1. december: Lene Espersen

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. Vi skyder julekalenderen i gang med udenrigsminister Lene Espersen (K).
Foto: Konservative

Lene Espersen, 45 år, har været i Folketinget siden 1994 for Det Konservative Folkeparti. Hun er uddannet cand.oecon i 1990 fra Aarhus Universitet. Siden har hun bestridt posten som justitsminister fra 2001-2008 og økonomi- og erhvervsminister fra 2008-2010.   

Hvorfor gik du ind i politik?

For at fremme borgerlige synspunkter. Grundlæggende mener jeg, at vi har meget at være stolte over. Det danske samfund hviler på solide og smukke værdier, men vi skal sikre større personligt ansvar for os selv og for fællesskabet. Jeg synes, der skal være fokus på, at vi alle skal tage et større personligt ansvar. Vi skal tage et ansvar for os selv og vores familier, men vi skal også tage et ansvar for fællesskabet.

Grundlæggende er det danske samfund jo bygget sådan op, at vi har et fantastisk velfærdssamfund, der tager sig af de mennesker, der har behov for hjælp. Men jeg tror også, at det er meget vigtig, at alle dem der kan selv, de skal klare sig selv og være selvforsørgende og i det hele taget tage ansvar for eget liv. Vi skal passe på at vi ikke ender som et samfund, hvor det offentlige skal klare alle opgaver. Det har været bærende for, at jeg gik ind i politik.

Efterfølgende hvor jeg selv har overtaget ministeransvar, har jeg i særdeleshed sat meget stor pris på Niels Helveg Petersen, fordi jeg synes han har en konstruktiv og en meget upopulistisk måde at føre politik på.

Lene Espersen (K)
På spørgsmålet om hvilken politisk modstander, hun har størst respekt for.
Foto:

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Det er helt klart at være med til at bevare de værdier, som Danmark hviler på. Det er først og fremmest vores frihedsrettigheder kombineret med at have fokus på, at vi sætter en ære i at kunne klare os selv og samtidig er solidariske overfor dem, der ikke har det så nemt. Altså at vi har en fast tro på, at det er vigtigt at være noget for fællesskabet.

Foto:
Foto:

Det er også et vigtigt politisk mål for mig, at Danmark er et rigt og velstående samfund, hvor både solidariteten og den økonomiske frihed, der gør, at vi kan prioritere velfærd, findes. Det er afgørende for mig, og det hviler i meget høj grad på, at alle danskere er med til at bidrage til det. Det kræver, at flest mulige danskere er selvforsørgende, og at vi husker, at rettigheder og pligter følges ad. Det er de bærende pejlemærker, i det jeg laver.

Hvilken dansk politiker har været en inspiration for dig?

<img align="left" src="@nyimg=7447@" />Det har Poul Schlüter, der var Konservativ partiformand, da jeg meldte mig ind i Konservative. Han har været med til at sætte fokus på de borgerlige værdier. Han var fortaler for at målrette den offentlige sektor, så den i højere grad tager sig af de mennesker, der har brug for hjælp. Og så har han været en meget stor drivkraft for at sikre økonomisk ansvarlighed i Danmark. Da han overtog statsministerposten, var dansk økonomi på vej ud over afgrunden. Så man kan sige, at han var hovedmanden bag at få styr på statens finanser op gennem 80erne - og herunder indførelsen af fastkurspolitik, som er en væsentlig del af vores økonomiske politik. Derfor har han været en inspiration for mig.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

<img align="left" src="@nyimg=7446@" />Niels Helveg Petersen har jeg altid værdsat, både i hans tid hvor han var udenrigsminister, og da han sad i folketingets Europaudvalg. Jeg synes, han gjorde det rigtig godt. Han var god til at inddrage folketingets partier i arbejdet. Efterfølgende hvor jeg selv har overtaget ministeransvar, har jeg i særdeleshed sat meget stor pris på Niels Helveg Petersen, fordi jeg synes, han har en konstruktiv og en meget upopulistisk måde at føre politik på. Han er virkelig et menneske, der er drevet af at skabe bedre rammer for Danmark, og han er en meget stor tilhænger af folkestyret.

Og så er han en mand, der ser ud over Danmarks grænser og forstår hele den internationale invention, og det er jo meget vigtigt for en lille åben økonomi som Danmark.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Jeg løber ture, leger med mine børn og nyder godt selskab med familie og venner.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

<img align="left" src="@nyimg=7448@" />Shantaram! Den er utrolig god. Det er en bog, der handler om en australsk indsat, der flygter fra fængslet og tager til Mumbai og bor i slummen og lærer en masse meget fattige mennesker at kende. Mennesker som elsker livet. Det fantastiske ved den bog er, at man får et indblik i Indien og ikke mindst den indiske befolkning med den kæmpe store overlevelsesevne de har - blandt andet ved at fokusere på livets smukke sider, som jo bestemt ikke er præget af høj materialisme, men af meget stor åndelig sammenhold.

Og jeg skal for første gang til Indien her i december måned for at besøge den indiske minister, og det at have læst bogen har gjort, at jeg har endnu større appetit for at se landet og møde de mennesker, der bor i Indien. Bogen fik fortalt mig, at der er nogle mennesker her i verden, der i den grad har øje for, hvad de sande værdier i livet er.

Er du stadig politiker om fem år? Og hvis du en dag ikke er politiker længere, hvad laver du så?

Det er jo vælgerne der bestemmer det. Men jeg brænder for samfundsforhold, så jeg vil nok altid forsøge at have et job, der relaterer sig til det. Når man som jeg har arbejdet med politik i så mange år - jeg har siddet 16 år i Folketinget - så er det klart, at man gerne vil arbejde med samfundsforhold. Så måske i en organisation, der beskæftiger sig med samfundsforhold.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lene Espersen

Fhv. direktør, Danske Arkitektvirksomheder, bestyrelsesformand, Green Hub Denmark, bestyrelsesmedlem, M. Goldschmidt Holding, DSB, Green Building Council Denmark/rådet for bæredygtigt byggeri, Comundo, KV Fonden
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990)

Poul Schlüter

Fhv. statsminister (K), fhv. partiformand & MF, fhv. MEP
cand.jur. (Københavns Uni. 1957)

Niels Helveg Petersen

Fhv. udenrigsminister (R), MF og politisk leder
cand.jur. (Københavns Uni. 1965)

0:000:00