilitet. Det er ikke Wolts forsøg på at sabotere den danske model. Wolt er i Danmark, fordi hurtige hjemmeleveringer og fleksible arbejdsforhold og -tider er et ønske hos danskerne. Derfor vi ønsker at finde en løsning, der fungerer for alle. For vores kurerpartnere, for forbrugere, for fagbevægelsen og Christiansborg – og for vores branche. 

Så hvorfor ikke komme i gang med at finde fælles løsninger? Muligheden er til stede, hvis alle er indstillede på at finde en tidssvarende løsning. Vi har en stærk og bundsolid arbejdsmarkedsmodel i Danmark, men hvad er den værd, hvis den ikke følger med tiden?

Jeg har ærlig talt svært ved at forstå, hvad det er, der forhindrer os i at lave en fælles løsning.

Søren Meier Svendsen
Adm. direktør, Wolt Danmark

Arbejdsmarkedsforskere regner med, at der på fremtidens arbejdsmarked vil være flere og flere, der arbejder via platforme og løser forskellige opgaver og projekter fremfor at være ansatte i fuldtidsstillinger.

Så i stedet for at insistere på at enten er man ansat med pension, forsikring og løn under sygdom eller selvstændig uden nogen af delene, opfordrer vi til en tredje vej. Vi ønsker, at vores kurerpartnere kan være selvstændige samtidig med, at de er forsikrede, indbetaler til pension og får løn under sygdom.

Det er ikke muligt i dagens Danmark, lyder svaret fra dele af fagbevægelsen. Men jeg har ærlig talt svært ved at forstå, hvad det er, der forhindrer os i at lave en fælles løsning, der netop tilgodeser både arbejdsgivere og arbejdstagere anno 2021.

7 ud af 10 vil være selvstændige

På pensionsområdet kunne man for eksempel lade sig inspirere af Island, hvor man har sikret såkaldte kombinatører, der har flere typer indkomst. Eller man kunne skæve til Finland, hvor platformsvirksomheder som os kan indeholde kurerpartnernes skat. Præcis som i Estland, hvor Wolt i 2020 betalte mere end én million euro i skat for kurerpartnerne tilknyttet platformen. 

Kurerpartnerne har været i fokus, lige siden vi begyndte at operere i Danmark i 2017. Men til trods for den flittige debat om netop dem og deres vilkår, så har interessen ikke været stor for at lytte til, hvad de har at sige. Og det forvrider billedet af virkeligheden.

LÆS OGSÅ: Ny debat: Undergraver platformsvirksomhederne den danske model?

Ifølge undersøgelsen, som Voxmeter har foretaget blandt Wolts kurerpartnere, siger 68 procent, at de helst vil være selvstændige partnere, mens 20 procent vil foretrække at være ansatte. Helt overordnet angiver 89 procent af kurerpartnerne, at de er tilfredse med deres tilknytning til Wolt. Til sammenligning angiver tre procent, at de er utilfredse.

Den danske model er stærk nok i sit fundament til at tage udgangspunkt i virkeligheden.

Søren Meier Svendsen
Adm. direktør, Wolt Danmark

Løsning med os skal tilgodese begge sider

Fleksibilitet og selvbestemmelse i forhold til, hvornår man vil holde fri, skiller sig i undersøgelsen ud som de to vigtigste faktorer, der påvirker kurerpartnernes generelle tilfredshed på en positiv måde.

Ikke at få udbetalt løn under sygdom og selv at være ansvarlig for at skaffe og forsikre sit eget køretøj skiller sig ud som de to vigtigste faktorer, der påvirker deres tilfredshed på en negativ måde.

Wolt vil gerne imødekomme kurerpartnerne ønske om fleksibilitet og frihed og samtidig give dem mere økonomisk tryghed og tage ansvar for deres sikkerhed. Så en løsning med Wolt som deltager tilgodeser både elementer af den danske models styrke og den virkelighed, vi alle befinder os i.

Den danske model er stærk nok i sit fundament til at tage udgangspunkt i virkeligheden.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00